XRONOS.GR - Online ενημέρωση από τη Θράκη
Ειδήσεις Εφημερίδα Ραδιόφωνο Συνδρομές Διαφήμιση Επικοινωνία

Ειδήσεις
Επικαιρότητα Πολιτικά Οικονομία Πολιτισμός Μειονότητα Οικολογία Εκδηλώσεις Συνεντεύξεις Αστυνομικά Αθλητικά
Μόνιμες στήλες
Μικροκομοτηναίϊκα Ρεπορτάζ Ταξιδεύοντας Ο φακός του Χρόνου Άρθρα
Αφιερώματα
Υγεία Αγροτικά Δικαστικά Αρχαιολογικά Ήθη και Έθιμα

Αρχείο


Εφημερίδα Χρόνος
Ταυτότητα Ιστορικό Συνδρομές Διαφήμιση Επικοινωνία

Σύνδεση

Απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης
  Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Άρθρα
ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, ψυχολόγος

ΜΗΤΕΡΑ - ΚΟΡΗ: ΣΧΕΣΗ ΣΤΟΡΓΗΣ ΚΑΙ…ΟΡΓΗΣ

21.02.2012
Το πρώτο άτομο που συναντάμε με το που γεννιόμαστε είναι η μητέρα μας. Είτε αγόρι είτε κορίτσι, για τα πρώτα χρόνια της ζωής μας όλος μας ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από την μητέρα μας. Έτσι αναπτύσσουμε μια σχέση αγάπης, στοργής και φροντίδας με το άτομο αυτό, που μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή. Καθώς μεγαλώνουμε η σχέση αυτή παραμένει το ίδιο ισχυρή, αλλάζει όμως μορφές.

Όταν πρόκειται για μητέρα- γιό, τα σημάδια του δεσμού αυτού παραμένουν σχεδόν πάντα αναλλοίωτα, η σχέση θα είναι μονίμως στοργική ή οι σχέσεις τους θα είναι αρκετά ουδέτερες (συνήθως συμβαίνει το 1ο!). Ο δεσμός όμως μητέρας- κόρης εκφράζεται περισσότερο μέσα από την διακύμανση και την αλλαγή μορφής που προαναφέραμε.

Στην παιδική ηλικία κάθε κορίτσι επιδιώκει να μοιάσει στην μητέρα του, χρησιμοποιώντας τα καλλυντικά της, φορώντας τα ρούχα της, υιοθετεί τη συμπεριφορά της, τη μιμείται και την εξιδανικεύει. Και η μητέρα δεν αρνείται να συμμετάσχει σε όλο αυτό το "θεατρικό", καθώς μεγαλώνοντας την κόρη της ξαναζεί τη δική της παιδική ηλικία. Στην εφηβεία ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν. Η κόρη αρχίζει να παρατηρεί τα "ελαττώματα" της μητέρας της, δεν δέχεται πλέον τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις της και φυσικά είναι έτοιμη να τσακωθεί μαζί της με την παραμικρή αφορμή. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η κόρη αρχίζει να αποκτά κάποιου είδους αυτονομία και επιθυμία να αποφασίζει μόνη της για κάποια πράγματα και από την άλλη η μητέρα επιθυμεί (υποσυνείδητα συνήθως) να αποδείξει τόσο στην ίδια όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία πως έφερε στον κόσμο ένα ευγενικό και όμορφο παιδί. Αν και οι αλλαγές αυτές προκαλούν εντάσεις, παρόλα αυτά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ωρίμανση της κόρης και οδηγούν στη διαμόρφωση της δικής της προσωπικότητας.

Παράλληλα, μέσα από το πέρασμα των χρόνων η μητέρα γαλουχεί την κόρη της με τις αξίες της για τη θηλυκότητα και την μητρότητα, οι οποίες στην ουσία αποτελούν συνέχεια των αξιών που της μετέφερε η δική της μητέρα.

Η εποχή που ακολουθεί την εφηβεία μιας γυναίκας χαρακτηρίζεται  αρκετά ήπια στην σχέση της με την μητέρα της. Πλέον οι νεανικοί καυγάδες έχουν περάσει, η κόρη έχει βρει την θέση της στην οικογένεια και στην κοινωνία και οι δύο γυναίκες λειτουργούν τώρα περισσότερο ισότιμα. Βέβαια αρκεί μια μικρή διαφωνία μεταξύ τους ώστε να αναζωπυρωθεί ένας γρήγορος καυγάς!

Οι ισορροπίες αλλάζουν και πάλι από τη στιγμή που η κόρη θα γίνει μάνα και η ίδια. Ειδικά στην περίπτωση που και η κόρη φέρει στον κόσμο ένα κορίτσι, η σχέση μητέρας και κόρης θα πάρει νέα μορφή. Η σχέση των δύο γυναικών αποκτά καινούργιο νόημα, καθώς για άλλη μια φορά οι γνώσεις, οι αξίες και οι αντιλήψεις για την μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών περνά από την μια γενιά στην άλλη. Πλέον η μητέρα βλέπει στην κόρη της τον εαυτό της για μια ακόμα φορά, ενώ η κόρη, από τη δική της μεριά, μέσα από το ρόλο της ως νέας μητέρας, ενδέχεται να αρχίσει να βλέπει με μεγαλύτερη κατανόηση τη δική της μητέρα. Παράλληλα, όμως, μέσα από την ανατροφή της δικής της κόρης, αναβιώνει το δικό της μεγάλωμα, μια διαδικασία που ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια θαμμένα συναισθήματα.

Καθώς οι δύο γυναίκες μεγαλώνουν, οι μεταξύ τους ρόλοι είναι πιθανό να αλλάξουν και πάλι, και μάλιστα μπορεί να φτάσουν σε σημείο να αντιστραφούν. Η κόρη δηλαδή μπορεί να φέρεται όπως φερόταν η μητέρα της παλαιότερα (αναλαμβάνοντας την φροντίδα της) και η μητέρα να πάρει τον ρόλο του παιδιού, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα υγείας.
Αν θέλαμε να δώσουμε μια εξήγηση όλων αυτών των αλλαγών και των συγκρούσεων μεταξύ τους θα μπορούσαμε να τη συνοψίσουμε στην άποψη πως η μια γίνεται συνεχώς καθρέφτης της άλλης, δείχνοντας ξεκάθαρα τα θετικά σημεία αλλά και τις αδυναμίες που τους δίνουν το δικαίωμα να χαρακτηρίζονται μητέρα- κόρη.Γίνετε Συνδρομητής του Χρόνου

Αναζήτηση στο αρχείο

  
Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


ΛΕΞΙΜΑ


Ράδιο Χρόνος 87,5 FM Live!
Ατζέντα

	
« Σεπτέμβριος « 2016 *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2Δημοσκόπηση
Αφιερώματα

Χρυσός στη Θράκη
Σε Ενεστώτα Χρόνο - Πρόταση επιμέλεια Χρήστος Θεοφίλης
Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης
Καθημερινές στιγμές - Γράφει ο Σταύρος Φανφάνης
Μικροκομοτηναίικα - Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης
Στον Ψυχολόγο - Γράφει ο Κωνσταντινίδης Χρήστος
Πανθρακικός 2012-2013 - Γράφει ο Κώστας Αβραμίδης
Ψυχολογία - Γράφει η Βιβή Πετμεζά
Φιλμογραφικά - Γράφει η Δανάη Παπαχριστοπούλου
Οινοφιλικά - Γράφει ο Νεκτάριος Κεραμιτζής
Δικαστικά
Αρχαιολογικά
Άρθρα του Β.Α. Κόκκινου
Άρθρα του Γιώργου Πιπερόπουλου
Διαδρομές - Γράφει ο Σταύρος Φανφάνης
Πρόσωπα
Αγροτικά
Γεγονότα της χρονιάς - 2011
Γεγονότα της χρονιάς - 2010
Γεγονότα της χρονιάς 2009Χρήσιμα links

Χρόνος στο Facebook
Ράδιο Χρόνος
Δήμος Μπακιρτζάκης
Περιοδικό Ματιές
Δήμος Κομοτηνής
Komotini On-Line
GEO Strategy
Πάμε στοίχημα