ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, 2018 - 10:52
ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Θέματα αστικής αρχιτεκτονικής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Βιβλιοθήκη
ΔΚΕΠΠΑΚ
Κομοτηνή

Μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό της πόλης μας

Μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό της πόλης μας ετοιμάζουν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης (δια των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής). Συγκεκριμένα, την προσεχή Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου 2018, στις 19.00 και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (Σαμοθράκης 12) θα παρουσιαστούν δύο ομιλίες με κοινή θεματική την «Αρχιτεκτονική και διακόσμηση από τον 18ο στον 20ό αιώνα». Όπως μας δήλωσαν οι εκ των οργανωτών Ιωάννης Σιγούρος και Κατερίνα Σχοινά, υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων, η συγκεκριμένη εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη άνοιξη στην αυλή της οικίας Σκουτέρη που φιλοξενεί το ομώνυμο αστικό μουσείο. Η ιδέα ήταν να ανοίξει από την ΔΚΕΠΠΑΚ και η αυλόθυρα του ωραίου αυτού κτιρίου, για να εξοικειωθεί περαιτέρω το κοινό της πόλης με την αρχιτεκτονική κληρονομιά του, αξιόλογο δείγμα της οποίας είναι το εν λόγω κτίριο. Κωλύματα, όμως, ανέβαλαν την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εκδήλωσης, η οποία μεταφέρθηκε τώρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας την ερχόμενη Πέμπτη.

Τα αστικά κτίρια της περιοχής μας θα αναδειχθούν, ωστόσο, και παρά την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής των ομιλιών. Η γνωστή στην πόλη μας κριτικός τέχνης και μουσειολόγος Κική Χριστοδούλου θα ασχοληθεί στην ομιλία της με την ιδιωτική κατοικία από τον 19ο αιώνα ως τις αρχές του 20ού. Το πέρασμα από τον 19ο αι στον 20ό σηματοδοτείται από την αλλαγή στις φόρμες και στον τρόπο διακόσμησης των αρχιτεκτονικών δομών σε όλη την επικράτεια της σημερινής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι επαφές των τοπικών κοινωνιών με εκείνες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, αργότερα και της δυτικής, εισάγουν νέα στοιχεία στην αρχιτεκτονική δομή και διακόσμηση. Στην Κομοτηνή τα δείγματα που μας απομένουν είναι ελάχιστα. Ωστόσο είναι ικανά για να ακολουθήσουμε την πορεία στο χρόνο και να συνδέσουμε την ιδιωτική κατοικία της πόλης μας με τα παραδοσιακά αριστουργήματα, προηγούμενων αιώνων, που σώζονται  στην περιοχή της Μακεδονίας.

Με διευρυμένη ματιά στον ελλαδικό χώρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων η δεύτερη ομιλήτρια Ζωή Γοδόση, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα εξετάσει την εντοίχια κοσμική ζωγραφική και τη διακόσμηση των κτηρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 18ου και 19ου αιώνα. Το κοινό θα μπορέσει έτσι να παρακολουθήσει τους παράγοντες που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του γούστου και τις αντιλήψεις των κατοίκων των ελληνικών κοινοτήτων το 18ο και 19ο αιώνα.

Αναμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον τις δύο ομιλίες που θα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικό επεξηγηματικό υλικό.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το επιθυμούσαν  διακαώς πολλοί σύντροφοι της εναπομείνασας  πλέον παράταξης της «Περιφερειακής Αναγέννησης»,  να προχωρήσει το κόμμα τους σε διαγραφές των ανταρτών υποψηφίων,  όπως έπραξαν  σε Ήπειρο και Πελ