ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2015 - 11:00
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

5.000 τηλεγραφήματα στέλνουν οι Έλληνες σε πείσμα της νέας τεχνολογίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στην εποχή των μεγάλων δεδομένων, των οπτικών ινών, των υψηλών ταχυτήτων, του VDSL, του 4G, της άμεσης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, κάποιοι επιμένουν τηλεγραφικά

Παρουσιάζονται στην Κομοτηνή τηλεγραφημένα του 1948 για την επιστράτευση του ιατρού Παπαδημητρίου για τις ανάγκες του νοσοκομείου Κομοτηνής, διαταγή του 1955 για την αποφυγή συλλήψεων απεργών – καθηγητών, απεργία τραπεζικών υπαλλήλων της Ξάνθης το 1945, απεργία 355 καπνεργατών, εργαζομένων στα κρατικά καπνά, οι οποίοι ζητούν αύξηση μεροκάματου 100% το 1945 και άλλα

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Τι κι αν η σημερινή τεχνολογία επικοινωνίας επιτρέπει την άμεση επικοινωνιών ανθρώπων σε κάθε γωνιά της γης, με ήχο, εικόνα και βίντεο. Κάποιοι επιμένουν παραδοσιακά και τηλεγραφικά! Περίπου 5.000 τηλεγραφήματα αποστέλλουν κάθε χρόνο οι Έλληνες. Έτσι η τηλεγραφική ανταπόκριση που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα προϊόντα του ΟΤΕ, από την ίδρυση του το 1949, συνεχίζει να υφίσταται, σε πείσμα των καιρών, μέχρι και σήμερα. Αυτό και άλλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία ανέδειξε η έκθεση «Η Ιστορία με δύο λέξεις: τα τηλεγραφήματα των Γ.Α.Κ. Ροδόπης από την Κατοχή έως το 1974», που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 9 Ιουνίου στην Κομοτηνή. Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού –Παιδείας - Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής και τα Γενικά Αρχεία Κράτους, Αρχεία Νομού Ροδόπης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και το Πολιτιστικό Κέντρο εργαζομένων και συνταξιούχων ΟΤΕ Ν. Ροδόπης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων διοργάνωσαν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο: «Η ιστορία με δύο λέξεις: τα τηλεγραφήματα των Γ.Α.Κ. Ροδόπης από την Κατοχή έως το 1974».

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ
Η ιστορική αναδρομή που έκανε ο Νίκος Πίτατζης πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου εργαζομένων και συνταξιούχων ΟΤΕ Ν. Ροδόπης στο χρονολόγιο της ελληνικής τηλεγραφίας, ήταν αποκαλυπτική για το παρελθόν, αλλά εισέφερε και εκπλήξεις για το παρόν, αφού έγινε γνωστό ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να στέλνουν τηλεγραφήματα μέχρι σήμερα. Η τηλεγραφική υπηρεσία είναι μια από τις αρχαιότερες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, καθώς λειτουργεί από το 1844 και ήταν αρχικά ανεξάρτητη. Η τηλεγραφική υπηρεσία είναι μια από τις αρχαιότερες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, καθώς λειτουργεί από το 1844 και ήταν αρχικά ανεξάρτητη. Το 1859, για πρώτη φορά, ποντίστηκε υποβρύχιο καλώδιο από τον Πειραιά στην Σύρο (το πρώτο σε ελληνική θάλασσα) και στην συνέχεια στην Χίο για την σύνδεση της χώρας με το εξωτερικό. Ταυτόχρονα με την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου άρχισε και η κατασκευή εναέριας τηλεγραφικής γραμμής από την Αθήνα προς Κόρινθο ? Αίγιο ? Πάτρα, συνολικού μήκους 200 χλμ. Παράλληλα, κατασκευάζονται τα πρώτα τηλεγραφικά γραφεία σε Αθήνα, Πειραιά, Σύρο και Αίγιο και Πάτρα, ενώ στην Ερμούπολη της Σύρου άρχισε να λειτουργεί το πρώτο εκτός Αθηνών τηλεγραφείο.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς στο πολυτεχνικό σχολείο Αθηνών εκπαιδεύτηκαν οι πρώτοι Έλληνες χειριστές τηλεγράφου. Το 1876 η Πάτρα συνδέεται τηλεγραφικά με την Κέρκυρα για την αποστολή και λήψη τηλεγραφημάτων εξωτερικού ενώ το 1881 ιδρύεται μονοτάξια τηλεγραφική σχολή στην Αθήνα. Το 1890 στην Ελλάδα λειτουργούν πλέον, 171 τηλεγραφεία και το 1895 η γενική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών δημιουργεί τα γνωστά σε όλους μας 3Τ (Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία, Τηλεφωνεία). Το 1903 ξεχωριστό τηλεγραφικό δίκτυο αρχίζει να λειτουργεί για την αποκλειστική χρήση των σιδηροδρόμων της χώρας, ενώ το 1910 στις 22 λαμβάνει το πρώτο τηλεγράφημα δια μέσω ασυρμάτου. Το 1925 στέλνονται 5.483.000 τηλεγραφήματα, αριθμός ρεκόρ μέχρι και σήμερα ενώ το 1933 εισάγεται στην σχολή τηλεγραφητών Τ.Τ.Τ. ο Χαρίλαος Φλωράκης. Το 1949 ιδρύεται ο ΟΤΕ, το 1955 συστήνεται, από τον ΟΤΕ, η υπηρεσία Telex και το 1957 έχουμε τη λειτουργία του πρώτου κέντρου τηλεφωνούμενων τηλεγραφημάτων. Το 1998 στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της τηλεγραφίας αποφασίζει την κατάργηση της διανομής των τηλεγραφημάτων από τον ΟΤΕ και την ανάθεση του έργα στα ΕΛ.ΤΑ. Τέλος στις 14 Ιουνίου 2006 αποφασίζει η οριστική κατάργηση των τηλεγραφείων και παραμένει ανοιχτό, έως και σήμερα, μόνο το κεντρικό τηλεγραφείο Αθηνών. Παρόλο όμως, που φτάσαμε στην εποχή των μεγάλων δεδομένων, των οπτικών ινών, των υψηλών ταχυτήτων, του VDSL, του 4G, της άμεσης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, κάποιοι επιμένουν τηλεγραφικά. Περίπου 5.000 τηλεγραφήματα αποστέλλουν κάθε χρόνο οι Έλληνες. Έτσι η τηλεγραφική ανταπόκριση που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα προϊόντα του ΟΤΕ, από την ίδρυση του το 1949, συνεχίζει να υφίσταται, σε πείσμα των καιρών, μέχρι και σήμερα.

ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Αποδέκτης τηλεγραφημάτων στα ονομαστήρια του ήταν ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της έκθεσης. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι όταν εκλέγεται μητροπολίτης σε μητρόπολη που υπάγεται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Ιερά Σύνοδος ενημερώνει με τηλεγράφημα το Πατριαρχείο για την εκλογή. 

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Περιηγούμενος στην έκθεση ο επισκέπτης θα δει τηλεγραφήματα από το 1941, με εξαίρεση ένα του 1938, έως το 1974. Πρόκειται για ανέκδοτες πληροφορίες που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, όπως έκανε γνωστό ο Παναγιώτης Κροκκύδας προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Κομοτηνή. Ανάμεσά τους υπάρχει το τηλεγράφημα του 1948 για την επιστράτευση του ιατρού Παπαδημητρίου για τις ανάγκες του νοσοκομείου Κομοτηνής, την ενημέρωση από τη Διεύθυνση Χωροφυλακής Ξάνθης για τη λειτουργία της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης το 1955, τη διαταγή του 1955 για την αποφυγή συλλήψεων απεργών ? καθηγητών, την απεργία τραπεζικών υπαλλήλων της Ξάνθης το 1945, απεργία 355 καπνεργατών, εργαζομένων στα κρατικά καπνά, οι οποίοι ζητούν αύξηση μεροκάματου 100% το 1945, και άλλα. 

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα εκθέσεων της Καπναποθήκης του Δήμου Κομοτηνής έως και τις 14 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: 10:00 ? 13:00 & 19:00-22:00. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης είχε η Βαρβάρα Ιωαννίδου ? Τσίτσηρα. Αξίζει να την επισκεφτείτε!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ή διηγούμενος αυτά να κλαις, θυμίζει η ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσαν οι κομματικές οργανώσεις των ΑΝΕΛ στην κεντρική Μακεδονία και ανατολική Μακεδονία και Θράκη μεταξύ αυτών

Ημερολόγιο