ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Μόνο στην Θράκη  ήθελε να έρθει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά  η  επίσημη επίσκεψη  στην Αθήνα,  προέκυψε μετά από διπλωματικές πιέσεις και συμφωνίες.
-Για αυτό  εξάλλου η εκτίμηση των περισσοτέρων ήταν ότι οι συναντήσεις στην Αθήνα ήταν άνευ περιεχομένου και ουσίας,  πέραν των δηλώσεων σε μορφή μονολόγου, περιμένοντας τις …σοβαρές  ειδήσεις  για τις προθέσεις του και τους σκοπούς του,  να τις δώσει από την Ροδόπη. 
-Τελευταία στιγμή  κινητοποιήθηκε και το υπουργείο  Εξωτερικών,  προκειμένου να τον υποδεχτεί επίσημα στην Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και προφανώς να γίνει η «σκιά» του στο επίσημο κομμάτι των συναντήσεων.
-Οι πολλές καθυστερήσεις όμως στο πρόγραμμα της Αθήνας, ανάγκασαν τον ίδιο και την πλειάδα των υπουργών που έχει μαζί του,  να ακυρώσει  πλήθος επισκέψεων,  που είχε να κάνει στην Κομοτηνή. 
-Όπως στο προξενείο, το ναμάζι στο τζαμί  «Κιρ-Μαχαλά»,  που το  έκανε τελικά, αλλά και στους ψευτομουφτήδες,  όπως και  στην κατηργημένη ένωση «τουρκικής νεολαίας». 
-Για αυτό φρόντισαν σε μερικά να τον αναπληρώσει η γυναίκα του, που επισκέφθηκε και το «Εσκί Τζαμί»  για να μην μείνουν παραπονεμένοι,  όσοι και όσες προετοιμάστηκαν για να τον υποδεχθούν. Το πρόγραμμα ήταν κυριολεκτικά λάστιχο και άλλαζε την τελευταία στιγμή.
-Έτσι οι μόνες επισκέψεις που έμεινε να κάνει ήταν  στη νέα μονάδα κερασιών  του Λεβέντ Σαδίκ, που την ακύρωσε και αυτή,  η λόγω κούρασης, η για άγνωστους λόγους της τελευταίας στιγμής. Στέλνοντας όμως τον υπουργό …Ναυτιλίας της Τουρκίας,  να κάνει τα εγκαίνια.
-Αλλά και στο προγραμματισμένο ιφτάρ στο χωριό Λύκειο. Που  εδώ και τρεις ημέρες υπήρξε πολύ έντονη κινητοποίηση  των προξενικών αρχών, κατοίκων,  οργανωμένων σωματείων και  ψευτομουφτήδων, για να συγκεντρώσουν πλήθος κόσμου.  
-Κάτι που δεν έκαναν  βέβαια πριν από μερικούς  μήνες,   που παρευρέθηκαν μόνο 300 περίπου άτομα, για να υποδεχθούν τον Έλληνα πρωθυπουργό,  σε  ένα ελληνικό χωριό. Ας προβληματιστούμε.

Με αφορμή τον θάνατο του 11χρονου παιδιού στον οικισμό του Μενιδίου,  ευαισθητοποιήθηκαν 6 υπουργοί  για να εξαγγείλουν  σε κοινή συνέντευξη τύπου, ένα σύνολο δράσεων,  που όπως υπόσχονται θα γίνουν  σχεδόν αγνώριστοι οι 325 οικισμοί των Ρομά που υπάρχουν στη χώρα. 
-Οι δράσεις αυτές θα ευνοούν την πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση,  στην εργασία, τις κοινωνικές παροχές, την υγεία και τον αθλητισμό. Θα καθιερωθεί επίσης υποχρεωτικό ολοήμερο σχολείο για τα παιδιά. 
-Και  θα υπάρξει κοινωνικός λειτουργός με ρόλο διαμεσολαβητή,  ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Επίσης μελετούν ακόμα και την δυνατότητα απόφοιτοι λυκείου Ρομά να εισάγονται σε συγκεκριμένα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
-Που εκτός από τα παιδαγωγικά τμήματα,  θα μπορούν  να εισέρχονται και στις σχολές αστυνομίας. Και προανήγγειλαν και  σταδιακή μετεγκατάσταση στους δήμους που ζουν σε καταυλισμούς οι Ρομά,  προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στις τοπικές κοινωνίες. 
-Σε πρώτη φάση όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά. Και κανείς φυσικά δεν θέλει σε μια οργανωμένη κοινωνία να υπάρχουν καταυλισμοί γκέτο, να σηκώνουν το κουμπούρι και να πυροβολούν επειδή έρχονται στο τσακίρ κέφι κάποιοι,  όπως ανέφερε ο υπουργός. 
-Ούτε να ζουν σε τρισάθλιες συνθήκες, πολλές φορές χωρίς στοιχειώδες κανόνες  υγιεινής,  με παραβατικές  συμπεριφορές, από πολλούς και δημιουργώντας προβλήματα με κλοπές,  διακίνηση ναρκωτικών και άλλα πολλά. 
-Το μόνο που δεν λαμβάνουν υπόψη τους οι υπουργοί δείχνοντας την ευαισθησία τους,  είναι και η ψυχοσύνθεση, η νομαδικότητα για πολλούς και ο τρόπος ζωής και φιλοσοφίας των Ρομά, που καθιστούν πολλές φορές δύσκολη την ένταξη τους,  στα πρότυπα της κοινωνίας που ζούμε οι υπόλοιποι. 
 
Aς αναλογιστούν όμως όλοι ακόμα και στη δική μας κοινωνία, αφού   έχουμε και εμείς τον δικό  μας καταυλισμό των τσιγγάνων, άραγε φταίει η αδιαφορία της πολιτείας μόνο για να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία; 
-Μήπως  η έλλειψη προγραμμάτων μέχρι σήμερα στη μόρφωση, στην στέγαση, στην υγεία και την κοινωνική μέριμνα; Λόγου χάριν για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, υγεία τους παρέχεται και μάλιστα δωρεάν προνοιακά.
-Αν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα της Κομοτηνής,  που έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στο νοσοκομείο της πόλης μας  και τους  παρέχεται πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και με το παραπάνω μάλιστα. 
-Όσο για την παιδεία,  είχε γίνει μια προσπάθεια και όλα τα παιδιά πήγαιναν υποχρεωτικά στο σχολείο για έναν χρονικό διάστημα και μάλιστα πρωτοστατούσαν  οι γονείς για αυτό. Με επιδόματα και οικονομική  ενίσχυση.
-Φταίει η  ελληνική πολιτεία που υπάρχει η διαρροή μαθητών από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή μας τώρα; Δεν έχουν φώς λένε, νερό και κατάλληλα σπίτια να διαβάζουν τα παιδιά. Και παραπονιούνται που καλούνται από εισαγγελείς να απολογηθούν για αυτό. 
- Όσο για τα προγράμματα απασχόλησης και αγοράς κατοικίας,  που πήγαν αλήθεια τόσα χρήματα που πολλοί από αυτούς πήραν για να τα αγοράσουν και να εγκατασταθούν κάπου αλλού  και δεκάδες άλλοι  πήραν χρήματα για να ανοίξουν νέες δουλειές, αλλά όλα αυτά έγιναν καπνός; 
-Φταίει η ελληνική πολιτεία και για αυτό;  Ήταν αγράμματοι και τους ξεγέλασαν λένε,  δίνοντας τους λίγα χρήματα για να πάρουν τα περισσότερα εργολάβοι και τραπεζικοί, που συνελήφθησαν τότε.
-Και γιατί δεν προχώρησε τελικά η μετεγκατάσταση του Αλάν- Κογιού που μπλοκάρεται τόσα χρόνια; Και αν τελικά ευοδωθεί η προσπάθεια και δοθούν ακόμα και σπίτια όπως τάζουν,  θα πιάσουν άραγε τόπο τώρα; 
-Και ένα τελευταίο ερώτημα πολύ σημαντικό και αφορά και την περιοχή μας  και για  εθνικούς λόγους  ακόμα. Αλήθεια υπάρχει επίσημο αρχείο καταγραφής Ρομά  σε κάποια δημόσια υπηρεσία που να καταδεικνύει και να πιστοποιεί την καταγωγή τους; 
-Ας το δηλώσουν επίσημα ότι είναι Ρομά κάποιοι και μετά να προχωρήσουν όλα αυτά τα ευεργετήματα,  από  προσλήψεις, παροχές, σπίτια, δουλειά.  Ώστε να μην  πάνε χαμένα όλα αυτά τα χρήματα,  που θα  δοθούν. 

Μας διαμαρτύρονται φίλοι αναγνώστες,  για πολλοστή φορά,  ότι ο ιστός της σημαίας του Θρακικού Ωδείου της Κομοτηνής, για πολύ καιρό,  φιλοξενούσε μια κουρελιασμένη σημαία,  την οποία κάποιοι αγανακτισμένοι την κατέβασαν. 
-Σήμερα μας λένε ότι αιωρείται μόνο ένα μικρό κομμάτι και παροτρύνουν τους υπεύθυνους ή να το αφαιρέσουν, ή να βάλουν κάποια καινούργια σημαία στον ιστό της. 
-Απευθυνθήκαμε  στην διοίκηση του Θρακικού Ωδείου,  που μας ενημέρωσε βέβαια ότι η σημαία έχει αλλάξει σε αυτό το χρονικό διάστημα που αναφέρονται. 
-Αλλά ευθύνεται και η  στάση του λεωφορείου  που υπάρχει εκεί,   που έχουν ζητήσει να απομακρυνθεί βέβαια, επειδή  κάποιοι επιτήδειοι ανεβαίνουν  στην οροφή και την κατεβάσουν. 
-Και τώρα έχουν καινούργιες σημαίες, αλλά η αλλαγή δεν είναι εύκολη σε εκείνο το σημείο που βρίσκονται και χρειάζεται γερανοφόρο όχημα του δήμου για να τοποθετηθεί. 
-Από την πλευρά του δήμου Κομοτηνής ευαισθητοποιήθηκαν βέβαια για να κάνουν την αλλαγή της σημαίας,  αλλά την  ημέρα που πήγαν,  έβρεχε  δυνατά. Και έτσι εντός των επομένων ημερών θα αναρτήσουν και πάλι τις  σημαίες, όπως μας ενημέρωσαν. 
-Αρκεί  βέβαια να μην βρεθούν πάλι κάποιοι επιτήδειοι για να την κατεβάσουν και να την καταστρέψουν. Και τελικά ας δουν και το αίτημα της διοίκησης του Θρακικού Ωδείου για  την αλλαγή  της στάσης  του λεωφορείου από την είσοδο, όσο και αν βολεύει αυτό το σημείο και  να μεταφερθεί λίγο παραπάνω.  Αλλιώς ας τοποθετηθεί σε άλλο σημείο η σημαία, για να μην το κάνουμε και Ανατολικό Ζήτημα.

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Τρίτη, 20 Ιουνίου, 2017 - 11:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

Ημερολόγιο