ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Αδέσποτα, χρήματα και συζητήσεις επί συζητήσεων

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημοτικό Συμβούλιο
Αδέσποτα
Δήμος Κομοτηνής

Οι φωνές περί ίδρυσης νέου κυνοκομείου
 

Το "καρφί" του Γιώργου Πετρίδη για συναδέλφους του στη Ροδόπη που δεν χτίζουν κυνοκομεία και στέλνουν τα αδέσποτα στην Κομοτηνή

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μία χρηματοδότηση που καλείται να αξιοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ήταν η αφορμή για μία ακόμα συζήτηση περί αδέσποτων στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εκεί διαπιστώσαμε ότι οι φωνές περί ίδρυσης νέου κυνοκομείου αυξάνουν, ενώ καταγράψαμε και το "καρφί" του Γιώργου Πετρίδη για συναδέλφους του στη Ροδόπη που δεν χτίζουν κυνοκομεία και στέλνουν τα αδέσποτα στην Κομοτηνή. 


Όπως είναι γνωστό με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη, Οικονομικών, Γεωργίου Χουλιαράκη και του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, εκδόθηκε η ΚΥΑ (3114Β 8/9/17) για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης τους για το έτος 2017, όπως την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη σίτιση, την υιοθεσία ή την επανένταξη, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις διατάξεις του ν.4039/2012, όπως αυτός ισχύει.


Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει. Ειδικά η χρηματοδότηση για το κόστος σίτισης των ζώων ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι φορείς για το σκοπό αυτό.


Ο Δήμος έχει την ετοιμότητα να πάρει την προβλεπόμενη χρηματοδότηση, όπως, άλλωστε, έπραξε και πέρσι. Αυτή ανήλθε πέρσι στο ποσό των 22.000 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό αναμένεται να εισπράξει και φέτος. Όμως, όπως παραδέχτηκε, ο δήμαρχος "το θέμα δεν είναι ούτε η χρηματοδότηση, ούτε η ύπαρξη καταφυγίων ή η μη ύπαρξη καταφυγίων, αυτό το οποίο πρέπει να λυθεί είναι το θεσμικό. Εμείς πάντως έχουμε την ετοιμότητα να απορροφήσουμε τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα, λεφτά που ούτως ή άλλως διαθέτει ο δήμος ως λειτουργικές δαπάνες. Σίγουρα είναι μια βοήθεια, αλλά είναι ένα ποσοστό μικρό".


Την ίδρυση νέου κυνοκομείου, εφόσον υπάρχει χρηματοδότηση, πρότεινε η Ελένη Λαφτσή με αφορμή την πρόσφατη ΚΥΑ σημειώνοντας πως "το πρόβλημα των τελευταίων τουλάχιστον 6 μηνών έχει διογκωθεί. Πραγματικά και εγώ ήμουν της θέσης και την έχω εκφράσει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δημόσια για το ποιες είναι οι αιτίες, αλλά το πρόβλημα είναι οξυμένο και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας πλέον".

Ο δήμαρχος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός στη δημιουργία δεύτερου κυνοκομείου και εξηγεί γιατί "αν κάνουμε δεύτερο κυνοκομείο και εφαρμόσουμε τις διατάξεις περί αριθμού φιλοξενούμενων ζώων, τότε χρειαζόμαστε 7 κυνοκομεία. Το πρόβλημα δεν είναι επομένως το κυνοκομείο, κυνοκομείο υπάρχει και γίνεται και επέκταση, το πρόβλημα είναι θεσμικό". Μάλιστα δεν έλειψε και το "καρφί" του Γιώργου Πετρίδη για συναδέλφους του στη Ροδόπη που δεν χτίζουν κυνοκομεία και στέλνουν τα αδέσποτα στην Κομοτηνή.

"Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται να λύσει το πρόβλημα μόνο σε  μικρούς Δήμους που δεν έχουν δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή και την λειτουργία ενός κυνοκομείου. Πλέον δεν έχουν άλλοθι οι συνάδελφοι, και ξέρω τι λέω, να επικαλούνται ότι δεν έχουν λεφτά για να φτιάξουν κυνοκομείο και να στέλνουν τα αδέσποτά τους σε γειτονικούς δήμους όμορους όπου υπάρχουν κυνοκομεία", ανέφερε ο δήμαρχος. 


Την αξιοποίηση της χρηματοδότησης, πρότεινε η Φελίνα Καζάκου σημειώνοντας πως "τα αδέσποτα δεν είναι ένα πυροτέχνημα το οποίο κατά καιρούς πετάμε. Πραγματικά είναι ένα πρόβλημα, το ζούμε, το βλέπουμε και μας απασχολεί".

Την αξιοποίηση, περαιτέρω, της παρουσίας του δημάρχου Κομοτηνής στην ΚΕΔΕ, πρότεινε ο Κώστας Καραΐσκος, λέγοντας χαρακτηριστικά "υπάρχει πολύ ιδεοληψία στα κεφάλια αυτών οι οποίοι αποφασίζουν για το θέμα στην Αθήνα. Εκεί ζουν σε άλλο κόσμο και θεωρούν ότι αν δώσουν κάποια χρήματα επιπλέον θα λυθεί το πρόβλημα. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να λυθεί με τα επιπλέον χρήματα, αλλά προς τα πού θα κινηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό είναι το θέμα".


Όσο για τις ενέργειες που κάνει η δημοτική αρχή σε σχέση με τα αδέσποτα είναι η ηλεκτρονική καταγραφή που ξεκίνησε προ δεκαετίας, στειρώσεις και υιοθεσίες. Ενέργειες που συνεχίζονται αδιάκοπα χωρίς να λύνουν το πρόβλημα, το μέγεθος του οποίου περιέγραψε με τα λεγόμενά του ο ίδιος ο δήμαρχος "ο τελευταίος που κλείνει τα μάτια του σε αυτό το θέμα είμαι εγώ.

Ο οποιοσδήποτε να ήταν δήμαρχος θα έκλεινε τελευταίος τα μάτια του, γιατί είναι αυτός στον οποίο κάθε μέρα έρχεται και ένας άνθρωπος στον οποίο έχει επιτεθεί σκυλί και προσεύχεται κάθε πρωί να μην επιτεθεί σε παιδί. Από την άλλη πλευρά είναι το μοναδικό πρόβλημα, ως δήμαρχος το ομολογώ, 7 χρόνια τώρα δεν έχω σηκώσει τα χέρια σε κανένα ζήτημα του Δήμου, άλλα τα έχουμε καταφέρει άλλα όχι, αλλά είναι το μοναδικό ζήτημα του Δήμου στο οποίο ομολογώ πως ότ,ι έχουμε δοκιμάσει κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας πολλές φορές... 


Γι' αυτό λέω ότι ένα νέο κυνοκομείο δεν θα προσέφερε κάτι παραπάνω από ότι προσφέρει αυτό που ήδη έχουμε". 
Μάλιστα ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να συζητήσει με συναδέλφους του συμβούλους για ποιο λόγο δεν θα προσφέρει κάτι επιπλέον ένα νέο κυνοκομείο παρά μόνο ένα επιπλέον κόστος λειτουργίας και έναν επιπλέον κίνδυνο θεσμικού ελέγχου σε σχέση με την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τη φιλοξενία στα κυνοκομεία. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα