ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου, 2013 - 00:00
ΜΕ EMAIL ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ 9Κ

9 υπαλλήλους χάνει το ΙΚΑ Κομοτηνής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε επίπεδο Περιφέρειας, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη χάνουν 
τη δουλειά τους 25 υπάλληλοι των υποκαταστημάτων του ασφαλιστικού φορέα 

«Θα υπολειτουργούμε», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων Παναγιώτης Τσουκαλάς 
Να μην απολυθούν με δικαστική απόφαση 560 εργαζόμενοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι προσφέρουν εργασία εδώ και δύο χρόνια στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους και έχουν προσληφθεί με διαφανή και νόμιμο τρόπο μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό είναι το αίτημα της χθεσινής 24ωρης κινητοποίησης, των εργαζομένων του ΙΚΑ που ξεσηκώθηκαν καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με τις πολιτικές της, διαψεύδεται καθημερινά και έχει βαλθεί να τινάξει στον αέρα το δημόσιο τομέα. 
ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 

Υπενθυμίζεται ότι, πρόκειται για επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 9Κ για την Αγροτική Τράπεζα, οι οποίοι υποχρεώθηκαν (χωρίς δικαίωμα επιλογής) να αποδεχτούν το διορισμό τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εδώ και δύο χρόνια και δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διαδικασία της μεταφοράς τους στο ΙΚΑ. Σύμφωνα δε με τους συνδικαλιστές του ασφαλιστικού φορέα, το ΙΚΑ υποφέρει από την τραγική έλλειψη προσωπικού, γεγονός που αντανακλάται άμεσα στην τεράστια καθυστέρηση της απονομής σύνταξης, καθώς και στις εισπράξεις των εσόδων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε επεδίωξε το διορισμό των υπαλλήλων αυτών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του. Επιπλέον, οι ανωτέρω υπάλληλοι, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, εδώ και ένα χρόνο, έχουν πλέον όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να αποδώσουν παραγωγικά στην εργασία τους, προκειμένου να ωφεληθούν αποτελεσματικά οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι υπάλληλοι αυτοί αποτελούν πλέον, αδιαμφισβήτητα, κυρίαρχο μέρος του κορμού της παραγωγικής διαδικασίας του ΙΚΑ.

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 

Σε περίπτωση απόλυσης άνω των 500 ατόμων από το ΙΚΑ, θα επέλθει ολοκληρωτική διάλυση και αδυναμία λειτουργίας των πιο καίριων υπηρεσιών του, δηλαδή των τμημάτων συντάξεων, εσόδων, μητρώου, παροχών, ΚΕΠΑ, κλπ., πολλά από τα οποία στελεχώνονται πλέον μόνο από τους ανωτέρω υπαλλήλους. Το μεγαλύτερο πλήγμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα δεχθούν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε Κομοτηνή, και Ξάνθη. Είναι ενδεικτικό ότι σε σύνολο 25 υπαλλήλων που χάνουν τη δουλειά τους στην ΑΜΘ, οι 9 προέρχονται από το υποκατάστημα της Κομοτηνής και θα απομείνουν, 22 υπάλληλοι στην πόλη μας και 19 στην Ξάνθη. Αυτά τα στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα ο πρόεδρος και η γραμματέας του σωματείου εργαζομένων ΙΚΑ ΑΜΘ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Κομοτηνή. 
ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΝΑ EMAIL

Οι θιγόμενοι εργαζόμενοι έλαβαν μέσω μηνύματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την ειδοποίηση ότι χάνουν τη δουλειά τους, κατήγγειλε ο  πρόεδρος των εργαζομένων Παναγιώτης Τσουκαλάς λέγοντας αναλυτικά: «Έγιναν με το νέο αυτό τρόπο οι πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Για πρώτη φορά απολύονται οι υπάλληλοι, από την ίδρυση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, βάση  μίας απόφασης δικαστικής. Γίνεται η απόλυση σε έναν φορέα, τον πρώτο φορέα ασφάλισης και συντάξεων όπως το ΙΚΑ όπου το προσωπικό ήδη έχει μειωθεί εδώ και δύο χρόνια από τις συνταξιοδοτήσεις». Κατά τον ίδιο πλέον οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο των πολιτών που προσφεύγουν στα υποκαταστήματα τους. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί εάν αποχωρήσουν και οι 9Κ από τις υπηρεσίες πρόσθεσε ο κ Τσουκαλάς. «Δε θα μπορούμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο, θα υπολειτουργούμε ουσιαστικά και μας βρίσκει πλήρως αντίθετους η απόλυση των συναδέρφων», τόνισε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος η γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων Φωτεινή Στρυτάκη έκανε λόγο για απαξίωση του ασφαλιστικού φορέα και επεσήμανε: «Για πρώτη φορά γίνονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που προσελήφθησαν με διαφανείς διαδικασίες. Αυτό το οποίο ζητά η τρόικα είναι να απολυθούν 25.000 υπάλληλοι μέσα στο 2013 ξεκινάει, από παιδιά τα οποία δουλεύουν στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό. Ο κ. Μανιτάκης από τις αποφάσεις για την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων έχει εξαιρέσει τα ασφαλιστικά ταμεία και είναι απορίας άξιον πως ξεκινάν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε μια νύχτα». Περαιτέρω η κ.  Στρυτάκη έκανε γνωστό τα υποκαταστήματα της ΑΜΘ θα έχουν τεράστια προβλήματα όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του κοινού.  «Πριν από δύο χρόνια το δυναμικό στην Κομοτηνή ήταν γύρω στα 50 άτομα και τώρα με τις απολύσεις μένουμε 22 ενεργοί υπάλληλοι στην Κομοτηνή και 19 στην Ξάνθη. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε την αναστολή λειτουργίας του παραρτήματος ΙΚΑ Σαπών, την αναστολή του υποκαταστήματος Σουφλίου, Ορεστιάδας, την κατάργηση του παραρτήματος Ελευθερούπολης, Νευροκοπίου και όλα αυτά στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων για το πιιο αποδοτικό δημόσιο τομέα». 
 
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων δήλωσε το μέλος του σωματείου φοροτεχνικών Ροδόπης Κώστας Τσατσαρίδης. Οι φοροτεχνικοί θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα, γιατί δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται είπε και πρόσθεσε ότι, «είναι άμεσοι συνεργάτες μας στη διεκπεραίωση όλων των ασφαλιστικών υποθέσεων που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις του νομού μας. Όταν τα τελευταία χρόνια ήδη υπήρχε δυσλειτουργία σε ότι αφορά τους ελέγχους ή τις εισπράξεις και φτάνουμε μία μείωση του προσωπικού καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι υποθέσεις θα καθυστερούν τόσο πολύ που δε θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστικά ενημερότητα οι επιχειρήσεις». Στο πλευρό των εργαζομένων δήλωσε πως θα σταθεί και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός σημειώνοντας ότι, «συμπαραστεκόμαστε σε αυτή την άδικη απόφαση που αφορά τους 9 εργαζομένων του ΙΚΑ Κομοτηνής».   Την ανάγκη να ανακληθεί αυτή η απόφαση τόνισε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης Γιώργος Μαγαλιός, κάνοντας λόγο για αποδόμηση του δημόσιου τομέα από την κυβέρνηση. 

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ προειδοποιεί ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της και καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα επισημαίνει ότι τυχόν απόλυση των υπαλλήλων θα σημάνει τη χαριστική βολή για το ΙΚΑ, στο οποίο παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην καθυστέρηση απονομής συντάξεων και στην είσπραξη εσόδων. 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
 
Την πλήρη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον αγώνα των απολυμένων υπαλλήλων του ΙΚΑ της προκήρυξης του  ΑΣΕΠ 9Κ\2008, εξέφρασαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τομεάρχης Οικονομίας και βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς και ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βουλευτής  Περιφέρειας Αττικής Παύλος Χαϊκάλης, οι οποίοι παραβρέθηκαν και στην γενική συνέλευση των εργαζομένων του Ιδρύματος. Στην παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς τόνισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες  κατέθεσαν τροπολογία για την ακύρωση των απολύσεων. Στην προτεινόμενη τροπολογία αναφέρεται ότι: « Οι πράξεις διορισμού των υπαλλήλων, επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ/2008, οι οποίοι διορίστηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 12 του Νόμου 3899/2010 ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διάταξη άλλου νόμου ή δικαστικής απόφασης δεν ανακαλούνται. Οι επιτυχόντες δύναται να τοποθετηθούν και σε υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και των ΚΕΠΑ βάσει των διατάξεων του Ν. 4093/2012 περί μετακίνησης και υποχρεωτικής μετάταξης των δημοσίων υπαλλήλων…» Η τροπολογία κατατέθηκε την  Παρασκευή 8-2-2013 σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών, Δικτύων και Υποδομών που θα συζητηθεί την Πέμπτη 14-2-2013. 

Όλγα Τσιούλφα 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πράσινο φως άναψε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και για την συνένωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  Θράκης και του ΤΕΙ  Καβάλας,   στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους βουλευτές του Σύριζα της περι

Ημερολόγιο