ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, 2016 - 11:00
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Δικαίωμα μου η πρόληψη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υγεία
Αντικαρκινική Εταιρία Ροδόπης

«Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» είναι ο Οκτώβριος και στόχος της «γιορτής» είναι να καταλάβουν οι γυναίκες την σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας

Τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης, επεσήμανε μιλώντας στον "Χ" ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ροδόπης Οδυσσέας Κουτσογιάννης

«Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» είναι ο Οκτώβριος και στόχος της «γιορτής» είναι να καταλάβουν οι γυναίκες την σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη, καθώς περίπου 1 στις 8 γυναίκες υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει τη νόσο. Κάθε χρόνο μόνο στην Ελλάδα εντοπίζονται περίπου 4.500 περιστατικά και από αυτά 1.500 είναι θανατηφόρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1.500.000 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού και 300.000 από αυτές χάνουν την ζωή τους. Άλλωστε, ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 40 και 45 ετών. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες είναι πώς αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί. Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%.
Τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης, επεσήμανε μιλώντας στον "Χ" ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ροδόπης Οδυσσέας Κουτσογιάννης, επισημαίνοντας πως "η έγκαιρη πρόληψη σώζει πραγματικά. Το σύνολο των γυναικών που θα κάνουν εξετάσεις μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο του μαστού και να τον  ιάσουν σε ποσοστό 97%".


Μία αυτοεξέταση δεν θέλει κόπο και πολύ χρόνο, σημειώνει ο κ. Κουτσογιάννης και υπενθυμίζει πως αυτή πρέπει γίνεται μετά το τέλος της περιόδου μια φορά το μήνα. Μπροστά στον καθρέφτη η γυναίκα βλέπει τους μαστούς της, τους ψηλαφεί και τον άλλο μήνα επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία πάλι μετά το τέλος της περιόδου. "Από 20 χρονών και μετά όλες οι γυναίκες πρέπει να αυτοψηλαφούνται και μόλις δουν κάτι το παράξενο να πηγαίνουν αμέσως στο γυναικολόγο, ώστε να ακολουθεί υπέρηχος και μαστογραφία", τονίζει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ροδόπης. 


Στην απουσία πρόληψης αποδίδεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας γυναικών, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Κουτσουγιάννη. "Πολλές είναι οι γυναίκες που δεν έχουν μπει στην διαδικασία να κάνουν εξετάσεις και γι' αυτό είναι υψηλό το ποσοστό θνησιμότητας, δηλαδή  από τις 4.500 οι 1.500 πεθαίνουν. Το 1/3 των γυναικών που νοσούν πεθαίνουν γιατί δεν γίνεται η πρόληψη".


Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Οι «κακές» καθημερινές συνήθειες μιας γυναίκας, όπως η απουσία άσκησης, η κακή διατροφή, το αυξημένο σωματικό βάρος, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα κλπ, αλλά και το ιστορικό παίζουν μεγάλο ρόλο.  


Συμπτώματα
Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ογκίδιο στο μαστό, αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού και τέλος έκκριση υγρού από τη θηλή.
Το σημαντικό βήμα είναι να γίνονται οι βασικές εξετάσεις:  αυτοεξέταση,  μαστογραφία και  κλινική εξέταση από γυναικολόγο. 
Ο μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού σηματοδοτεί τη διενέργεια δράσεων εκ μέρους της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ροδόπης. Συγκεκριμένα προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα να γίνονται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής δωρεάν μαστογραφίες καθημερινά για όσες γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν αλλού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα