ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ναρκοϋστερία και δύο προτάσεις από τον ποινικολόγο Σάκη Κεχαγιόγλου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Νομική σχολή
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Γιατί προτείνει την κατάργηση της ισόβιας κάθειρξης για παραβαίνοντες του Νόμου περί Ναρκωτικών και την χορήγηση δωρεάν από το κράτος ηρωίνης σε τοξικομανείς

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μιλώντας για τη "ναρκοϋστερία" που επικρατεί στην χώρα μας στο ζήτημα των ναρκωτικών και με δύο προτάσεις, ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, κατάθεσε δημόσια τις απόψεις του στην εκδήλωση με θέμα "Η εξέλιξη στη νομοθεσία περί ναρκωτικών". Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Μαΐου στον 1ο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων φιλοξενήθηκε η εκδήλωση από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής σχετικά με την νομοθεσία περί ναρκωτικών και προσέλκυσε το ενδιαφέρον νέων επιστήμων της νομικής.

 Άλλωστε το ζήτημα των ναρκωτικών και η αντιμετώπισή του έχει απασχολήσει εντόνως τη Νομική επιστήμη και την κοινωνία.
Ο ομιλητής αναγνώρισε θετικά και αρνητικά σημεία στην επιβολή και έκτιση των ποινών που αφορούν τα ναρκωτικά και τόνισε πως "οι Νόμοι τα τελευταία 30 χρόνια όσον αφορά τους χρήστες έχουν γίνει επιεικέστεροι και είναι προς την ευρωπαϊκή και σύγχρονη κατεύθυνση". Όμως, πρόσθεσε "υπάρχει μία ναρκοϋστερία στην Ελλάδα σε σχέση με τα ναρκωτικά. Τιμωρούνται βαρύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα οι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών". 


Κατά την άποψή του "δεν θα πρέπει να επιβάλλεται η ισόβια κάθειρξη στα ναρκωτικά - ανεξαρτήτως ποσότητας-, ποινή που επιβάλλεται για την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής, για την ανθρωποκτονία από πρόθεση". Έθεσε καίρια ερωτήματα όπως "ποιοι είναι έμποροι; Το πρεζόνι που πουλάει 10 γραμμάρια ηρωίνης σε ένα άλλο πρεζόνι; Ένας που πουλάει 50 κιλά χασίς μπορεί να τιμωρηθεί με ισόβια κάθειρξη;". Ειδικά για το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του "δεν είναι η κορωνίδα των αδικημάτων. Χάνουμε την έννοια της αναλογικής εφαρμογής των νόμων, διότι δεν μπορεί να αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή να μπορεί να επιβάλλει αυτές τις ποινές.

Και ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι ποινές δεν εκτίονται στην Ελλάδα, αυτό είναι το μέγα πρόβλημα. Οι δικαστές έχουν στο  μυαλό τους ότι βάζοντας 25 χρόνια κάθειρξη με τους νόμους που υπάρχουν επί Χαράλαμπου Αθανασίου και επί Παρασκευόπουλου, για την αποσυμφόρηση των φυλακών, δεν θα εκτιθούν οι ποινές".

Έθεσε προς συζήτηση την άποψή του να καταργηθεί η ισόβια κάθειρξη, λέγοντας πως "δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκή χώρα η ισόβια κάθειρξη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών" και ταυτόχρονα πρότεινε να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού εκτίσεως των ποινών. 


Έκανε ειδική μνεία στους χρήστες, εξαρτημένους τοξικομανείς, μιλώντας "για τραγωδία άνευ προηγουμένου που συμβαίνει στον χώρο του ποινικού δικαίου". Είπε αναλυτικότερα "ο εξαρτημένος κρίνεται από γιατρούς ψυχίατρο, ψυχολόγο, ιατροδικαστή μετά από ορισμό από τον ανακριτή. 


Από τα εννέα ερωτήματα που προβλέπει η υπουργική απόφαση τα εφτά βασίζονται στις απαντήσεις του ιδίου του εξεταζομένου και έτσι αυτές οι εκθέσεις είναι στον "αέρα". Πολλά δικαστήρια τις θεωρούν κουρελόχαρτα". 


Γι' αυτό ο κος Κεχαγιόγλου πρότεινε η ηρωίνη να χορηγείται από το κράτος στους τοξικομανείς, στα πρότυπα της χορήγησης μεθαδόνης.


 "Ο αποδεδειγμένα εξαρτημένος χρήστης να είναι σε ένα μητρώο εξαρτημένων, άρρωστων, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, και να κάνει την επιλογή του, να πάει σε κάποια θεραπευτική μονάδα, ή να μην κάνει την επιλογή του, να συνεχίζει την χρήση της ηρωίνης αλλά να πηγαίνει σε κρατικούς φορείς, σε νοσοκομεία και να γίνεται εκεί η ένεση της ηρωίνης.

Η άποψή μου είναι ότι αυτό θα εξοντώσει τους εμπόρους της ηρωίνης". 


Καταληκτικά είπε πως "η καταστολή των ναρκωτικών απέτυχε πλήρως. Μετά από τόσα χρόνια δεν μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των ποσοτήτων των ουσιών... Καταδικάζουμε ισόβια και δεν πετυχαίνουμε τίποτα". 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προηγήθηκε η διασπορά κινητών τηλεφώνων, βουλευτών και υπουργών,  που κατά την άποψη  κάποιων ένθερμων,  προφανώς οπαδών της σκληρής γραμμής για το θέμα των Σκοπίων, στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι και επιρρεπείς