ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου)

xρονοτοπία

ΑΡΘΡΑ
Γεώργιος Λεκάκης
Χρονοτοπία

Γράφει  από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com

Ο νεκρός του Τάφου της Κρίσεως ΕΙΝΑΙ ο σωματοφύλακας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πευκέστας!!!

Στο στήλη αυτή, την περασμένη εβδομάδα, σας έγραφα, για τον περίφημο «Τάφο της Κρίσεως» στα Λευκάδια Ημαθίας, την αρχαία Μίεζα. Και σας έλεγα πως βάσιμες υπόνοιες δείχνουν, πως πρόκειται για τον τάφο του Πευκέστα! 

Μετά την δημοσίευση του άρθρου, επικοινώνησε μαζί μου ο καθηγητής Μανώλης Βαλσαμίδης, εκ Ναούσης, της πόλεως που σήμερα ευρίσκεται πλησιέστερα των Λευκαδίων, και μου επιβεβαίωσε τις υπόνοιές μου, λέγοντάς μου, μάλιστα ότι έχει αρθρογραφήσει περί αυτού και επιχειρηματολογήσει επ' αυτού, ήδη από το 1995 (τρία χρόνια πριν την ανασκαφή του προθαλάμου του τάφου με βάση τα ιστορικά δεδομένα), στο έγκριτο τοπικό περιοδικό «Νιάουστα» - πάντα έλεγα πως ο τοπικός «επαρχιακός» Τύπος είναι σημαντικότερος από τον πανελλήνιας κυκλοφορίας κιμαδότυπο! Κάτι που αγνοούσα. Και μου έστειλε το άρθρο του, το οποίο αμέσως εδημοσίευσα στο ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , όπου και μπορεί να το βρει ο καθένας ηλεκτρονικά. 

Μάλιστα, μου έγραφε και τα εξής:

«Μετά την τυχαία εύρεση του Τάφου της Κρίσεως, το 1954, ο τάφος ανασκάφθηκε από τον Φώτη Πέτσα, καθηγητή αργότερα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων στα χρόνια 1954-1964. Ο Πέτσας έσκαψε με επιμέλεια τον νεκρικό θάλαμο και τον δημοσίευσε. Με ευθύνη του υπουργείου έγινε και το στέγαστρό του. Ο Πέτσας άφησε χωρίς αποχωμάτωση τον προθάλαμο και σωστά, γιατί στήριζε τη διώροφη πρόσοψη του τάφου. 

Μετά τον Πέτσα ο τάφος δοκιμάστηκε από τις καιρικές συνθήκες και τα υπόγεια νερά που κάθε χειμώνα «ανέβαιναν». Έγιναν κάποιες συζητήσεις για ανάγκη αναστήλωσης του μνημείου, ανεπιτυχείς και το μνημείο αφέθηκε στην τύχη του. Είπαν κάποιοι «αρμόδιοι» ότι το μνημείο ήταν καταδικασμένο να καταρρεύσει. Ανέλαβα την ευθύνη και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην εισαγγελία της Βέροιας. Στήριξε την προσπάθειά μου η Δικαιοσύνη, ο Τύπος, τα ΜΜΕ, ο κ. Χαρδαβέλας έκανε ειδική εκπομπή. Πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και απλοί πολίτες από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι Ναουσαίοι των Αθηνών και Έλληνες του εξωτερικού συνέδραμαν την προσπάθεια διάσωσης του μνημείου.
Πρωθυπουργός τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου έστειλε μήνυμα στον υπουργό επί του Πολιτισμού (ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν στην Αίγυπτο με το διπλωματικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την ανασκαφή της Σίουα από την φίλη κ. Σουβαλτζή) να γυρίσει αμέσως. «Εδώ μας βάλανε φωτιά!», του είπε. 

Με την επίσκεψη του Μικρούτσικου και τις εντολές του πρωθυπουργού άλλαξε η κατάσταση. Ορίσθηκε υπεύθυνος της αναστήλωσης ο αναστηλωτής της Ακροπόλεως, ο κ. Ζάμπας, που, αφού μελέτησε το μνημείο ανέλαβε την αναστήλωσή του. Ο κ. Ζάμπας έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία το έργο του σε μικρότερο της προθεσμίας χρόνο. Η πρόσοψη του μνημείου κατέβηκε και ανέβηκε με διαφορά κάποιων χιλιοστών με όλα τα επιστημονικά δεδομένα για τις αναστηλώσεις, ενώ οι τοιχογραφίες του νεκρού, του ψυχοπομπού Ερμή και των κριτών του Άδη, Αιακού και Ραδάμανθυ, αποκολλήθηκαν και πήγαν για συντήρηση. 

Είναι άξιοι επαίνων οι αναστηλωτές. Εύγε στον κ. Ζάμπα και στο λαμπρό συνεργείο των αναστηλωτών που έφερε μαζί του!

Με την αναστήλωση δόθηκε καιρός και η αρχαιολογική περιφέρεια με προϊσταμένη την κ. Ακαμάτη οργάνωσε την ανασκαφή και του προθαλάμου του τάφου. Πολλά τα ευρήματα. Εγγίζουμε τον μύθο, όπως έγραψα σε σχετική αναφορά μου». 

ΠΗΓΗ: 
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΪΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Η Ένωσις Ελλήνων της (μεγάλως ευεργετηθείσης από τους Έλληνες*) Ρουμανίας, εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας από τις πυρκαϊές στην Αττική και συνεχίζει την ανθρωπιστική εκστρατεία την οποία άμεσα είχε ξεκινήσει.

Με σύνθημα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ», με την πρωτοβουλία και την προσωπική συμμετοχή του προέδρου τους, βουλευτή και καθηγητή Δράγκος-Γκαβριήλ Ζησόπολ, «θεωρήσαμε χρέος μας, λένε, να συνδράμουμε για την άμεση ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από την καταστροφή. Στο πλαίσιο της αυτονόητης κοινωνικής αλληλεγγύης λάβαμε απόφαση για οικονομική στήριξη των πληγέντων, τόσο στην Αττική όσο και στην Κινέττα, και καλέσαμε όχι μόνο τα μέλη της Ένωσής μας, αλλά και όλο τον ρουμανικό λαό, όλους τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, όλες τις προσωπικότητες που έχουν την δυνατότητα, να σπεύσουν να βοηθήσουν. 

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και πολύ μεγάλη, τόσο σε υλική μορφή, όσο και σε χρήματα. Στις επιστολές που έχουμε στείλει αναφέρουμε ενδεικτικά ότι απάντησαν αμέσως και θετικά, η Αυτής Εξοχότητα Πριγκήπισσα διάδοχος της Ρουμανίας, Μαργαρέτα, ο Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, η Ρουμανική Κρατική Τηλεόραση (TVR) και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια DIGI 24, B1, το AGERPRES, η δημαρχεία και το Δημοτικό Συμβούλιο Πλοϊέστι, η ANAF (Εθνική Υπηρεσία Φορολογικής Διοίκησης), το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο Πράχοβα, οι Εταιρίες BES Romania, CONPET SA PLOIESTI, SELGROS CASH&CARRY Πλοϊέστι και Μπρασόβ, η Φιλαρμονική Πλοϊέστι, μέλη των ελληνικών κοινοτήτων, αλλά και απλοί Ρουμάνοι πολίτες φιλέλληνες. 

Σαν πρώτη δράση της εκστρατείας μας, την οποία επιτυχώς ολοκληρώσαμε στις 11-12 Αυγούστου 2018, αποφασίσαμε, έπειτα από 18 ώρες οδήγησης ενός κομβόι 6 αυτοκίνητων (ιδιοκτησία της Ένωσης και ενός μισθωμένου φορτηγού), και 12 ατόμων, να παραδώσουμε περίπου 10 τόνους δωρεών που συγκέντρωσε και μετέφερε με δικά της μέσα και έξοδα η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας στον Δήμο Ασπροπύργου, με τον οποίον έχουμε συνεννοηθεί στο πλαίσιο της αδελφοποίησής μας, και αυτοί με την σειρά τους να φροντίσουν να φτάσουν εκεί που θα χρειαστεί. 

Το παρόν έδωσε ο γγ Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημ. Πλευράκης, όπως και από πλευράς δημοτικής Αρχής οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Φίλης, Αντ. Κοναξής, Κ. Καλλιέρης, ο γγ του δήμου κ. Αθ. Χούπης και από πλευράς του Σωματείου "Καλλιγαία" ο γγ Ιω. Μποτζάκης. Όπως πάντα, δίπλα μας ήταν και μέλη της ρουμανικής κοινότητος του Ασπροπύργου "Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη". Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. 

Η συνδρομή μας δεν τελειώνει εδώ. Σύντομα θα ανακοινωθεί το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί και το οποίο προορίζεται στην ανέγερση ενός σπιτιού για μία πυροπαθή οικογένεια». 

Εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας, υπογράφει η κ. Άντζελα Μπράτσου.

(*) Οι Ρουμάνοι κατοικούν την χώρα των Δακών Θρακών. Η Ρουμανία έγινε για πρώτη φορά ανεξάρτητος χάρις στον ελληνικής καταγωγής πρίγκηπα Μιχαήλ Γενναίο (1558-1601). Πολλοί άλλοι Έλληνες την ευεργέτησαν. Ενδεικτικώς: Αρσάκης, Γεννάδιος, Δήμαρος, Δομνάνδος, Δούκας, Ηλιάδης, Ιγνάτιος (Άρτης), Ίστρια, Ιωάννης (Μύρων Λυκίας), Κωστομοίρης, Κωτάκης, Καρατσάς, Καστριώτης, Λέκκας, Μουρούζης, Σούτσος, κ.ά. (βλ. Γ.Λεκάκη «Κωνσταντινούπολη και Αγ. Πετρούπολη»). 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Διαμαρτυρήθηκαν πολλοί νεοεκλεγέντες βουλευτές του Σύριζα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας,  ιδιαίτερα αυτοί που κατάγονται από επαρχία και ανάγκασαν τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να ξ