ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2017 - 17:01
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Στα χρόνια του εμφυλίου μας μεταφέρει με την πένα του ο Βαγγέλης Αυδίκος

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Βαγγέλης Αυδίκος
Βιβλιοπαρουσίαση
Μανώλης Βαρβούνης
ΔΠΘ
Σύλλογος Ηπειρωτών
Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο

Προτρέπει στους Έλληνες να «αγγίξουμε τις πληγές» εκείνης της περιόδου

Στην ταραχώδη περίοδο του ελληνικού εμφυλίου μας μεταφέρει με το νέο του μυθιστόρημα ο ακαδημαϊκός Βαγγέλης Αυδίκος σε ένα πόνημα με τον τίτλο «Oι τελευταίες πεντάρες».  Ο συγγραφέας συνέγραψε το βιβλίο με την πεποίθηση ότι έχουν περάσει πλέον 70 χρόνια από την περίοδο του εμφυλίου και πρέπει πλέον να πάψουμε να θάβουμε πράγματα κάτω από το χαλί. Σημειώνει δε, ότι ήρθε ο καιρός να κατανοήσουμε το παρόν για να συνεχίσουμε στο μέλλον.

Το βιβλίο του κου Αυδίκου παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή το βράδυ της Τετάρτης 15 Μαρτίου στη Λέσχη Κομοτηναίων, σε μία εκδήλωση την οποία συντόνισε ο Μανώλης Βαρβούνης ,καθηγητής του Τμήματος  Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Το βιβλίο προλόγισε ο Γιαννής Τζαμπάζης Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης, ενώ γι’ αυτό μίλησαν οι: Ζωή Γαβριηλίδου ,καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος  Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ Βασίλης Δαλκαβούκης επίκουρος καθηγητής του Τμήματος  Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ Σπύρος Κιοσσές, φιλόλογος.

Ο συγγραφέας παραδέχτηκε ότι υπήρξαν άνθρωποι που τον προέτρεψαν να «μην τα σκαλίζει αυτά», εννοώντας ότι δεν θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί με τον εμφύλιο, η απάντησή του είναι η εξής: «Λένε μερικοί τι τα θες και τα σκαλίζεις αυτά, περάσανε τώρα. Συνηθίσαμε να βάζουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί, να κρύβουμε τα γεγονότα και να μην τα κοιτάμε κατάματα. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα, συνέβαινε από πάρα πολύ παλιά και βλέπετε που καταλήξαμε σήμερα. Σήμερα η νέα γενιά πληρώνει με πολλαπλές συνέπειες την τύφλωση και την θόλωση την δικιά μας»

Στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης διαβάστηκαν και αποσπάσματα του βιβλίου από τις Χρύσα Ιωαννίδου και Φωτεινή Λεοντάρη, ενώ τραγούδησαν η Μαρία Αλεβίζου και ο Νίκος Αντωνακάκης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είχαν πολλά σχέδια στο νου τους, το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα,  για αλλαγές,  εκπλήξεις ενδεχομένως,  αλλά και γιορτές και πανηγύρια για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο,  οι κυβερνητικοί εταίροι

Ημερολόγιο