ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

xρονοτοπία

ΑΡΘΡΑ
Χρονοτοπία
Γεώργιος Λεκάκης

«Υπάρχει μια φυλή  ανθρώπων,  μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου) Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com

Ο Θραξ Δημόκριτος αναφέρεται στο Τέξας.


Στο  Δημοκρίτειο;

Ο μέγας Θραξ (από τα Άβδηρα αποικία των Κλαζομενίων) πανεπιστήμων (μαθηματικός, μουσικός, γεωμέτρης, μετεωρολόγος, γλωσσολόγος, στρατηγικός, κοσμολόγος, αστρονόμος, βιολόγος, γεωλόγος, γεωγράφος, ταξιδευτής-περιηγητής, φιλόσοφος, ιστορικός, εκπαιδευτικός - άρα πρόδρομος του επίσης μέγα Αριστοτέλους!), Δημόκριτος (460-370 π.Χ.), το έργον του οποίου, δυστυχώς, δεν έχει αποδελτιωθεί ακόμη, ούτε καν εξετασθεί εις βάθος, μήτε έχει καθιερωθεί ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο με το έργο του στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, που φέρει τιμητικώς το όνομά του («Δημοκρίτειον»), έχει δοξάσει την Θράκη (και κατ' επέκτασιν την Ελλάδα όλη) στα πέρατα της Οικουμένης. 
Αλλά πώς να εξετασθεί το έργον του Δημοκρίτου, που όταν συμβεί αυτό, πολλοί σύγχρονοι θεωρούμενοι «πατέρες» θεωριών, θα αποδειχθούν κλέφτες, αντιγραφείς, και κάπηλοι του έργου του. και το κυριώτερο: Άτιμοι επιστήμονες, που δεν είχαν τον θάρρος, ως όφειλαν, να αναφέρουν την πηγή τους. 
Τα λέγω όλα αυτά και διότι στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Θρακός επιστήμονος, που έχουν γραφεί γι' αυτόν και χαρακτηρίζουν τον άνδρα: «... βούλεσθαι μάλλον μιαν ευρείν αιτιολογίαν, ή την Περσών οι βασιλείαν γενέσθαι»... («.προτιμούσε περισσότερο να βρει μια ερμηνεία ("για ένα φαινόμενο"), παρά να γίνει δικό του το βασίλειον της Περσίας». 
Θα ήθελα πολύ να ήξερα εάν αυτή η φράσις είναι κάπου γραμμένη, σε εμφανές σημείο, σε κάποια στήλη ή μετώπη, και στο Δημοκρίτειον Πανεπιστήμιο Θράκης. Εάν ναι, θα χαιρόμουν πολύ να δημοσίευα την φωτογραφία της, έτσι για να το μάθουν και οι ξένοι, πως ΚΑΙ η Ελλάς τιμά, και δεν τρώγει, τα παιδιά της. Εάν, όχι, θα ήθελα να ήξερα, γιατί όχι; Ποιος εμποδίζει ή εμπόδισε τις πρυτανικές Αρχές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης να χαράξουν σε πέτρα και στις καρδιές των φοιτητών τους, τα αθάνατα διδάγματα των Θρακών Ελλήνων επιστημόνων; 
Τέλος, μήπως υπάρχουν άλλες φράσεις του Δημοκρίτου, κάπου εμφανώς χαραγμένες / γραμμένες στο. Δημοκρίτειο;

Άθικτη αρχαία επιγραφή ευρέθη στην Καβύλη της αρχαίας Θράκης

Μια άθικτη αρχαία επιγραφή, γραμμένη στα λατινικά, που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορος Μάρκου Αυρηλίου (161-180 μ.Χ.) ευρέθη από τους αρχαιολόγους, κατά τις εν εξελίξει ανασκαφές στην ευρύτερη αρχαία θρακική πόλη Καβύλη. 
Το νέο εύρημα είναι η πρώτη πλήρως διατηρημένη αρχαία ρωμαϊκών χρόνων επιγραφή, που ανακαλύφθηκε στην Καβύλη, τα τελευταία 35 χρόνια, δηλαδή από το 1983, είπε ο κ. Stefan Bakardzhiev, διευθυντής του Περιφερειακού Μουσείου Ιστορίας στην Υάμπολι - νυν επί βουλγαρικού εδάφους. 
Η αρχαία θρακική πόλη της Καβύλη ευρίσκεται στην νοτιοανατολική πλαγιά ενός υψηλού λόφου, σε μια καμπύλη του ποταμού Τόνζου (νυν βαρβαριστί παραφρασμενα Τούντζα / Tundzha), παραποτάμου του Έβρου. 
Η Καβύλη ιδρύθη για πρώτη φορά στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. και είχε την ακρόπολή της επί αυτού του βράχου στην κορυφή του λόφου. 
ΠΗΓΗ:http://archaeologyinbulgaria.com /2018/07 /05/ intact-roman-inscription-from-marcus-aurelius-rule- found-in-ancient-thracian- city-kabyle-in-southeast-bulgaria
Arch. In. Bulg., 5.7.2018.
Στην περίοπτο θέση της, στην. καμπύλη του ποταμού, οφείλει, κατά πάσα πιθανότητα, και το όνομά της!
Ο υψηλός λόφος, όπου η ακρόπολίς της, λέγεται ακόμη και σήμερα από τους εντοπίους... Zaychi Vrah («Ζάκχου Βράχος»), από το όνομα του θεού των αρχαίων Θρακών Διονύσου Ζάκχου...
Η αρχαία θρακική Καβύλη, ήταν σπουδαία... Θυμίζω: «Το μοναδικό έως τώρα γυναικείο κρατικό κλωστοϋφαντουργικό εργαστήριο στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λειτουργούσε στην Καβύλη «παρά την Αμφίπολη»! Τελικώς, η Καβύλη δεν ήταν. ευτελής!», άρθρο του Γ. Λεκάκη στην στήλη του, «Χρονοτοπία», στον «Χρόνο», 28.2.2018.
 

Αρχαίος θρακικός οικισμός βρέθηκε στο νησίδιο Αγίου Θωμά, στον Θρακικό Πόντο!

Τα ερείπια ενός αρχαίου θρακικού οικισμού, από την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, έχουν βρεθεί από αρχαιολόγους στο νησίδιο Αγίου Θωμά, περίπου 15 χλμ. νοτίως της Σωζοπόλεως, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. 
Το νησίδιο έχει μέγεθος περίπου 0,012 τετραγωνικά χιλιόμετρα! Αποτελεί τμήμα του Ropotamo Nature Reserve της Βουλγαρίας. Το νησίδιο κείται 0,2 ναυτικά μίλια νοτίως του ακρωτηρίου Humata στον κόλπο Arkutino. 
Η ομάδα αρχαιολόγων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με επί κεφαλής τον καθηγητή Ivan Hristov, βρήκε θρακικά κτίσματα με πελεκημένες πέτρες, επιβεβαίωσε την θέση των ερειπίων και ενός οικισμού ρωμαϊκών χρόνων, από τον 5ο-6ο αιώνα, και ενός μικρού μεσαιωνικού μοναστηριού, που υπήρχε στο νησί, τον 12ο - 16ο αιώνα. 
Τα ευρήματα έγιναν κατά την διάρκεια του πρώτου σταδίου αρχαιολογικής μελέτης των περιοχών του νησιδίου! 
Το νησί επήρε το όνομά του από ένα εκκλησάκι, αφιερωμένο στον άγιο Θωμά, που υπήρχε κάποτε επ' αυτού! Έχει επίσης και ένα άλλο όνομα: Λέγεται Φιδονήσι, από τα γκρίζα νερόφιδα, που είναι άφθονα στα ύδατα που το περιβάλλουν! 
(Πολλά νησιά στην αρχαιότητα λέγονταν Οφιούσα για τον ίδιο λόγο).
Τα αποτελέσματα των ανασκαφών θα εμπλουτίσουν την βάση δεδομένων της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του Ropotamo Nature Reserve και θα αποτελέσουν την βάση για την περαιτέρω διαφύλαξη και προστασία τους, εδήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου. 

Με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας, οι αρχαιολογικές μελέτες στην περιοχή του Arkutino, κοντά στην Σωζόπολη, θα συνεχίσουν να υποβρύχια, όπου η ομάδα του καθηγητή Hristov θα εξετάσει έναν ύφαλο, που πιστεύεται ότι ήταν στεριά την αρχαία εποχή! 

ΠΗΓΗ: The Sofia Globe, 4 Ιουλίου 2018.

Ερωτώ: Ξέρετε εσείς καμμιά περίπτωση, που το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότησε αρχαιολογικές έρευνες σε νησίδιο εκτάσεως 0,012 τετραγωνικών χιλιόμετρων; 
Θυμίζω προς σύγκριση: Το Ελαφονήσι Χανίων έχει έκταση 0,435 τ.χλμ. δηλ. 36 φορές μεγαλύτερο του. βουλγαρικού!!! 

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πληθαίνουν τα σενάρια για πολλαπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, που αυτό βέβαια θα το εκτιμήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του,  εξετάζοντας τα δεδομένα, τις δικές τους  δημοσκοπήσεις, αλλά και τα  μ