XRONOS.GR - Online ενημέρωση από τη Θράκη
Ειδήσεις Εφημερίδα Ραδιόφωνο Συνδρομές Διαφήμιση Επικοινωνία

Ειδήσεις
Επικαιρότητα Πολιτικά Οικονομία Πολιτισμός Μειονότητα Οικολογία Εκδηλώσεις Συνεντεύξεις Αστυνομικά Αθλητικά
Μόνιμες στήλες
Μικροκομοτηναίϊκα Ρεπορτάζ Ταξιδεύοντας Ο φακός του Χρόνου Άρθρα
Αφιερώματα
Υγεία Αγροτικά Δικαστικά Αρχαιολογικά Ήθη και Έθιμα

Αρχείο


Εφημερίδα Χρόνος
Ταυτότητα Ιστορικό Συνδρομές Διαφήμιση Επικοινωνία

Σύνδεση

Απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης
  Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;

Άρθρα
ΣΕ ΕΝΕΣΤΩΤΑ ΧΡΟΝΟ

Νίκος Δεσεκοπουλος: Η χαρακτική είναι πάθος...

29.06.2011
Η  συνεχή  πάλη με  τα  υλικά  είναι  μια  διαρκής  πρόκληση  για  το  μυαλό  και  την  εικαστική  έκφραση, που  σου  δίνει  στόχο  και  προοπτική…

Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Θεοφίλης
Χαράκτης, π.Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών

Αφετηρία φυσικά η αγάπη και η δεξιότητα στο σχέδιο από τα παιδικά χρόνια ,ως γλώσσα έκφρασης. Στην μεταπολιτευτική Ελλάδα 1974 – 80 , στην ΑΣΚΤ Αθηνών, μέσα από τις συνεχείς κοινωνικές αναθεωρήσεις , άρα και της παιδείας, οι γνώσεις είναι αποσπασματικές και μάλλον με ευθύνη του κάθε σπουδαστή, ποιό τομέα θα επιλέξει και που θα ‘’περπατήσει’’.                              Στο εργαστήριο της Χαρακτικής, διαισθάνομαι ότι η μάχη με τα υλικά ( ξύλο, μέταλλο, κραγιόνια, μελάνια, χαρτιά, κ.ά. ) θα με οδηγήσει σε ανοιχτούς ορίζοντες, πολλά   υποσχόμενους. Ήδη ο Κ. Γραμματόπουλος έχει αποφασίσει να αποσυρθεί , οπότε ‘’οι τελευταίοι σπουδαστές’’ - σε συνδυασμό με το κλίμα της εποχής - ακολουθάμε μια ελεύθερη και προσωπική πορεία, ευτυχώς. Με αυτό τον  αχανή και ασαφή χώρο δράσης άρχισε μια συνεχής ακροβασία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενασχόληση με την Χαρακτική είναι η άριστη γνώση του σχεδίου, του φωτός και της σκιάς, του χρώματος. Διαφορετικά κινδυνεύεις να εκτεθείς στους συναδέλφους, το φιλότεχνο κοινό και σε όσους έχουν μυηθεί στην Χαρακτική… Για το λόγο αυτό ταυτίζω την Χαρακτική με την μουσική jazz.  Σήμερα έχω την ίδια αίσθηση, στέκω μετέωρος στο εικαστικό γίγνεσθαι  και χρειάζεται πολύ πείσμα να βλέπεις γύρω σου, να φιλτράρεις έννοιες και ερεθίσματα, αλλά να ακολουθείς πορεία. Η  χαρακτική  στην  Ελλάδα  έχει  να  επιδείξει  εξαίρετους  καλλιτέχνες, κληρονομιά  που  βαραίνει  την  πορεία  των  νεωτέρων. Ασχολούμαι  κυρίως  με  την  ξυλογραφία, την  άμεση  πάλη  με  το  υλικό, μέσα  από  θεματικές  ενότητες ( ‘’νεοκλασικά’’, ‘’το ελλ. καφενείο’’,’’ βάρκες’’,’’ ηλεκτρικοί  πυλώνες’’,’’ δέντρα’’,’’ ανθρώπινες  μορφές’’), όπου  στοιχεία  ρεαλιστικά  τείνουν  στην  αφαίρεση  και  τον  συμβολισμό. Μια  συνεχής  εξελικτική   πορεία που  πιστεύω  ότι  θα  αναπροσδιοριστεί  μετά  από  συνεχή  αναζήτηση,  μικρά χαρακτικά  10Χ10εκ  μέχρι  και  μεγάλα τρίπτυχα 150Χ180εκ, την  λιτότητα  και  δύναμη  του  ασπρου-μαύρου. Η  συνεχή  πάλη  με  τα  υλικά  είναι  μια  διαρκής  πρόκληση  για  το  μυαλό  και  την  εικαστική  έκφραση, που  σου  δίνει  στόχο  και  προοπτική… Η  Χαρακτική είναι πάθος... Keep walkingΌλα  αυτά  τα  χρόνια  εντυπωσιακά αρνητική ( με στοιχεία) ήταν η απουσία επικοινωνίας, προχειρότητας , έως και άγνοια  των όρων της χαρακτικής ,από φορείς που έπρεπε να κατέχουν το αντικείμενο. Πινακοθήκες , αίθουσες τέχνης, θεωρητικοί και τα ΜΜΕ - εκτός ολίγων εξαιρέσεων δεν γνώριζαν , δεν επικοινωνούσαν καν μεταξύ τους... όπως όφειλε Μέσα  από  την  εξαετή  θητεία    μου  ως  πρόεδρος  της  ΕΕΧ (2002 -08) ελπίζω  να  συνέβαλα  ως  όφειλα  στην  προβολή  και  διάδοση  της εικαστικής  αξίας  της  Χαρακτικής.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο ΝΙΚΟΣ  ΔΕΣΕΚΟΠΟΥΛΟΣ,
είναι χαράκτης π.Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1974-1980) στο εργαστήριο Χαρακτικής με τον Κώστα Γραμματόπουλο και Τέχνης του Βιβλίου με τον Γιάννη Παπαδάκη (έπαινος 1980). Παρακολουθεί εργαστήρια Ζωγραφικής, Κεραμικής και Αγιογραφίας (1980-83) και παράλληλα ασχολείται με την εικονογράφηση και την επιμέλεια παιδικών βιβλίων. Το 1982-1983 οργανώνει το Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής δίπλα στον Θ. Εξαρχόπουλο στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών. Από τον Αύγουστο του 1983 εργάζεται ως καθηγητής Καλλιτεχνικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εχει παρουσιάσει την δουλειά του σε 10 ατομικές και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις. Από το 2002 είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Έργα του βρίσκονται σε Πινακοθήκες, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ΣΕΛΙΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΚΕΛΥΦΟΣ ΛΟΓΟΥ – ΟΡΑΜΑΤΟΣ - ΠΡΟΘΕΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ-ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΔΡΑ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ.
ΟΙ “ΣΥΝΔΑΙΤΥΜΟΝΕΣ” ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ
ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟΓίνετε Συνδρομητής του Χρόνου

Δήμος Κομοτηνής
Αναζήτηση στο αρχείο

  
Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


ΛΕΞΙΜΑ


Ράδιο Χρόνος 87,5 FM Live!
Ατζέντα

	
« Οκτώβριος « 2016 *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6Δημοσκόπηση
Αφιερώματα

Χρυσός στη Θράκη
Σε Ενεστώτα Χρόνο - Πρόταση επιμέλεια Χρήστος Θεοφίλης
Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης
Καθημερινές στιγμές - Γράφει ο Σταύρος Φανφάνης
Μικροκομοτηναίικα - Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης
Στον Ψυχολόγο - Γράφει ο Κωνσταντινίδης Χρήστος
Πανθρακικός 2012-2013 - Γράφει ο Κώστας Αβραμίδης
Ψυχολογία - Γράφει η Βιβή Πετμεζά
Φιλμογραφικά - Γράφει η Δανάη Παπαχριστοπούλου
Οινοφιλικά - Γράφει ο Νεκτάριος Κεραμιτζής
Δικαστικά
Αρχαιολογικά
Άρθρα του Β.Α. Κόκκινου
Άρθρα του Γιώργου Πιπερόπουλου
Διαδρομές - Γράφει ο Σταύρος Φανφάνης
Πρόσωπα
Αγροτικά
Γεγονότα της χρονιάς - 2011
Γεγονότα της χρονιάς - 2010
Γεγονότα της χρονιάς 2009Χρήσιμα links

Χρόνος στο Facebook
Ράδιο Χρόνος
Δήμος Μπακιρτζάκης
Περιοδικό Ματιές
Δήμος Κομοτηνής
Komotini On-Line
GEO Strategy
Πάμε στοίχημα