XRONOS.GR - Online ενημέρωση από τη Θράκη
Ειδήσεις Εφημερίδα Ραδιόφωνο Συνδρομές Διαφήμιση Επικοινωνία

Ειδήσεις
Επικαιρότητα Πολιτικά Οικονομία Πολιτισμός Μειονότητα Οικολογία Εκδηλώσεις Συνεντεύξεις Αστυνομικά Αθλητικά
Μόνιμες στήλες
Μικροκομοτηναίϊκα Ρεπορτάζ Ταξιδεύοντας Ο φακός του Χρόνου Άρθρα
Αφιερώματα
Υγεία Αγροτικά Δικαστικά Αρχαιολογικά Ήθη και Έθιμα

Αρχείο


Εφημερίδα Χρόνος
Ταυτότητα Ιστορικό Συνδρομές Διαφήμιση Επικοινωνία

Σύνδεση

Απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης
  Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Πολιτισμός
ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Η Ελλάδα είχε ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα, τα οποία δεν χρησιμοποίησε ποτέ

20.12.2011
«Όλοι οι Έλληνες πολίτες που ξαφνικά θεωρώντας ότι έχουν κατακτήσει ένα βιοτικό επίπεδο είδαν το ταβάνι να τους πέφτει στο κεφάλι», είπε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας
Ενώπιον πολυάριθμου ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού «Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία» εκδόσεις Πατάκη,  στη Θεσσαλονίκη.  Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Β. Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης αναφέρθηκε στη διαχρονική πορεία του Σταύρου Λυγερού, τόσο στη συγγραφή, όσο και στη δημοσιογραφία και επισήμανε την αξία που έχουν οι απόψεις, οι θέσεις και οι προτάσεις ανθρώπων όπως ο Λυγερός, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στο επίκεντρο των γεγονότων,  λόγω της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας. 


Ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης κάνοντας μια αποτίμηση της κοινωνίας από το 1974 έως σήμερα, πράγμα που κάνει και ο Σταύρος  Λυγερός στο βιβλίο του,  μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εκείνο που κατάλαβα από το βιβλίο με δύο λόγια είναι ότι οι προσπάθειες που κάνουμε να ρίξουμε επιμέρους ευθύνες σε πολιτικούς ή σε κοινωνικές ομάδες είναι μάλλον μια λανθασμένη προσπάθεια, γιατί εξίσου έφταιγαν όλοι οι πολιτικοί όλων των πολιτικών κομμάτων του πολιτικού συστήματος και εν πολλοίς φταίγαμε και εμείς. Ως κοινωνία. Δεν προσέρχομαι στη λογική του Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε» αλλά νομίζω ότι έχει δίκαιο ο συγγραφέας που επισημαίνει στο βιβλίο του αυτό που ονομάζει κοινωνικό συμβόλαιο,  το οποίο ήταν μία άτυπη συμφωνία μεταξύ ημών, της άρχουσας τάξης και των συνιστωσών  της διαπλοκής, που διαμόρφωσε και μας εγκλώβισε όλους μέσα σ’ ένα σύστημα.  Χορεύαμε πάνω στον Τιτανικό και το πλοίο πήγαινε προς το παγόβουνο».


Στη συνέχεια ο καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, αφού αναφέρθηκε στη νοερή σχέση που έχει με τον συγγραφέα,  αφού γνωρίζει τις απόψεις του μέσα από τα άρθρα του, αναφερόμενος στο νέο βιβλίο του Σταύρου Λυγερού, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο είναι ένας συνδυασμός αφήγησης και ανάλυσης. Αφήγησης της πολιτικής ιστορίας της χώρας της μεταπολίτευσης και των πιο πρόσφατων σε μας δεκαετιών και ανάλυσης ουσιαστικά ως προς την προσπάθεια ανεύρεσης απάντησης στο βασικό ερώτημα που όλοι θέτουμε τι φταίει και πήγαν τα πράγματα τόσο πολύ άσχημα. Αυτό είναι το ερώτημα που τυραννάει τη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια και σ’ αυτό το ερώτημα το βιβλίο από την Κλεπτοκρατία στη Χρεοκοπία επιχειρεί να απαντήσει μέσα από αυτόν τον συνδυασμό της αφήγησης  και της ανάλυσης».

Ο δικηγόρος Κώστας Μαμέλης, στη δική του εισήγηση μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Σταύρος Λυγερός μ’ αυτήν τη συζήτηση, μ’ αυτό το κείμενο ανοίγει πρώτος  και ανοίγει καλά, ευθέως με έναν λιτό και κατηγορηματικό τρόπο την απαγορευμένη συζήτηση για το τις Πταίει, η οποία πρέπει να ανοίξει παντού ακόμα και σε ισχυρότατους συσχετισμούς  όλων των συστημάτων  και εξουσιαστικών δομών που δεν το επιθυμούν, γιατί όλοι βιώνουμε τις αμυντικές τους γραμμές. Και υπάρχουν  στο κείμενο του Σταύρου Λυγερού οι γραμμές αυτές άμυνας, της απόκρυψης της αλήθειας, της ωραιοποιήσεις των γεγονότων, του συστήματος να σηκώνουμε το χαλί και να τα βάζουμε από κάτω».

Τελευταίος ομιλητής της παρουσίασης ήταν ο  ίδιος συγγραφέας του βιβλίου Σταύρος Λυγερός ο οποίος εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο ενότητες. Στην πρώτη αναφέρονται οι ρίζες της κρίσης, ενώ η δεύτερη αφορά το τώρα.  Αυτό το βιβλίο γράφτηκε να απαντήσει στα ερωτήματα που όλοι έχουμε. Όλοι οι Έλληνες πολίτες που ξαφνικά θεωρώντας ότι έχουν κατακτήσει ένα βιοτικό επίπεδο είδαν το ταβάνι να τους πέφτει στο κεφάλι. Η δική μου ανάγνωση των εξελίξεων είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνη και απαισιόδοξη. Προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλάδα είχε ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα, τα οποία δεν χρησιμοποίησε ποτέ. Δεν διαπραγματεύτηκε απολύτως τίποτα». Ακολούθησε σε συζήτηση με το κοινό. Γίνετε Συνδρομητής του Χρόνου

Δήμος Κομοτηνής
Αναζήτηση στο αρχείο

  
Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


ΛΕΞΙΜΑ


Ράδιο Χρόνος 87,5 FM Live!
Ατζέντα

	
« Σεπτέμβριος « 2016 *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2Δημοσκόπηση
Αφιερώματα

Χρυσός στη Θράκη
Σε Ενεστώτα Χρόνο - Πρόταση επιμέλεια Χρήστος Θεοφίλης
Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης
Καθημερινές στιγμές - Γράφει ο Σταύρος Φανφάνης
Μικροκομοτηναίικα - Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης
Στον Ψυχολόγο - Γράφει ο Κωνσταντινίδης Χρήστος
Πανθρακικός 2012-2013 - Γράφει ο Κώστας Αβραμίδης
Ψυχολογία - Γράφει η Βιβή Πετμεζά
Φιλμογραφικά - Γράφει η Δανάη Παπαχριστοπούλου
Οινοφιλικά - Γράφει ο Νεκτάριος Κεραμιτζής
Δικαστικά
Αρχαιολογικά
Άρθρα του Β.Α. Κόκκινου
Άρθρα του Γιώργου Πιπερόπουλου
Διαδρομές - Γράφει ο Σταύρος Φανφάνης
Πρόσωπα
Αγροτικά
Γεγονότα της χρονιάς - 2011
Γεγονότα της χρονιάς - 2010
Γεγονότα της χρονιάς 2009Χρήσιμα links

Χρόνος στο Facebook
Ράδιο Χρόνος
Δήμος Μπακιρτζάκης
Περιοδικό Ματιές
Δήμος Κομοτηνής
Komotini On-Line
GEO Strategy
Πάμε στοίχημα