ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ημερολόγιο Xronos.gr

Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε.  Και αναφερόμαστε στις τοπικές μονάδες υγείας,  ΤΟΜΥ,  που στήνονται και στην πόλη μας, αφού ήδη  η πρώτη  λειτουργεί και θα ξεκινήσει και η δεύτερη, μέχρι να γίνουν τέσσερις. 
-Παράλληλα όμως πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις ενημέρωσης, για να μας πείσουν  ότι έρχεται σχεδόν η επανάσταση στην υγεία και η κυβέρνηση κάνει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση. 
-Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι.  Ας περιμένουμε όμως λίγο,  δεν  χρειάζονται τόσοι  έπαινοι αρχικά, για  να δούμε πως θα λειτουργήσουν στην πράξη, πότε θα στελεχωθούν και  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προσλήψεις είναι με ημερομηνία λήξης.
-Να δούμε επίσης από που θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση για να διατηρηθούν αυτές οι δομές στο μέλλον,  πόσο θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία και αν θα υπάρχει αποτέλεσμα.
-Και τότε να τα κρίνουμε όλα αυτά.  Γιατί θυμάστε οι περισσότεροι ότι τομές και μεταρρυθμίσεις στην υγεία έχουν γίνει με τους εκάστοτε υπουργούς εδώ και χρόνια πάμπολλες.
-Παλιότερα είχαμε γεμίσει κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία και στο νου μας έρχεται και το περιβόητο ΠΕΔΥ,  που καρκινοβατούσε ακόμα και εν λειτουργία και στην περιοχή μας   υπήρχε και το παράδοξο το ΠΕΔΥ  να είναι χωρίς παιδίατρο. 
-Πάνε  και αυτοί  ο σχεδιασμοί,  τελειώσανε και  έρχονται τώρα οι  ΤΟΜΥ,  βγαίνουν οι  Συριζαίοι και βιάζονται να το διαφημίζουν. Λίγη υπομονή όμως γιατί στην Ελλάδα ζούμε και μάλιστα της κρίσης.
-Η διαχρονικότητα σε κάποιες αλλαγές και το αν θα μπορέσουν  να σταθούν  αυτές οι δομές,  κρίνεται πάντοτε στο μέλλον. Λίγη υπομονή και ο  χρόνος θα δείξει, αν κάποια πράγματα γίνονται με ορίζοντα εκλογών, η θα σταθούν μελλοντικά.

Σε εκδήλωση όμως για την υγεία,  άσχετη με το θέμα,  παρουσιάστηκε στέλεχος του Σύριζα και ήθελε να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το σχέδιο Γαβρόγλου.
-Αναφερόμενος στη δημιουργία των νέων σχολών και το πόσο σημαντικές τομές θα γίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή μας,  που θα αναβαθμίσουν το πανεπιστήμιο και τελικά θα ενισχυθεί. 
-Και αναρωτηθήκαμε γιατί ήθελε να τα πει αυτά τώρα, αλλά  μετά θυμηθήκαμε βέβαια ότι η 25 του μηνός,  είναι η δεύτερη συνάντηση υποτίθεται όλων των φορέων με τον υπουργό Παιδείας.
-Που κυρίως οίδε αν θα πάνε όλοι αυτή τη φορά,  πλην του πρυτανικού σχήματος,  για να συζητήσουν με τον υπουργό τι μέλλει γενέσθαι, με  συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν για να καταθέσουν.
-Και το ζήτημα της τετάρτης νομικής,  η συνένωση με το ΤΕΙ της Καβάλας,  ξεχάστηκαν   αυτά; Εύγλωττα όμως μας τα υπενθυμίζει σε ανάρτηση της στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή. 
-Γράφοντας για  κάποιους ξεχασμένους  αγώνες, αφού τίποτα δεν  φαίνεται ότι μπορεί να διακόψει την κατάσταση Νιρβάνα στην οποία έχει περιέλθει αυτή η πόλη και αυτή η περιοχή. 
-Όλα βαίνουν καλώς συνεχίζει,  οι φορείς ευχαριστημένοι,  δήμαρχος,  περιφερειάρχης,  πρυτανικές αρχές και ίσως αισθάνονται αποκαμωμένοι  από το σκληρό αγώνα που έδωσαν. 
-Αλλά το αντίκρισμα σπουδαίο. Υποσχέσεις για νέες σχολές. Άλλωστε όλα στη ζωή είναι δούναι λαβείν. Γι' αυτό σιωπούν ένοχα για το επόμενο ραντεβού με τον υπουργό στις 25 του Απρίλη, αναφέρει η κα Λαφτσή. 
-Πώς να εξηγήσουν την απραξία τους. Άλλωστε τους βολεύει η εύκολη δικαιολογία,  ότι η απόφαση για την ίδρυση της τετάρτης νομικής σχολής,  είναι επιλογή άνωθεν. 
-Όπου δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός ιδιαίτερα στην εκπαίδευση,  θριαμβεύουν τα συντεχνιακά συμφέροντα. Προς το παρόν όμως σιγά,  η πατρίδα κοιμάται, καταλήγει. 
-Η κα Λαφτσή αν και μέλος του Σύριζα,  συνεχίζει να μην πιστεύει φαίνεται τις υποσχέσεις στο μέλλον και  τα μεγαλεπήβολα σχέδια που επαινούν άλλοι σύντροφοι, όταν τα πλήγματα ήδη είναι απανωτά στο ΔΠΘ.

Φυσικά είναι το πιο δίκαιο,  αντιπροσωπευτικό και πιο δημοκρατικό το σύστημα της απλής αναλογικής,  όχι μόνο στους δήμους που ευαγγελίζεται ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης,  αλλά και στο εθνικό κοινοβούλιο. 
-Με την προϋπόθεση βέβαια σε αυτή τη χώρα να υπάρχουν οι στοιχειώδεις κανόνες και η  φιλοσοφία των συνεργασιών και όχι των ευκαιριακών συμπράξεων. Το κακό παράδειγμα όμως το δίνει και η κυβερνητική πολιτική.
-Και φυσικά το σύστημα αυτό πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να διοικηθεί ένας δήμος, η μια  περιφέρεια,  που στην παρούσα φάση,  μάλλον δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί αυτό, με τη νοοτροπία που μας διακατέχει. 
-Και από την άλλη όμως να μη χρησιμοποιείται το σύστημα της απλής αναλογικής,  όπου συμφέρει και όποτε δεν  συμφέρει να χρησιμοποιούμε άλλα συστήματα. Και το λέμε αυτό γιατί εναντίον του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και των προθέσεων του αναφέρθηκε και η μοναδική εκλεγμένη  περιφερειάρχης του Σύριζα.
-Λέγοντας ότι η ιστορία της απλής αναλογικής είναι πολύ βολική για όλους,  αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα με όρους του 50. Και συνεχίζοντας τα βέλη της ανέφερε,  είναι εξαιρετικά βολική για την αδράνεια που έχει επιδείξει το υπουργείο, για τις αλλαγές που απαιτούνται στην αυτοδιοίκηση.
-Η  αναφορά της βεβαίως στη δεκαετία του 50 έχει να κάνει με τη λογική του ότι τότε ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε την απλή αναλογική ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου όχι. Τα καλά   και συμφέροντα.
-Τελικά αυτό που δεν καταλαβαίνουν όλοι και δεν το εξηγεί στην παρούσα φάση ο υπουργός είναι,  ότι   τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης άραγε εστιάζονται στις προσλήψεις για την καθαριότητα, στα συμβούλια στα δημοτικά διαμερίσματα και στα δημοψηφίσματα; 
-Και όχι ότι πρέπει να γίνουν δήμοι που στέκονται οικονομικά στα πόδια τους και να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα έργα τους, να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις και όχι να περιμένουν τα φιλοδωρήματα από το υπουργείο; 
-Και στο κάτω-κάτω και ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης όταν νομοθετήθηκαν ως μεταρρυθμίσεις,  είχαν και την ανάλογη αναπτυξιακή προίκα για τους δήμους.
-Ο περιβόητος  Κλεισθένης τι κουβαλάει αλήθεια σε οικονομικά,  γιατί μέχρι στιγμής ουδεμία αναφορά έκανε για αυτό ο υπουργός;

Γκρινιάζουμε και  βράζουμε  στο ζουμί μας, το πότε θα αξιοποιηθούν οι παραλίες μας,  αν υπάρχουν υποδομές για να αυξηθεί το κύμα του τουρισμού,  αν έχουν καταλάβει κάποιοι  την δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η περιοχή μας  λόγω του κάθετου άξονα, αλλά  και την γειτνίαση με την Τουρκία.  
-Αλλά το στοίχημα φαίνεται άρχισαν  να το κερδίζουν οι γείτονες μας εξ’  ανατολών,  άσχετα αν είναι περίοδος εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας.
-Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Νέα Εγνατία,  ότι το πρώτο τουρκικό τουριστικό real estate με αφετηρία την Νέα Πέραμο,  με την ονομασία «Πόρτο Πέραμος»  από την τουρκική εταιρία ΜΙΜ  είναι γεγονός στην Καβάλα.
- Ο μεγάλος τουρκικός  κατασκευαστικός όμιλος μπαίνει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας,  όπως αναφέρει η εφημερίδα, υποσχόμενος μια νέα ζωή,  με ένα σπίτι δίπλα στους Αμμόλοφους,  τον παράδεισο των παραλιών,  100 βήματα από την γαλάζια θάλασσα. 
-Η εταιρεία αυτή για πρώτη φορά έχει και ελληνικό παράρτημα και γραφεία στην Ελλάδα στην οδό Παλαιολόγου στην Αλεξανδρούπολη και μάλιστα διαφημίζει δυναμικά την παρουσία της στον κατασκευαστικό κλάδο και στις  επενδύσεις που θέλει να κάνει στη Νέα Πέραμο της Καβάλας. 
-Το δέλεαρ που βάζει για τους Τούρκους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να αποκτήσουν και την περιβόητη βίζα των πέντε χρόνων για εξοχική κατοικία,  είναι ότι στο Μπόντρουμ και στο Τσεσμέ είναι αστρονομικές οι τιμές για να αγοράσει κάποιος σπίτι.
-Εκεί η εταιρεία έχει κάνει πάνω από δυόμιση χιλιάδες διαμερίσματα στα Δαρδανέλια.  Διαφημίζει όμως τις  φθηνές και ποιοτικές διακοπές στην Ελλάδα. Τα κίνητρα της,  η ευρωπαϊκή ιθαγένεια,  οι μεγάλες  αστρονομικές τιμές που υπάρχουν στην Τουρκία και οι  προσιτές τιμές που μπορούν να αποκτήσουν κάποια εξοχική κατοικία στη Νέα Πέραμο.
-Και προφανώς απευθύνεται σε μια κάστα  πλουσίων της Τουρκίας,  που έχουν πλέον να επενδύσουν και  ανησυχούν με αυτά που γίνονται στη χώρα τους και ψάχνουν να βρουν διέξοδο. 
-Το είχαμε αναφέρει και παλαιότερα,  αν κάποιοι βολεύονται με τα ήδη υπάρχοντα και πολλές φορές υπάρχει και αρνητισμός στο να γίνουν νέες επενδύσεις στις περιοχές μας,  παρόλο που έχει αποκτήσει δυναμική ο τόπος,  τότε τα κενά θα τα καλύψουν προφανώς κάποιοι Τούρκοι και Βούλγαροι  επιχειρηματίες και μεγάλοι όμιλοι.
 

Sort: 
500
Ενεργό από: 
Παρασκευή, 20 Απριλίου, 2018 - 10:00
Υπέρτιτλος: 
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης