ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

xρονοτοπία

ΑΡΘΡΑ
Χρονοτοπία
Γεώργιος Λεκάκης

«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος  (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου). Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος  Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Το 20ό Γαβούστημα-Αντάμωμα, η Παγκόσμια Σύναξη Καππαδοκών, θα γίνει εφέτος στην Θεσσαλονίκη, 24-25 Αυγούστου 2018

Το Γαβούστημα είναι μια μοναδική αφορμή για να ανταμωθούν στην Ελλάδα, όλοι οι Καππαδόκες. Η λέξις «γαβούστημα» προέρχεται από το καππαδοκικό ρήμα γαβουστίζω, που σημαίνει συναντιέμαι-ανταμώνω. Εφέτος, λοιπόν, θα σμίξουν όλοι, στο πρώην «Στρατόπεδο Παύλου Μελά» στην Θεσσαλονίκη! Αναμένονται 14.000-15000 Καππαδόκες και καππαδοκικοί σύλλογοι απ’ όλην την Ελλάδα, καθώς και Καππαδόκες (πλέον 4ης και 5ης γενεάς Ελλήνων) της Διασποράς (από Καναδά, Αυστραλία, Αμερική, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, κ.α.), και φυσικά, πολλοί φίλοι τους…
Μετά από κοινή πρόσκληση των προέδρων της Πανελλήνιας Ενώσεως Καππαδοκικών Συλλόγων, κ.Φ.Ισαακίδη και του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Καπαπδοκίας και οργανωτού του 20ού Γαβουστήματος, κ.Κων.Αβανίδη, θα υπάρχουν δύο κορυφαίες συμμετοχές:
Α) του κ.François Marie Gabriel de Jerphanion, τ.προέδρου και νυν αντιπροέδρου του Γαλλικού Σωματείου «Les Amis de la Cappadoce»/«Οι φίλοι της Καππαδοκίας», ο οποίος θα παρουσιάσει στην Ελλάδα και για πρώτη φορά σε Γαβούστημα, την αδελφότητα «les amis de le cappadoce», η οποία ιδρύθηκε το…1901, με βάση το έργο και την δράση του μοναχού, επιγραφολόγου, γεωγράφου, γλωσσολόγου, αρχαιολόγου, βυζαντινολόγου και μέλους της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Παρισίων, Guillaume de Jerphanion. Ο G.Jerphanion στις αρχές του 20ού αιώνα επισκέφθηκε την Καππαδοκία, ανακάλυψε τον ελληνικό της πολιτισμό, ερεύνησε και λάτρεψε τα χριστιανικά της μνημεία, για τα οποία δημοσίευσε γαλλιστί σπουδαίο έργο. Σήμερα το Σωματείο "Les Amis de la Cappadoce" αγωνίζεται, με επιτόπιες παρεμβάσεις, να διασώσει μνημεία της Καππαδοκίας, διαθέτει σημαντικό αρχείο, προσπαθεί να καταστήσει γνωστό τον πολιτισμό της Καππαδοκίας (ακόμη και την κουζίνα της) μέσα στην Γαλλία, οργανώνει δραστηριότητες και πνευματικές ανταλλαγές με θέμα την Καππαδοκία, δημιουργεί σειρές ντοκυμανταίρ, που αφορούν στην Καππαδοκία, πραγματοποιεί ένα ταξίδι κάθε χρόνο στην Καππαδοκία και οργανώνει ετήσια εκδήλωση με θέμα «Ημέρα φίλων Καππαδοκίας».
Β) του φιλοκαππαδόκη Ολλανδού καθηγητή, Mark Giancen, ο οποίος μιλά άριστα τα καραμανλίδικα, και χορεύει το παραδοσιακό καππαδοκικό κόνιαλι (τον χορό με τα κουτάλια). Ο κ.M.Giancen είναι γλωσσολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Διδάσκει Γλωσσσολογία και Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, διδάσκει τα καραμανλίδικα και δίνει διαλέξεις σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου!
Το Γαβούστημα, ο ιστορικός, αγαπημένος και διαχρονικός θεσμός των Καππαδοκών, εγεννήθη το 1997, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μιστιωτών Μάνδρας Λαρίσης και με την συμπαράσταση των Συλλόγων Μιστιωτών, Τσαρικλιωτών, Τσελτεκιωτών και Διλιανών Καππαδοκίας, το 1ο Γαβούστημα επραγματοποιήθη στην Μάνδρα Λαρίσης. Έκτοτε όλα τα Γαβουστήματα, ήταν μοναδικά, εξαιρετικά και ανεπανάληπτα. Είναι γιορτές ανταμώματος, γνωριμιών, αναβιώσεως εθίμων, παρουσιάσεως χορών, αναπαραστάσεως εθίμων, λαογραφικών εκθεμάτων, εκθέσεων κειμηλίων και φωτογραφιών, παραδοσιακών φαγητών, αλλά και έγκριτη, επιστημονική πηγή και αφορμή γνώσεως για την εθνική, την θρησκευτική και την πολιτιστική μας ταυτότητα πάντα με την αιγίδα της Πανελλήνιας Ενώσεως Καππαδοκικών Συλλόγων, η οποία εφέτος συμπληρώνει 10 χρόνια ενεργούς δράσεως για την Καππαδοκία και αδιάλειπτης προσφοράς και εθελοντισμού προς τους Καππαδόκες, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες ιστορικού, θρησκευτικού, επιστημονικού, πολιτιστικού ακόμη και ιατρικού ενδιαφέροντος.
Και μιας και το έφερε η συζήτηση: Διδάσκει κανείς Έλλην (ή αλλοδαπός) καθηγητής, σε κάποιο ελληνικό Πανεπιστήμιο, τα…καραμανλίδικα; Αν ναι, ποιος; Αν όχι, γιατί; Είναι κενοφορία, όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν τον…Καραμανλή, αλλά κανείς τους τα…καραμανλίδικα!!!

Πήλινα πινακίδια με γραφή 4.000 χρόνων ανακαλύφθηκαν στην Καππαδοκία

Οι πρώτοι γραμματείς στην Ανατολία ήταν από την Καισαρεία!
Πήλινα δισκία 4.000 χρόνων με γραφή ευρέθησαν σε ανασκαφές στην επαρχία Καισαρείας, ΝΑ. της Άγκυρας, σε αρχαίο οικισμό ή νεκροταφείο. Έριξαν φως στην γραφή από το 2000 π.Χ., εδήλωσε ο Φικρί Κουλάκογλου, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και επί κεφαλής της ομάδος ανασκαφής.
Σε 70 χρόνια ανασκαφών στον οικισμό Κιουλτεπέ-Kultepe, 25 χλμ. βορειοανατολικά της Καισαρείας, έχουν βρεθεί περίπου 23.000 δισκία σφηνοειδούς γραφής. Αυτά είναι τα πρώτα γραπτά δισκία στην Ανατολία. Οι άνθρωποι της Ανατολίας μάθαιναν να διαβάζουν και να γράφουν στο Kultepe, και άρα οι πρώτοι γραμματείς στην Ανατολία ήταν από την Καισαρεία», δήλωσε ο κ.Κουλάκογλου.
«Πολλά από τα δισκία που βρέθηκαν είναι για άσκηση, προφανώς χρησιμοποιούνταν από παιδιά, για να εξασκήσουν το γράψιμό τους! Οι ασκήσεις ανάγνωσης στα σελιδοποιημένα δισκία είναι ενδείξεις σχολικής διδασκαλίας. Παράλληλα βρέθηκαν και δισκία για εμπόριο και επιχειρήσεις», εδήλωσε ο κ.Κουλάκογλου.
Τα δισκία χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή οτιδήποτε «πολύτιμου», εξήγησε. Αυτά τα δισκία δείχνουν ότι οι εντόπιοι έμποροι έκαναν την παρουσία τους στην Ανατολία τουλάχιστον παράλληλα με τους Ασσυρίους, είπε.
Ο κ.Κουλάκογλου προσέθεσε ότι τα πήλινα δισκία που ανασκάφθηκαν στο Kultepe, είναι από τα πιο σπάνια στον κόσμο!
Το Kultepe είναι υποψήφιο για εισαγωγή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2014.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNESCO, το Kultepe ήταν η πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου του Kanesh και κέντρο ενός σύνθετου δικτύου αποικιών στην 2η χιλιετία π.Χ.
ΠΗΓΗ: Anadolu, 7.9.2017.

Το πρώτο προγαμιαίο συμβόλαιο του κόσμου βρέθηκε στην Καππαδοκία!

Περιέχει ρήτρα επανεξέτασης σε περίπτωση ατεκνίας και την λύση της παρένθετης μητέρας!
Η πρώτη διάγνωση γυναικείας στειρότητος έγινε πριν από 4.000 χρόνια, και βρέθηκε σε ένα αρχαίο δισκίο με ασσυριακή γραφή, που ανακάλυψαν Τούρκοι ερευνητές στο Kültepe της Καισαρείας Καππαδοκίας.
Διάφοροι ερευνητές από διαφορετικά πανεπιστήμια, υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Harran της Sanlıurfa, εξέτασαν το πήλινο δισκίο, γραμμένο με σφηνοειδή γραφή, το πρώτο κείμενο στον κόσμο που συζητά το θέμα της στειρότητος και δίνει μια λύση για το ζήτημα, στην αδυναμία ενός ατόμου να αναπαράγει με φυσικά μέσα.
Ο καθηγητής Ahmet Berkız Turp από το Τμήμα Γυναικολογίας και Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Harran εδήλωσε ότι η συμφωνία αφορούσε το ζήτημα της υπογονιμότητος σε κάποια οικογένεια Ασσυρίων. Ως εκ τούτου, η σύζυγος θα επέτρεπε να προσλάβει μια ιερόδουλο στον σύζυγό της, που να υπηρετήσει ως αναπληρώτρια, εάν το ζευγάρι δεν κατάφερνε να συλλάβει ένα μωρό, δύο χρόνια μετά την ημερομηνία του γάμου. Δηλ. αναφέρεται η λύση της παρένθετης μητέρας!
«Η ιερόδουλος θα ήταν ελεύθερη και πάλι μετά την γέννηση του πρώτου αρσενικού μωρού και θα εξασφάλιζε ότι η οικογένεια δεν θα μείνει χωρίς παιδί», εδήλωσε ο καθηγητής κ.Turp.
Το δισκίο εκτίθεται στο Μουσείο Αρχαιολογίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Η Ασσυρία ήταν ένας πολύπλοκος πολυπολιτισμός της Μεσοποταμίας, που χρονολογείται από τον 25ο  αι. π.Χ. Το Kültepe ήταν σημαντική έδρα στην Ασσυριακή Αυτοκρατορία, από τον 21ο έως 18ο αι. π.Χ. Περισσότερα από 1.000 δισκία με σφηνοειδή γραφή ανακαλύφθηκαν στην περιοχή το 1925, ενώ σύγχρονα αρχαιολογικά έργα ξεκίνησαν το 1948…
ΠΗΓΕΣ: journal of Gynecological Endocrinology, NTV, Daily Sabah, 10.11.2017.
Ας σημειώσουμε, ότι επειδή η γραφή ήταν «σφηνοειδής» δεν σημαίνει πως οι γράφοντες ήταν Ασσύριοι. Έπειτα, τέτοιος… προοδευτικός ερωτικός διακανονισμός είναι… ασυνήθιστος για την… ανατολίτικη κοινωνία. Μάλλον… κάποιοι άλλοι είναι οι συντάκτες του κειμένου και τα συμβαλλόμενα μέρη… 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν και τα πράγματα κυλούσαν πολύ ήρεμα, έως υποτονικά  μέχρι τώρα στην προεκλογική αντιπαράθεση στο δήμο Κομοτηνής, θέλοντας ίσως οι περισσότεροι να κρατήσουν  ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού,  φαίνεται ότι