ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Πράσινο φως άναψε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και για την συνένωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  Θράκης και του ΤΕΙ  Καβάλας,   στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους βουλευτές του Σύριζα της περιφέρειας ΑΜΘ. 
-Όλα αυτά όμως θα ανακοινωθούν τον προσεχή Οκτώβριο στην περιφερειακή συνδιάσκεψη,  παρουσία του πρωθυπουργού, για την δημιουργία ενός μεγάλου πανεπιστημίου όλης της περιφέρειας. 
-Οι Καβαλιώτες είναι πλήρως ευχαριστημένοι  πληροφορούμαστε. Όμως από τον τύπο της Δράμας διαβάζουμε,  ότι υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις,  που έχουν ήδη καταγραφεί και στο δημοτικό συμβούλιο. 
-Πάντως οι βουλευτές της περιφέρειας  διαρρέουν κάποιες πληροφορίες της συνάντησης αυτής,  για να το εκμεταλλευτεί ο καθένας  και για ίδιο πολιτικό όφελος. 
-Και στις δηλώσεις τους αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν «ανεμπόδιστα και με διαφάνεια»,   ώστε «να μπορέσουν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους σαν φυτώρια  παραγωγής γνώσης και έρευνας». 
-Και να συνδράμουν με την τοπική κοινωνία και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τάδε έφη βουλευτής Σύριζα Ξάνθης. Και ειλικρινά σε αυτά τα δακρύβρεχτα λόγια, φυσικό  είναι να μειδιά κανείς. 
-Χαμπάρι φαίνεται δεν πήραν ότι τα πανεπιστήμια λειτουργούσαν και χωρίς κυβέρνηση Σύριζα. Αυτοί νομίζουν ότι μπορούν να αναγεννήσουν από τις στάχτες τα πανεπιστήμια, η ξαφνικά με το νέο νόμο,  θα ξεκινήσουν όλα με παρθενογένεση.  
-Αυτά που ευαγγελίζονται,  γίνονται και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό εδώ και χρόνια. Απλώς τώρα θα γίνονται μάλλον με δικά τους πρόσωπα και με τον τρόπο που θέλουν και ίσως και  για αυτό να επιχαίρονται. 
-Και για να μην ξεχνιόμαστε,  η ιδέα της συνένωσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του ΤΕΙ της Καβάλας, καθώς και  η επέκταση του πανεπιστημίου,  ήταν παλιά, γιατί είναι ικανοί οι βουλευτές να την  παρουσιάζουν και για δική τους ιδέα. 

Ειλικρινά έχουν μπερδευτεί οι επαγγελματίες με όλα αυτά που συμβαίνουν. Όπως το που  θα πληρώνουν  και πόσα και πως,  για τα πνευματικά δικαιώματα,  των καλλιτεχνών και δημιουργών γενικώς. 
-Στην ΑΕΠΙ, που παρά τα προβλήματα, τις ατασθαλίες, τις δικαστικές διαμάχες και την απαίτηση της κυβέρνησης να δεσμεύσει 10 εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς της, εν τούτοις  με το τελευταίο νομοσχέδιο Σύριζα- ΑΝΕΛ,  παρέχει την πλήρη στήριξη στην λειτουργία  της;
-Αντί να διαλευκάνει δηλαδή όλες αυτές τις υποθέσεις και να καταλογίσει ευθύνες σε κάποιους,  για το τι γίνονταν μέχρι τώρα,  την στηρίζει,  προφανώς γιατί την θεωρεί  αξιόπιστο μηχανισμό είσπραξης,   παρόλες τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα. 
-Τελευταία όμως παρουσιάστηκε και η Αυτοδιαχείριση,  που είναι η  δεύτερη εταιρία είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και μάλιστα παρουσιάστηκε και σε σχετική ημερίδα η προσπάθεια  της στην Κομοτηνή. 
-Αλλά πληροφορούμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλες εταιρίες,  όπου θα συνασπίζονται ορισμένοι καλλιτέχνες και δημιουργοί,  για να μπορούν  να εισπράξουν και αυτοί. 
-Κρατάει χρόνια όμως αυτή η κολόνια της διαμάχης,   από την δεκαετία  του 1980,   όπου ομάδες  καλλιτεχνών  και δημιουργών  διασταύρωναν τα ξίφη τους  με την εταιρία και τον τρόπο που λειτουργεί, αλλά  και τα πενιχρά ανταποδοτικά οφέλη,  που παίρνουν οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες.  
-Δυστυχώς ακόμα όμως τάξη δεν έχει μπει στον τρόπο είσπραξης,  στο όσο το δυνατόν μικρότερο αντίτιμο για τους επαγγελματίες,  αλλά και στην πληρωμή των καλλιτεχνών. Και αυτό είναι χρέος την πολιτείας.

Είναι γνωστό ότι όταν ο Μωάμεθ δεν  πάει στο βουνό,  πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Μας εντοπίζουν λοιπόν επαγγελματίες της πόλης,  ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου,  είναι εύλογο αυτό,  η Κομοτηνή είναι μια έρημη πόλη. 
-Και έτσι στον μήνα που είναι και η περίοδος των εκπτώσεων,  αλλά και η περίοδος που πρέπει να κάνουν πολλές πληρωμές οι  επαγγελματίες,  δεν  υπάρχει κίνηση,  ούτε ρευστότητα στην αγορά. 
-Μήπως πρέπει να σκεφτούν όμως και άλλες εναλλακτικές λύσεις,  με δεδομένο ότι οι τουρίστες, οι επισκέπτες,  αλλά και πολλοί συμπολίτες μας,  βρίσκονται σε παραθαλάσσιους οικισμούς αυτήν την περίοδο του Καλοκαιριού; 
-Να θυμίσουμε το παράδειγμα της Παραλίας της Κατερίνης,  που ήταν μια έρημη παραλία πριν από 4  δεκαετίες, όταν άρχισαν να έρχονται  οι πρώτοι Γιουγκοσλάβοι επισκέπτες. 
-Οι επαγγελματίες της πόλης της Κατερίνης,  άρχισαν να φτιάχνουν τις πρώτες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις στην  Παραλία,  με καταστήματα για την αγορά κοσμημάτων, δώρων, τουριστικών προϊόντων,  αλλά και ρούχων και μάλιστα πολλών  γουναρικών, για τους  Βορείους κατοίκους των σλάβικων χωρών. 
-Και δεν σταμάτησαν εκεί,  αλλά έφτιαξαν  και τα πρώτα εστιατόρια, μπαρ, μίνι μάρκετ,  ενώ διατηρούσαν  και ίδια επιχείρηση, ως έδρα   μέσα στην πόλη της Κατερίνης. 
-Μήπως πρέπει να σκεφτούν  κάποιοι επιχειρηματίες από την πόλη μας  να ανοίξουν και τις δικές  τους επιχειρήσεις ο καθένας στο πεδίο του;
-Με μικρό κόστος αρχικά,  για να εξυπηρετούνται και οι χιλιάδες επισκέπτες των περιοχών αυτών,  που δεν έρχονται στην  πόλη μας,  αλλά επισκέπτονται μόνο την παραλιακή ζώνη; 

H  ΠΟΕΔΗΝ στην προσπάθεια της και στο συνδικαλιστικό της ρόλο να κάνει κριτική και να πλήξει την κυβέρνηση,  περιγράφει πολλές φορές με πολύ μελανά χρώματα,  τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία. 
-Αλλά και ξεφεύγει κάποιες φορές,  παρουσιάζοντας και καταστάσεις  που δεν υφίστανται,  ή που δεν παίζουν και πολύ μεγάλο ρόλο και σημασία. 
-Έτσι στην  τελευταία της καταγγελία που υποτίθεται κοινοποιεί μια μεγάλη έρευνα για 65 κέντρα υγείας, αναφέρει ότι  οι ασθενείς χάνουν την ζωή τους στα σκαλιά,  λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και απουσία του ΕΚΑΒ,  μάλλον είναι κάτι παρατραβηγμένο. 
-Κάνει όμως και μια αναφορά για το νοσοκομείο της  Ορεστιάδας,  που προκειμένου να αναβαθμιστεί και να ανταπεξέλθει οικονομικά,  γίνεται ακόμα και έρανος από την εκκλησία. 
-Που αυτό βέβαια δεν είναι κάτι κακό,  να προσφέρονται  δηλαδή υπηρεσίες και δωρεές από την κοινωνία σε νοσηλευτικά ιδρύματα,  για την καλύτερη λειτουργία τους. 
-Τρανταχτό παράδειγμα είναι και η περίπτωση του νεαρού Βούλγαρου,  που προχθές πρόσφερε σχεδόν μια μικρή περιουσία σε υλικά στο νοσοκομείο της Ξάνθης,  ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στους γιατρούς που του έσωσαν την ζωή.
-Όπως υπάρχουν και προσπάθειες πολλών συμπολιτών μας και τώρα αλλά και παλιότερα,  που προσφέρουν πολλά πράγματα υλικά και υπηρεσίες στο νοσοκομείο μας,  αθόρυβα και χωρίς να γίνονται αντιληπτοί,  όπως πρέπει να γίνεται. 
-Στο μόνο σημείο που θα σταθούμε στην καταγγελία αυτή της ΠΟΕΔΗΝ είναι το γεγονός,  που αναφέρει  ότι κάποιοι  κάτοικοι  της Ορεστιάδας  όταν αρρωσταίνουν,  αναζητούν υπηρεσίες υγείας στο νοσοκομείο της Αδριανούπολης της Τουρκίας. 
-Τέτοιες περιπτώσεις όμως υπάρχουν πολλές,  όχι μόνο στην περιοχή εκεί,  αφού προφανώς υπάρχουν κυκλώματα που τους κατευθύνουν στους συγκεκριμένους χώρους υγείας. Και αυτό καλό είναι να διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.  

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Σάββατο, 5 Αυγούστου, 2017 - 11:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

Ημερολόγιο