ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Η ανοχή που υπήρχε μέχρι πρότινος και από πλευράς πολιτείας αλλά και θεσμικών αρχών,  να σφάζονται ανεξέλεγκτα αιγοπρόβατα και βοοειδή στις θρησκευτικές γιορτές,  όπως είναι το Πάσχα,  αλλά και το Μπαϊράμ,  μάλλον έχει εκπνεύσει,  για όσους δεν το γνωρίζουν. 
-Ως γνωστό εδώ και ένα χρόνο περίπου η χώρα μας απέκτησε εθνικό πλαίσιο νομοθεσίας ακόμα και για την σφαγή Χαλάλ, αλλά  και Κόσερ,  αντίστοιχα των μουσουλμάνων και των Εβραίων,  που ορίζει τις προϋποθέσεις και για την θρησκευτική σφαγή ξεκάθαρα.
-Και έτσι σεβόμενοι το δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκείας,  δίνει τη δυνατότητα να γίνονται θρησκευτικού τύπου τέτοιες σφαγές,   από ομάδες, η  μεμονωμένα,  σε οργανωμένα σφαγεία όμως.
-Αρκεί βέβαια να εφαρμόζονται οι απαιτήσεις του δικαίου της ΕΕ, όλο το πακέτο υγιεινής και των κανόνων, σφαγή από ειδικούς και με αναισθητοποίηση από πριν του ζώου.
-Και υπάρχει αυτή η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο η σφαγή,  αφού μπορεί να απολυμανθεί ένας χώρος ακόμα και στα σφαγεία της Κομοτηνής, η των  Σαπών  -να δούμε αν θα λειτουργήσουν γιατί ακόμα νεότερα δεν έχουμε- και συγχρόνως να παρευρεθεί εκεί κάποιος θρησκευτικός λειτουργός.
-Ώστε και να γίνει η σφαγή με τον παραδοσιακό τρόπο,  αλλά εφαρμόζοντας και τους κανόνες που θέσπισε η χώρα μας. Πάντως για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η γραμμή Χαλάλ που θέλει να κάνει ο δήμος Κομοτηνής στα δημοτικά του σφαγεία,  βρίσκεται ως  πρόταση και σχεδιασμός στο νέο Λίντερ. 
-Καλό είναι βέβαια να το έχουν υπόψη τους όλοι,  ότι υπάρχουν κανόνες πλέον για τα σφαγεία και σε χριστιανούς και σε μουσουλμάνους και εβραίους,  τους οποίους πρέπει να σέβονται όλοι, γιατί αλλιώς τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά.
-Εξάλλου ήδη εκτός από κάποιους εμπόρους,  έχουν προχωρήσει και επαγγελματίες κρεοπώλες όπως γνωρίζουμε στην Ξάνθη συγκεκριμένα,  που  πιστοποιημένα πουλούν πλέον κρέατα Χαλάλ και αν υπάρχει ζήτηση θα το κάνουν και στην Κομοτηνή.
-Και έτσι μπορεί να βρεθεί διέξοδος και με τους επαγγελματίες κρεοπώλες απευθείας και όχι μόνο με τα σφαγεία,  που προφανώς είναι μια πιο επίπονη  διαδικασία,  για πολλούς συμπολίτες μας.

Τώρα όμως από ότι θα διαβάσετε και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, θα έρθουν και τα πρώτα πρόστιμα, γιατί πάνω από 2000 συμπολίτες μας τρέχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τις διαγραφές κυρίως βοοειδών, εκ των υστέρων βέβαια.
-Η εντολή εξ’ όσων πληροφορηθήκαμε του υπουργείου,  είναι να μη γίνονται διαγραφές, αφού η νομοθεσία από πέρυσι είναι σαφής. Αλλά πολλοί επείγονται γιατί πρέπει να κάνουν δηλώσεις με τις καταστάσεις του  ΟΠΕΚΕΠΕ.
-Ουσιαστικά όμως φαίνεται ότι  διατηρούν τα ζώα ακόμα και ενδεχομένως κάποιοι απ' αυτούς μπορεί να έπαιρναν  και επιδοτήσεις, ενώ δεν τα είχαν στην κατοχή τους. 
-Μέχρι τώρα,  είτε με σιωπηρές συμφωνίες,  είτε με παρεμβάσεις θρησκευτικών, η  πολιτικών προσώπων,  αλλά και με τη λογική που διακατέχει τους περισσότερους ότι είναι θρησκευτικό αυτό το έθιμο της σφαγής στα σπίτια, βρίσκονταν λύση. 
-Τώρα όμως η νομοθεσία δίνει διέξοδο και οι σφαγές να γίνουν με τους κανόνες που πρέπει και να υπάρχει συγχρόνως σεβασμός, για τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα όλων, χριστιανών, μουσουλμάνων και Εβραίων.
-Δικαιολογίες για υψηλό κόστος και απαγορευτικών αποστάσεων των σφαγείων, μάλλον δεν πείθουν. Ο νόμος είναι νόμος για όλους, Και ο νόμος φυσικά υπερισχύει από θρησκευτικά έθιμα.
-Δεν  γνωρίζουμε τι θα γίνει και αν θα υπάρξει πάλι ανοχή με την  επερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα, η αν θα  γλιτώσουν κάποιοι τα πρόστιμα,  αλλά φαίνεται ότι η πολιτεία θεωρεί λήξαν αυτό το θέμα.
-Εξάλλου ένας υπουργός προφανώς δεν θα παραβεί την υπάρχουσα νομοθεσία, δίνοντας συλλογική λύση με βάση τα ήθη και τα έθιμα και καλό είναι να συμμορφωθούν όλοι.  Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για το κάθε ζώο που δηλώνεται και δεν διαγράφεται με νόμιμα παραστατικά, υπάρχουν και επιδοτήσεις.
-Υπάρχουν επίσης και κάποιοι που θέλουν  να οδηγηθούν στη σύνταξη, αλλά επειδή  δεν έχουν  διαγράψει τα ζώα τους,  φαίνεται ακόμα ότι διατηρούν κτηνοτροφικές μονάδες, όπως μας λένε οι παθόντες και διαμαρτυρόμενοι. 
-Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ίδιο συνέβαινε και σε χριστιανικές οικογένειας παλαιότερα, που συνήθιζαν εθιμικά να σφάζουν τα ζώα στο σπίτι στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.
-Και έχουν  σταματήσει τώρα,  γιατί ο νόμος πάντοτε είναι ισχυρότερος ενός εθιμικού δικαίου.  Και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σφαγές ζώων και μεγάλων βοοειδών, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά,  ότι κι αυτά έχουν τα δικά τους δικαιώματα και καταλαβαίνουν.

Πόσα θέλει να μας τρελάνει η ομάδα των 53 του Σύριζα,  που υποτίθεται λειτουργεί ως  αριστερή πτέρυγα του κόμματος, στην οποία συμμετέχουν και βουλευτές, αλλά και υπουργοί, που ασκούν  δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά διαδηλωτών στους πλειστηριασμούς; 
-Πρώτον ξεχνούν ότι είναι μέλη της κυβέρνησης,  οι οποίοι έχουν νομοθετήσει πάνω σε αυτό το ζήτημα,  του να γίνονται δηλαδή ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με αυτόν τον τρόπο και για τη διαφύλαξη των συμβολαιογράφων,  να περιφρουρούνται από αστυνομικές δυνάμεις.
-Αυτοί οι ίδιοι  δεν είναι που το έχουν ψηφίσει και το έχουν νομοθετήσει και τώρα κάνουν τις αθώες περιστερές,  διότι δήθεν έχουν εκπλαγεί και ενοχλούνται από τα φαινόμενα βίας; 
-Δεύτερον προσπαθούν να χτυπήσουν το σαμάρι,  ενώ φταίει το γαϊδούρι,  γιατί η εύκολη επωδός που κατέληξαν, είναι πως θα εκδημοκρατίσουν τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ, για  να μην υπάρχουν φαινόμενα καταστολής.
-Δηλαδή οι αστυνομικοί έτρεξαν από μόνοι τους και οικειοθελώς και πήγαν εκεί να περιφρουρήσουν αυτά που νομοθετεί  η κυβέρνηση και οι 53; Ας δοθεί πολιτική εντολή του υπουργού στις αστυνομικές δυνάμεις να μην πειράζουν κανένα πολίτη.
-Τότε προφανώς θα το εφαρμόσουν και όταν σπρώχνονται από πολλούς πολίτες,  θα τους αφήσουν μάλλον   να περάσουν μέσα και θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί. Φταίνε οι αστυνομικοί πάλι για αυτό; 
-Και αφού κατά την άποψή τους αστυνομικοί ασκούν βία,  ας πάνε μια φορά οι ευαίσθητοι 53 σε  ένα πλειστηριασμό, για  να δούμε πως θα πείσουν τους πολίτες που διαμαρτύρονται και θα τους συνετίσουν,  να μην τον  διακόψουν.
-Μήπως έχουν παρεξηγήσει το ρόλο τους και ασκούν αντιπολίτευση στον εαυτό τους; Και το κυριότερο που αναφέρουν είναι ότι πρέπει η κυβέρνηση να πείσει ότι θα προστατευτεί απόλυτα η κατοικία των αδύναμων οφειλετών, γιατί έτσι θα πειστεί η κοινωνία.
-Συνεπώς ούτε και οι  53 αριστεροί Συριζαίοι πιστεύουν όλα αυτά τα οποία λένε οι υπουργοί. Με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ δεν μπορούν όμως να είναι όλοι και πρέπει να αποφασίσουν.
-Η να κυβερνήσουν,  γιατί οι ίδιοι είναι κυβέρνηση, η να  κάνουν  αντιπολίτευση, επιλέγοντας  το δρόμο των πρώην   συντρόφων  Λαφαζάνη και Κωσταντοπούλου, που ηγούνται  στα κινήματα κατά των πλειστηριασμών.

Πολύ καλά το χειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα της διετούς παράτασης στη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Σαπών ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ,  αφού φαίνεται οι συνάδελφοι του δεν πήραν  χαμπάρι από το σύντροφο Σταθάκη,  τι θα του απαντούσε. 
-Και έτσι έλαβε απάντηση στην σχετική ερώτηση του που κατέθεσε, ότι θα υπάρξει μια διετή παράταση στην λειτουργία του,  θεωρώντας το αυτό ως μερική δικαίωση, ενώ δίνεται ο χρόνος για άσκηση πίεσης για να πετύχουν κάτι αντίστοιχο με την Ορεστιάδα,  για την λειτουργία κτηματολογικού γραφείου. 
-Μέχρι εδώ όλα καλά και δεν θα μπούμε εμείς την διαδικασία ποιοι  έτρεξαν περισσότερο,  ποιοι ενήργησαν γι' αυτό,  κι αν οι βουλευτές του Σύριζα  έκαναν  κάτι,  ή αν η δημοτική αρχή από την πλευρά της κινούσε αυτά τα νήματα. 
-Αυτό που έχουμε να σχολιάσουμε είναι απλώς,  ότι η απάντηση του υπουργού θυμίζει το στρίβειν διά του αρραβώνος.  Γιατί ουσιαστικά τίποτα δεν έδωσε ο κος Σταθάκης.
- Έτσι κι αλλιώς για να κλείσει ένα υποθηκοφυλακείο ακόμα και τώρα που ανακοινώθηκε και να μετατραπούν σε κτηματολογικά γραφεία,  χρειάζεται ένα βάθος χρόνου,  ώστε να μεταφερθούν οι φάκελοι και να κλείσουν υποθέσεις.
- Όλα αυτά θα γίνουν ομαλά και υπηρεσιακά. Συνεπώς την παράταση που αναφέρει ο υπουργός,  δεν γνωρίζουμε αν πρέπει να πιστέψουμε ότι θα την τηρήσει.
-Γιατί ουσιαστικά μόλις ετοιμαστούν οι υπηρεσίες για το κλείσιμο του υποθηκοφυλακείου και μεταφερθούν οι φάκελοι, που  αυτό μπορεί να γίνει και πιο γρήγορα και όχι σε δύο χρόνια,  προφανώς θα ξεχαστούν και οι υποσχέσεις και οι απαντήσεις.
-Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  είναι ο υπουργός που ακόμα περιμένουν  διακαώς οι επιχειρηματίες της Θράκης, να δώσει  λύση για το 12% της επιδότησης του κόστους εργασίας και το φάκελο που θα του έδιναν τα επιμελητήρια, για να αντικατασταθεί το ευεργετικό αυτό μέτρο.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 17 Μαρτίου, 2018 - 11:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης