ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 6 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τουρκία
Έβρος
Στρατός

Δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία της δίκης
 

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Δικαστηρίου της Αδριανούπολης στην αίτηση των δύο δικηγόρων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της πόλης μετά τη σύλληψή τους την 1η Μαρτίου στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Οι δύο στρατιωτικοί κατηγορούνται ως παράνομα εισερχόμενοι σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και προφυλακίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 2 Μαρτίου, ενώ δεν έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος να κατηγορηθούν και για κατασκοπεία σε βάρος της Τουρκίας.


Το πρωί της Δευτέρας 05/03 στην Αδριανούπολη μετέβησαν και οι γονείς των δύο στρατιωτικών από την Ορεστιάδα και την Καστοριά και είχαν συνάντηση με τα παιδιά τους σε αίθουσα της φυλακής υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η φυλακή είχε αποκλειστεί για τη συνάντηση σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων, ενώ σε αυτήν, εκτός από τις οικογένειες ήταν παρούσα η Ελληνίδα πρόξενος στην Αδριανούπολη Κατερίνα Θεοχαρίδη, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του δικαστικού σώματος που έδωσαν και τη σχετική άδεια για την επαφή.


Στόχος των δικηγόρων που ορίστηκαν από το ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης ήταν να πείσουν το δικαστήριο να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς έως ότου γίνει η δίκη, δηλώνοντας μάλιστα ως κατοικία το ελληνικό προξενείο. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο δεν πείστηκε και εξέδωσε την απορριπτική απόφαση του, οδηγώντας την υπόθεση σε άλλες ατραπούς. Η δικαστική διαδικασία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν την παρακολούθησαν οι γονείς των στρατιωτικών, παρά το ότι είχαν εκδηλώσει επιθυμία.


Άξιο αναφοράς και το σχόλιο που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας που δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους και ότι οι Έλληνες διώκονται και για κατασκοπεία».


Το χρονικό της υπόθεσης 
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 01/03 όταν οι δύο στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια περιπολίας τους στην ελληνοτουρκική μεθόριο στο ύψος των Καστανεών φέρονται ότι εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος, όπου και συνελήφθησαν. Στις καταθέσεις τους ενώπιον των τουρκικών αρχών, αμφότεροι οι νεαροί υποστήριξαν ότι αποπροσανατολίστηκαν λόγω του χιονιού και της ομίχλης που κάλυπτε την περιοχή και αρνήθηκαν κατηγορηματικά την εμπλοκή τους σε υπόθεση κατασκοπείας. Κατά μία εκδοχή, οι Έλληνες κρατούμενοι φέρονται να διαθέτουν εικόνες στα κινητά τους τηλέφωνα, για τις οποίες έχουν δηλώσει ότι της τράβηξαν με στόχο να τις επιδείξουν σε ανωτέρους τους. 


Οι εικόνες -σύμφωνα με αυτή την εκδοχή- απεικονίζουν ανθρώπινα ίχνη στο χιόνι και οι στρατιωτικοί τις απαθανάτισαν εικάζοντας ότι πρόκειται για ίχνη παράτυπων μεταναστών ή/και διακινητών τους.


Ανάστατη η κοινωνία της Ορεστιάδας 
Μαζί με όλη την Ελλάδα και η τοπική κοινωνία της Ορεστιάδας (από την οποία κατάγεται ο ένας εκ των δύο στρατιωτικών) παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις. 
Ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο

της περιοχής ανακοίνωσε ότι παύει τις εκδρομές του προς την Τουρκία έως ότου λήξει ειρηνικά το περιστατικό, ενώ διαστάσεις τείνει να λάβει και μία διαδικτυακή παρότρυνση μέσω των social media για μποϊκοτάζ στην τουρκική αγορά. 


Αν και προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται με αριθμητικά στοιχεία, θεωρείται βέβαιο ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε η ροή των Ελλήνων προς την Τουρκία ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με το σύνηθες.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ