XRONOS.GR - Online ενημέρωση από τη Θράκη
Ειδήσεις Εφημερίδα Ραδιόφωνο Συνδρομές Διαφήμιση Επικοινωνία

Ειδήσεις
Επικαιρότητα Πολιτικά Οικονομία Πολιτισμός Μειονότητα Οικολογία Εκδηλώσεις Συνεντεύξεις Αστυνομικά Αθλητικά
Μόνιμες στήλες
Μικροκομοτηναίϊκα Ρεπορτάζ Ταξιδεύοντας Ο φακός του Χρόνου Άρθρα
Αφιερώματα
Υγεία Αγροτικά Δικαστικά Αρχαιολογικά Ήθη και Έθιμα

Αρχείο


Εφημερίδα Χρόνος
Ταυτότητα Ιστορικό Συνδρομές Διαφήμιση Επικοινωνία

Σύνδεση

Απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης
  Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Άρθρα
ΒΙΒΗ ΠΕΤΜΕΖΑ Ψυχολόγος

Τρόποι καλής συμπεριφοράς

05.04.2013
Η ανάπτυξη καλών τρόπων είναι ένα σημαντικό ορόσημο για κάθε παιδί, καθώς του δίνει ένα  ισχυρό όπλο για όλη του τη ζωή. Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς είναι σημαντικοί και φανερώνουν σεβασμό προς τους άλλους. Είναι άγραφοι κανόνες που κάνουν τον κόσμο πιο ευχάριστο. Το να τρώμε μαζί με κάποιον που ρουφά δυνατά τη σούπα του, είναι μάλλον αποκρουστικό. Το να καθόμαστε στο λεωφορείο μπροστά από ένα οκτάχρονο που κλοτσά την πλάτη του καθίσματος μας, είναι σκέτο βασανιστήριο. Όλοι θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα μέλη της θα συμπεριφέρονται με ευγένεια και σεβασμό. Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν καλή εντύπωση όταν μιλούν στο τηλέφωνο ή κάνουν μια νέα γνωριμία. 
Όμως η διδασκαλία των καλών τρόπων είναι μια μακρά διαδικασία. Χρειάζεται να συνηθίσετε στην ιδέα ότι θα λέτε ‘σε παρακαλώ να χρησιμοποιείς το πιρούνι σου’ για πολλά χρόνια. Μη ξεχνάτε πως ο τρόπος που προσεγγίζετε τη διδασκαλία των καλών τρόπων είναι εξίσου σημαντικός με το περιεχόμενο της διδασκαλίας. 
Γενικά, η θετική στάση απέναντι στη μάθηση καλών τρόπων σημαίνει κάτι περισσότερο από μια απλή καθημερινή προπαγάνδα. Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο υιοθετείτε το είδος της συμπεριφοράς που θέλετε να μάθουν τα παιδιά σας, τόσο πιθανότερο είναι να τη μάθουν. Οι μελέτες δείχνουν πως οι γονείς που θέτουν σαφείς κανόνες και υψηλά πρότυπα για τα παιδιά τους, αλλά παράλληλα είναι ελαστικοί, τους εξηγούν τον λόγο ύπαρξης αυτών των κανόνων και δίνουν περισσότερη έμφαση στις ανταμοιβές παρά στις τιμωρίες, αυτοί οι γονείς έχουν μεγαλύτερη επιτυχία.
Για να μάθουν λοιπόν τα παιδιά σας καλούς τρόπους, απαιτείται σκληρή δουλειά και επιμονή. 
Υπάρχουν κάποιοι χρυσοί κανόνες:
• Να είστε υπόδειγμα συμπεριφοράς
Είστε το σημαντικότερο πρότυπο του παιδιού σας και οι πράξεις σας μιλούν από μόνες τους. Εάν λοιπόν είστε αγενείς ή διακόπτετε τους άλλους, τα παιδιά σας θα κάνουν το ίδιο. 
• Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη
Με έναν στοιχειώδη προγραμματισμό, θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν καλούς τρόπους σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις. Δημιουργείστε ευκαιρίες όπου τα παιδιά θα μπορούν να τους προβάρουν και να τους χρησιμοποιήσουν με επιτυχία.
• Να έχετε υψηλές προσδοκίες αλλά ρεαλιστικούς στόχους
Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μπορούν να εστιάσουν μόνο σε μια ή δυο νέες ιδέες κάθε φορά. Όταν διδάσκετε ή ενισχύετε τους καλούς τρόπους σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως στο τραπέζι ή στο τηλέφωνο, επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες δεξιότητες κάθε φορά. Μόλις τα παιδιά αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες, προχωρήστε στις επόμενες. Βασιστείτε στα καλά πράγματα που τους έχετε ήδη μάθει και συνεχίστε από εκεί.
• Υπομονή
Οι καλοί τρόποι είναι απλώς καλές συνήθειες που μαθαίνουμε και εξασκούμε. Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν τα πάντα αμέσως και να τα θυμούνται όλα συνεχώς. Με λίγη ενθάρρυνση, θετική ενίσχυση και πολύ εξάσκηση, οι καλοί τρόποι των παιδιών σας θα γίνουν αυτόματοι.
• Αίσθηση του χιούμορ
Είναι σίγουρο ότι θα συμβούν ατυχήματα. Το φαγητό μπορεί να χυθεί και γκάφες σε κοινωνικό επίπεδο μπορεί να γίνουν. Συνεχίστε να χαμογελάτε. Να θυμάστε ότι η τελειοποίηση των κοινωνικών δεξιοτήτων χρειάζεται χρόνο και οι υποτροπές είναι αναπόφευκτες. Εξάλλου οι αμήχανες στιγμές του σήμερα γίνονται διασκεδαστικές ιστορίες που θα αφηγείστε στα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν.Γίνετε Συνδρομητής του Χρόνου

Αναζήτηση στο αρχείο

  
Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


ΛΕΞΙΜΑ


Ράδιο Χρόνος 87,5 FM Live!
Ατζέντα

	
« Σεπτέμβριος « 2016 *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2Δημοσκόπηση
Αφιερώματα

Χρυσός στη Θράκη
Σε Ενεστώτα Χρόνο - Πρόταση επιμέλεια Χρήστος Θεοφίλης
Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης
Καθημερινές στιγμές - Γράφει ο Σταύρος Φανφάνης
Μικροκομοτηναίικα - Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης
Στον Ψυχολόγο - Γράφει ο Κωνσταντινίδης Χρήστος
Πανθρακικός 2012-2013 - Γράφει ο Κώστας Αβραμίδης
Ψυχολογία - Γράφει η Βιβή Πετμεζά
Φιλμογραφικά - Γράφει η Δανάη Παπαχριστοπούλου
Οινοφιλικά - Γράφει ο Νεκτάριος Κεραμιτζής
Δικαστικά
Αρχαιολογικά
Άρθρα του Β.Α. Κόκκινου
Άρθρα του Γιώργου Πιπερόπουλου
Διαδρομές - Γράφει ο Σταύρος Φανφάνης
Πρόσωπα
Αγροτικά
Γεγονότα της χρονιάς - 2011
Γεγονότα της χρονιάς - 2010
Γεγονότα της χρονιάς 2009Χρήσιμα links

Χρόνος στο Facebook
Ράδιο Χρόνος
Δήμος Μπακιρτζάκης
Περιοδικό Ματιές
Δήμος Κομοτηνής
Komotini On-Line
GEO Strategy
Πάμε στοίχημα