ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Επιχαίρονται κάποιοι ότι έχουμε από τα καλύτερα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας για τους φτωχούς στην Κομοτηνή,  που οι δικαιούχοι είναι πάνω από δυόμιση χιλιάδες, για   τα τρόφιμα,  τα κρέατα, τα κοτόπουλα,  τα φρούτα και άλλα,  που μοιράζονται σε τακτική βάση.  
-Αλλά μήπως θα ήταν φρόνιμο και καλό,  να γίνει ένας επανέλεγχος όλων των αιτήσεων; Μα θα πει κάποιος,  με βάση τις προδιαγραφές, τα κριτήρια, εισοδηματικά κυρίως  και περιουσιακά,  μοιράζονται όλα αυτά τα τρόφιμα.
-Οπότε ουσιαστικά υπάρχουν τα τυπικά προσόντα αυτά που ορίζει το υπουργείο από την πλευρά του και αυτά που προσκομίζουν βέβαια στο δήμο οι ενδιαφερόμενοι και οι ωφελημένοι των προγραμμάτων. 
-Κανείς δεν αμφιβάλλει για αυτό βέβαια,  αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δικαιούχοι των προγραμμάτων κατά  συντριπτική πλειοψηφία,  είναι από την γνωστή υποβαθμισμένη γειτονιά της πόλης μας.
-Που πολλοί  εξ'αυτών έχουν πάγκο στο παζάρι,  κάνουν  δουλειές του ποδαριού με αδήλωτα χρήματα τα περισσότερα και προφανώς δεν  έχουν και σπίτι στο όνομά τους,  γιατί συνήθως είναι παράνομο. 
-Πληροφορούμαστε όμως ότι κάθε φορά που δίνεται η βοήθεια,  ορισμένοι κάδοι  σκουπιδιών από την εν λόγω  γειτονιά,  έχουν μέσα σε ποσότητες συσκευασμένα,  φακές μακαρόνια,  φασόλια.
-Που σημαίνει ότι κάποιοι  από αυτούς  ούτε καν αγγίζουν αυτή τη βοήθεια, ειδικά των οσπρίων,  γιατί δεν τους ενδιαφέρει. Χαρακτηριστικά μάλιστα όταν ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι εμείς παίρνουμε …ντελίβερι,  δεν θα κάτσουμε να βράζουμε αυτά. 
-Απλώς κρατάμε τα κρέατα και τα φρούτα και τα υπόλοιπα είναι άχρηστα για μας. Αν είναι άχρηστα λοιπόν για κάποιους και δεν είναι τόσο φτωχοί όσο παρουσιάζονται, ας  τα πάρουν κάποιοι  άλλοι που τα έχουν πραγματικά η ανάγκη.

 Όταν όμως σε μια χώρα επιβραβεύονται κάποιοι,  οι οποίοι ενώ κάνουν  δουλειές του ποδαριού, έχουν αυτοκίνητα, ή διαθέτουν  πάγκους στα παζάρια, αλλά  δεν  δηλώνουν κανένα εισόδημα,  προφανώς αδικούνται κάποιοι οι οποίοι χρειάζονταν περισσότερο την βοήθεια. 
-Λόγου χάριν ενημερωνόμαστε ότι οι  παλιννοστούντες που παλιότερα ήταν δικαιούχοι τέτοιων προγραμμάτων,  τώρα είναι πολύ πιο λιγότεροι  με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την πολιτεία. 
-Συγχρόνως βέβαια  πολλοί δικαιούχοι των επισιτιστικών προγραμμάτων έχουν και τη γνωστή  κάρτα για ψώνια της Θεανώς Φωτίου,  στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και  άλλα επιδόματα λόγω των παιδιών.
-Έτσι  παρουσιάστηκαν και φαινόμενα όπως μας πληροφορούν  να πουλιούνται και στο παζάρι, σε παράνομους πάγκους,  τσάντες που πήραν για τα παιδιά, αλλά και  ηλεκτρικά είδη τα οποία προφανώς έχουν αγοράσει με τις κάρτες τους και τα μεταπουλούν για να πάρουν χρήματα.
-Ίσως είναι και αυτοί,   οι οποίοι πετούν τα τρόφιμα στους σκουπιδοτενεκέδες. Χαρακτηριστική περίπτωση σε προηγούμενη διανομή επίσης  ήταν ένα πολυτελέστατο τζιπ,  που ήρθε να φορτώσει τη βοήθεια.
-Φαίνεται ήταν πρόσφατα αγορασμένο,  αφού είχε τις  ζελατίνες ακόμα στα καθίσματα για προστασία. Από κει κατέβηκε μία κυρία να παραλάβει τις σακούλες με την βοήθεια και αναρωτιόντουσαν όλοι ποιος ήρθε με τέτοιο τζιπ.
-Που κόστιζε τουλάχιστον 30.000 €.  Η δικαιούχος του κοινωνικού προγράμματος όμως,  έκανε και  την σχετική φασαρία με το σύζυγό της,  γιατί δήθεν δεν την εξυπηρετούσαν,  πήρε τα τρόφιμα της,  τα φόρτωσε στο πολυτελέστατο τζιπ και τα πήγε στη γειτονιά της. 
-Μήπως τελικά πρέπει να γίνει ένας επανέλεγχος και να μπαίνουν μέσα και άλλα στοιχεία, όπως και επισκέψεις κατ’ οίκον  ακόμα, για  να ξεκαθαρίσουν τέτοιου τύπου φαινόμενα;
-Επιβραβεύεται δηλαδή κάποιος, που ενώ αμείβεται προφανώς με μαύρα χρήματα και αδήλωτα,   παίρνει τα κοινωνικά επιδόματα και τα βοηθήματα και   την εφάπαξ στήριξη με την κάρτα.
-Ενώ ένας νέος ο οποίος δουλεύει,  παίρνει πολύ πιο μικρότερο μισθό συνολικά, από αυτό που  παίρνουν κάποιοι σε οικονομική βοήθεια και τρόφιμα, ενώ κάθονται χρόνια και επιβιώνουν.

Βρέχει  προσλήψεις φαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο δημόσιο τομέα και δεν αναφερόμαστε μόνο στις 8.500 περίπου που έχουν εξαγγελθεί για τους δήμους,  αλλά και άλλες 5.000 που κυοφορούνται σε ΔΕΚΟ,  όπως ΔΕΗ,  εταιρείες νερού και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 
-Δηλαδή για να καταλάβουμε θα γίνουν  προσλήψεις σε ΔΕΚΟ,   που υποτίθεται ένα μεγάλο πλειοψηφικό τους πακέτο  θα πουληθεί σε ιδιώτη; Θα αντιμετωπίζουν άραγε περισσότερες ανάγκες σε προσωπικό, τώρα που θα συρρικνωθούν; 
-Έχουμε τελικά το περιθώριο να γίνονται διάφορες τέτοιου τύπου προσλήψεις, για  να μην αναφερθούμε σε μετακλητούς υπαλλήλους,  γραμματείς, αλλά  και οργανισμούς που επαναλειτουργούν; 
-Ακόμα και να υπάρχει και πρωτογενές πλεόνασμα,  για κοινωνικά επιδόματα,  εφάπαξ παροχές και κοινωνική πολιτική;  Αν τα έχουμε όλα αυτά,  γιατί δεν μπορούν να ανακουφίσουν έστω φορολογικά με σχέδιο σε βάθος χρόνου και τους επαγγελματίες; 
-Που έγιναν τα συνήθη υποζύγια,  όπως και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα; Όλα αυτά για  να ξαναφτάσουμε το δημόσιο στα ίδια επίπεδα που ήταν και πριν;

Έληξε το δίπλωμα μου μας ανέφερε φίλη αναγνώστρια και πήγα φυσικά να ζητήσω ανανέωση,  αλλά μου απάντησαν  ότι αυτό θα γίνει από τρεις έως εφτά μήνες.
-Και εύλογα μας ρωτά,  το Φεβρουάριο που λήγει η ασφάλεια μου να την πληρώσω; Αφού δεν θα κυκλοφορεί πλέον το αυτοκίνητο μου; Φυσικά πρέπει να το πληρώσει,  γιατί χωρίς ασφάλεια ενδέχεται να δεχτεί και το πρόστιμο των 250 €.  Εκτός αν τεθεί σε ακινησία.
-Το ζήτημα είναι,  όταν παραδίνεις το δίπλωμα σου που έχει λήξει,  σου δίνουν ένα αντίγραφο,  μια φωτοτυπία του παλαιού και τα στοιχεία βέβαια της αίτησης,  το οποίο όμως ορισμένες φορές δεν σε καλύπτουν πλήρως.
-Γίνονται αλήθεια αποδεκτά από τα όργανα της τροχαίας;  Αφού ουσιαστικά φαίνεται ότι το δίπλωμα σου έχει λήξει.  Αυτός δηλαδή που κινεί το όχημα του, διασφαλίζεται  αν θα πάρει την κλήση της τροχαίας ή όχι; 
-Μια ευνομούμενη όμως πολιτεία,  η οποία επιβάλλει πρόστιμο όταν δεν είσαι συνεπής,  δεν έπρεπε ουσιαστικά κάτω από το δίπλωμα να αναφέρεται ότι πέντε μήνες πριν  πρέπει να ανανεωθεί;
-Η να ενημερώνει ακόμα τους πολίτες  πέντε μήνες πριν, η  εφτά ότι  πρέπει να κάνουν  την ανανέωση του διπλώματος τους; Να μη φτάσουμε στο σημείο να πούμε, ότι πρέπει να ειδοποιούνται και τηλεφωνικά,  όπως γίνεται σχετικά με το ΚΤΕΟ. 
-Και αφού με υπαιτιότητα της πολιτείας και στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία της οφείλεται  αυτή η καθυστέρηση, γιατί να την πληρώνει τη νύφη και να τιμωρείται ο πολίτης; 
-Ενώ θα μπορούσε το αρμόδιο υπουργείο  την ανανέωση ενός διπλώματος να την κάνει μέσω των ηλεκτρονικών του υπηρεσιών. Και να δίνονταν το δίπλωμα  και αυθημερόν. Τόσο δύσκολο είναι;
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης