ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Δεν συμφωνούμε με την  φρασεολογία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη,  που με διάφορα κοσμητικά επίθετα αλλά και προσδιορισμούς,  στόλισε τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, αναδεικνύοντας δημόσια τα της παράταξης τους.
-Γιατί θεωρούμε ότι οι  πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί,  πρέπει να μιλάνε με όρους πολιτικής,  αυτοδιοίκησης,  έργων και πράξεων και η κριτική να ασκείται πάνω σε αυτό το πεδίο. Τα υπόλοιπα είναι προσωπικές επιθέσεις, η αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν τον καθένα. 
-Το ότι καταλογίζει όμως ότι υπάρχει αδιαφορία και  ότι η διοίκηση της περιφέρειας δεν προχωράει με τους ρυθμούς που έπρεπε, αποδεικνύει  και φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένα χάσμα,  αλλά και δυσκολία συνεννόησης στην παράταξη.
-Είναι το νόημα το οποίο βγαίνει από αυτά τα οποία καταγγέλλει. Και δεν είναι ο πρώτος,  αν θυμηθούμε ότι προηγήθηκε ο Μουμίν Οντέρ,  μετά καρατομήθηκε ο Μιχάλης Αμοιρίδης,  επειδή υπήρχαν υπόνοιες ότι επιβουλεύεται την παράταξη. 
-Τώρα  ήρθε η σειρά του αντιπεριφερειάρχη Δράμας και  υπάρχει και υπόθεση  περιφερειακού συμβούλου από τον Έβρο. Αλλού καθυστερούν όμως οι διαδικασίες, αλλά στον Αργύρη Πατακάκη ο   περιφερειάρχης επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά. 
-Επικαλούμενος ότι  υπάρχει  δικαστική απόφαση σε  βάρος του για παράβαση καθήκοντος,  πήρε την απόφαση και του αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες. Όλως τυχαίως βέβαια αυτό έρχεται μια μέρα μετά τις  καταγγελίες του. 
-Ενώ η απόφαση είναι γνωστή εδώ και ένα μήνα. Όσο και να μη θέλει λοιπόν να το συνδυάσει κάποιος με τα καταγγελλόμενα,  στα οποία βέβαια σημειωτέον δεν δόθηκαν και επαρκείς απαντήσεις,  είναι ηλίου φαεινότερο ότι σχετίζονται  και τα δύο. 
-Μήπως  το ζήτημα της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων του αντιπεριφερειάρχη  το κρατούσε στο συρτάρι και τώρα που ήρθε η κατάλληλη ώρα,  επέδειξε την ανάλογη πυγμή και ταχύτητα  στη διαγραφή του; 
-Το δύσκολο έργο της αντιπαράθεσης ανέλαβαν οι άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Δράμας. Με κοινή δήλωσή τους, οι τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Δράμας, αδειάζουν τον αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Πατακάκη,  παίρνοντας το μέρος του Χρήστου Μέτιου. 
-Αυτοί ισχυρίζονται ότι έχουν στενή και εποικοδομητική συνεργασία» με τον Περιφερειάρχη για τα θέματα της Δράμας. Διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση τους από την πορεία του Αργύρη Πατακάκη. Εξάλλου εις εξ’ αυτών ίσως χριστεί και στη θέση του αντιπεριφερειάρχη.

Το γυαλί έχει ραγίσει φαίνεται στην παράταξη που έφτιαξε ο Γιώργος Παυλίδης,  εκτός αν ο Χρήστος  Μέτιος προσπαθεί να φτιάξει μια διαφορετική ομάδα από αυτή που κληρονόμησε,  με ανθρώπους που θα μπορεί να συνεννοείται.
-Γιατί κακά τα ψέματα οι περισσότεροι εξ’  αυτών ήταν υποψήφιοι  περιφερειάρχες και προφανώς φαίνονται, η φέρονται   και ως εν δυνάμει αντίπαλοι.
-Πάντως δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός,  ότι στις  ενδοπαραταξιακές τους εκλογές, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και στήριξε την εκλογή του νυν περιφερειάρχη.
-Φαίνεται  όμως ότι φυλλορροεί η Περιφερειακή Αναγέννηση  και ουδείς γνωρίζει αν την επόμενη φορά το σχήμα αυτό θα κατέβει στις εκλογές με την βασική ομάδα που  υπήρχε.  
-Η θα υπάρξουν και άλλες διαγραφές στο μέλλον και ανακατατάξεις αλλά και νέα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν την παράταξη. Θα κρατηθεί όμως η παράταξη ως έχει; 
-θα ξεπηδήσουν άλλες δυνάμεις; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κυοφορείται και νέο κόμμα,  αλλά και δυνάμεις ακόμα και από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία,  που διαφωνούν με τις τακτικές  του περιφερειάρχη.
-Απ' ότι φαίνεται,  όλα θα γίνουν με διαφορετικό τρόπο για τις επόμενες εκλογές.  Ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι τα νέα σχήματα η πρόσωπα και οι αλλαγές αυτές δεν θα αγγίξουν  μόνο την παράταξη της Περιφερειακής Αναγέννησης,  αλλά και τους αντιπάλους. 
-Λόγου χάριν θα παραμείνει επικεφαλής όπως προσπαθεί άλλωστε να το κάνει και γι' αυτό έδωσε και χείρα φιλίας ακόμα και στον Παύλο Δαμιανίδη,  ο Φώτης Καραλίδης;  Ευελπιστούν ότι η νέα κεντροαριστερά θα αγκαλιάσει ένα ευρύτερο συνασπισμό δυνάμεων,  για να μπορέσει να διεκδικήσει την περιφέρεια. Με ποιον αρχηγό;
-Επίσης οι ανένταχτοι  που διαγράφτηκαν και   είναι ακόμα εν  ενεργεία περιφερειακοί σύμβουλοι,  τι θα πράξουν; Θα φτιάξουν  μια δική τους ομάδα, η έχοντας εκείνα τα ομοιογενή πολιτικά χαρακτηριστικά,  θα ενταχθούν πακέτο σε μια άλλη ομάδα; 
-Η ρευστότητα του τοπίου για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές φαίνεται ότι ξεκίνησε πολύ νωρίς. 

Μετά τη δημόσια παραδοχή του Τούρκου προέδρου ότι η μειονότητα δεν αποτελείται μόνο από τουρκογενείς,  αλλά και από Πομάκους και Ρομά,  που βέβαια και αυτούς τους θεωρεί δικούς του,  θα δούμε ποια φρασεολογία και ποιες δικαιολογίες,  θα χρησιμοποιήσουν τα γνωστά φερέφωνα του προξενείου, για να αναδιπλωθούν.
-Αυτοί που προσπαθούσαν να μας πείσουν χρόνια ότι η μειονότητα είναι μόνο τουρκική, τώρα θα πρέπει να εναρμονιστούν προφανώς με τα λόγια του Ταγήπ.
-Δεν θα παραμείνουμε όμως σ' αυτό,  αλλά στο γιατί έγινε η αναφορά του Ερντογάν,  ειδικά αυτή την περίοδο για το θέμα των Πομάκων και των Ρομά, που  είναι ένα ερώτημα. Πάντως όχι τυχαία, ούτε και γιατί ήθελε να αδειάσει κάποιους στην περιοχή μας.
-Με το θέμα με τον Πομάκων όμως στη Θράκη,  αλλά και στη Βουλγαρία όπου ζουν περισσότεροι, υπάρχουν περίεργες θεωρίες περί ένωσης,  αλλά ακόμα και έρευνες και μελέτες  επιστημόνων,  που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα.
-Πρόκειται για  αμερικανικούς  σχεδιασμούς όπως πληροφορούμαστε,  απ' αυτούς τους μακρόχρονους που δεν γνωρίζουμε, ως επιχειρησιακές βέβαια θεωρίες  επί χάρτου, που θα καταλήξουν. 
-Με τη λογική που διακατέχει όμως τον Τούρκο πρόεδρο   να το παίζει φύλακας και προστάτης γενικά στα Βαλκάνια και παντού όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι, έγινε η  αναφορά στους Πομάκους, γνωρίζοντας προφανώς αυτούς τους σχεδιασμούς.
-Διπλή σημασία έχει η αναφορά του. Η μία όψη αφορά την πλήρη ενσωμάτωση τους με τους τουρκογενείς,  γι' αυτό και  ακριβώς προσπάθησε να μην κρύψει το πρόβλημα,  αλλά να το αναδείξει,  παρόλο που ίσως στεναχώρησε κάποιους παρατρεχάμενους.
-Και το δεύτερο είναι οι βλέψεις του, με βάση τα ευρύτερα σχέδια των ΗΠΑ για τους Πομάκους,  που ζουν σε Ελλάδα και Βουλγαρία. 
-Μακροπρόθεσμα βέβαια και μυστικά ακόμα με σχεδιασμούς σε κάποια γραφεία,  αλλά θέλει να έχει και τη δική του συμμετοχή, να δηλώνει την παρουσία του, για ότι προκύψει στο μέλλον, όπως φαντάζεται.

Σε  ανάρτηση του στην προσωπική σελίδα κοινωνικής δικτύωσης,  ο επιχειρηματίας Σταμάτης Κουρούδης αναλύει με στοιχεία,  το  παραμύθι αυτό που ακούμε εδώ και πολύ καιρό και από πολιτικούς αλλά κι από ΜΜΕ,  ότι υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα επιστροφής στη γη,  νέων αγροτών.
-Αυτό τουλάχιστον αποδίδεται σε πολλά ρεπορτάζ,   τηλεοπτικές σειρές, αλλά και  σε ενημερωτικές  εκπομπές.  Και το αποδίδουν στην αύξηση που έχει ο αγροτικός τομέας στο μερίδιο του για τις εξαγωγές,  που δείχνει ιδιαίτερη αντοχή στην οικονομική κρίση. 
-Ο μύθος αυτός όμως καταρρέει,  με το γράφημα που παραθέτει και είναι από μελέτη  από «νέα σχήματα συνεργατικότητας στον αγροτικό τομέα». 
-Εκεί συγκεκριμένα δείχνει τις καμπύλες και τα στοιχεία που αφορούν τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ,  που με μαθηματική ακρίβεια ελαττώνονται, με δραματικό τρόπο. Και φτάνουν σε τέτοιο σημείο,  που αγρότες γεννηθέντες το 1997, που είναι ασφαλισμένοι  στον οργανισμό,  είναι μόνο 32.
-Δεν πιστεύουμε  κάποιοι να έχουν την απαίτηση αυτοί οι  32,  να πρέπει να πληρώνουν  συντάξεις χιλιάδων άλλων αγροτών,  που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και βγαίνουν σιγά-σιγά στη σύνταξη; 
-Η γεωμετρικά φθίνουσα αυτή πορεία των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γη,  δείχνει ότι και ο αγροτικός τομέας θα αντιμετωπίσει προβλήματα,  αλλά και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. 
-Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν πολλές άλλες μετρήσεις,  που δείχνουν ότι σε 30 χρόνια θα αυξηθεί τόσο πληθυσμός της γης,  που θα χρειαζόμαστε διπλάσια αγροτικά προϊόντα από ότι  παράγουμε σήμερα και μάλιστα με ποιοτικές προδιαγραφές,  που θα γίνονται όλο και πιο αυστηρές. 
-Η Ευρώπη, η ΗΠΑ, αλλά ακόμα και η Κίνα,  η οποία επενδύει στην γεωργία και μάλιστα αγοράζουν και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ακόμα και στην Αφρική για να καλλιεργήσουν,  βλέπουν το μέλλον και προσπαθούν να εναρμονιστούν. 
-Εμείς στην Ελλάδα που ο αγροτικός τομέας είναι μεγαλύτερος σχετικά από τις αναπτυγμένες χώρες,  αλήθεια τι κάνουμε για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα;

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης