ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου) Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com

xρονοτοπία

ΑΡΘΡΑ
Χρονοτοπία
Γεώργιος Λεκάκης

Αρχαία θρακικά ειδώλια 8.000 χρόνων βρέθηκαν στην Δαμιανίτσα της Βουλγαρίας

Αλλά ο μισός νεολιθικός οικισμός θα. καλυφθεί από τον νέο δρόμο!!!

 

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν μεγάλο αριθμό προϊστορικών λατρευτικών ειδωλίων, συμπεριλαμβανομένων και των πολύ σπάνιων ανδρικών ειδωλίων, μερικά από αυτά που φορούν «μάσκες», που χρονολογούνται από την 6η-5η χιλιετία π.Χ., σε σωστικές ανασκαφές μεγάλου νεολιθικού οικισμού κοντά στην πόλη της Δαμιανίτσας στην νοτιοδυτική Βουλγαρία (σ.σ.: την τότε Θράκη). 
Για πρώτη φορά, μια ομάδα (65 αρχαιολόγοι και 250 υπάλληλοι!) επραγματοποίησαν ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό, λόγω της κατασκευής ενός νέου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Struma, που θα συνδέει την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας με την Ελλάδα. Το τμήμα 3 της οδού Struma πρόκειται να εκτείνεται μεταξύ της πόλεως Blagoevgrad στον βορρά και της πόλεως Σαντάνσκι στον νότο. 
Ο Ύστερος Νεολιθικός οικισμός, κοντά στην Δαμιανίτσα του Δήμου Σαντάνσκι, έχει συνολική έκταση περίπου 50 στρεμμάτων, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς στην Βουλγαρία. Αλλά περίπου το ήμισυ του εδάφους του Ύστερου Νεολιθικού αυτού οικισμού, της Δαμιανίτσας θα. καταπλακωθεί από τον νέο δρόμο. 
Οι σωστικές ανασκαφές κατά μήκος της διαδρομής της εθνικής οδού της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας έχουν ήδη οδηγήσει στην ανακάλυψη πολλών προηγουμένως άγνωστων οικισμών, από την περίοδο της «Προϊστορίας» και της Αρχαιότητας και στην ταχεία ανασκαφή τους. 
Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς «προϊστορικούς» οικισμούς, που βρέθηκαν κατά μήκος αυτής της διαδρομής, μέχρι στιγμής, ήταν ο πρώιμος νεολιθικός οικισμός του Μουρσαλέβο, όπου οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι βρήκαν τεράστια σπίτια, που κάηκαν σκόπιμα από τους (Θράκες) κατοίκους τους! 
Στο νεώτερο τμήμα του οικισμού της Δαμιανίτσας ευρέθη ένα νεόκτιστο νεολιθικό σπίτι με έκταση 35 τετραγωνικών μέτρων, που είχε καεί στην «προϊστορική» περίοδο. Μέσα στο σπίτι των 7.000 ετών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν εστίες, διατηρημένα σκεύη και άλλα σκεύη των (Θρακών) κατοίκων του οικισμού. 
«Σε αυτήν την περίοδο της «προϊστορίας» της Βουλγαρίας (σ.σ.: εννοεί της Θράκης!), υποτίθεται ότι είχαν καμίνια. Αλλά στην περίπτωση αυτή εδώ, έχουμε εστίες, ανοικτές εστίες!», εξηγεί ο αρχαιολόγος Ιβάν Βαΐσοφ από το Εθνικό Ινστιτούτο και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Σόφια. «Η πυρκαϊά μπορεί να προεκλήθη από ατύχημα, και οι κάτοικοι αυτού του σπιτιού έφυγαν γρήγορα», πρόσθεσε. «Στο κέντρο αυτού του σπιτιού βλέπουμε μια εστία, στην οποία διατηρήθηκαν επτά σκεύη, τοποθετημένα μέσα σε αυτήν. Και στις δύο πλευρές, υπάρχουν και πολλά αγγεία, τα οποία είναι εξαιρετικά όμορφα. Υπάρχει μια κανάτα με δύο λαβές και ένα τετράγωνο στόμιο, το οποίο είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου», επεσήμανε ο Βαΐσοφ. 
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι τελευταίες αρχαιολογικές ανασκαφές κοντά στην Δαμιανίτσα καταδεικνύουν ότι στην ύστερη νεολιθική εποχή, δηλαδή την 6η-5η χιλιετία π.Χ., οι οικισμοί αναπτύχθηκαν ως συστάδες μικρών γειτονιών. 
Σύμφωνα με την ομάδα, τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στη Δαμιανίτσα είναι μεγάλης ιστορικής αξίας, επειδή πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την θρησκευτική ζωή του «προϊστορικού» (θρακικού) λαού. Τα νεοευρεθέντα αντικείμενα περιλαμβάνουν χάλκινα σφυριά, άλλα πέτρινα και οστέινα εργαλεία, μέρος ενός βραχιολιού από κοχύλια μαλακίων, κ.ά. Τα πιο πολύτιμα ευρήματα, ωστόσο, είναι κεραμικά ειδώλια, που απεικονίζουν ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων αρσενικών ειδωλίων, τα οποία είναι σπάνια! 
«Εδώ συναντάμε ένα πολύ ενδιαφέρον τελετουργικό: Μέρος των ειδωλίων (και τα ανδρικά), που σπάνια βρίσκονται, έχουν μάσκες στο κεφάλι τους», λέει η κ. Malgozhata Kulova, αρχαιολόγος από το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο του Blagoevgrad. «Αυτά τα αρσενικά ειδώλια με μάσκες, συνδέονται κατά πάσαν πιθανότητα με την λατρεία γονιμότητας», υποθέτει. 
Οι σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές κοντά στην Δαμιανίτσα πρόκειται να συνεχισθούν μέχρι τα τέλη του 2017, και μετά το έδαφός της θα εκκενωθεί για την κατασκευή ενός δρόμου... 
ΠΗΓΗ: BNT, 31 Ιουλίου 2017.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, HARALANOV ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ SHUMEN ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ!

 

Ο δρ. Vasil Haralanov (25 Σεπτεμβρίου 1907 - 20 Μαΐου 2000) λέγεται ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες νομισμάτων στην Ευρώπη, σύμφωνα με δήλωση του Εθνικού Ινστιτούτου και Αρχαιολογικού Μουσείου Σόφιας! 
Το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας στην πόλη Shumen στην ΒΑ. Βουλγαρία έκαμε μια ειδική έκθεση για τον εορτασμό της 110ης επετείου από την γέννησή του. Ήταν εξέχων τοπικό πρόσωπο, σημαντικός συλλέκτης νομισμάτων και ερασιτέχνης νομισματολόγος, λέει. 
Η έκθεσις περιελάμβανε έγγραφα σχετικά με την ζωή του και τα προσωπικά του αντικείμενα: Φωτογραφίες, χειρόγραφα και επιστολές από την μακροχρόνια αλληλογραφία του, με εξέχοντες Βούλγαρους μελετητές, όπως ο νομισματολόγος Nikola Mushmov (1869-1942), ο αρχαιολόγος και νομισματολόγος καθηγητής Todor Gerasimov (1903-1974, ο οποίος ήταν ο πρώτος καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο Σόφιας "St. Kliment Ohridski"), και η αρχαιολόγος και νομισματολόγος καθηγήτρια Yordanka Yurukova (1936-2012), μακρόχρονος διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου και Αρχαιολογικού Μουσείου στην Σόφια. 
Τα εθνογραφικά και άλλα αντικείμενα του Haralanov, που χρονολογούνται από την οθωμανική περίοδο (δηλαδή προ 1878), αποτελούν επίσης μέρος της εκθέσεως. Μερικά από τα εκθέματα εκτίθενται δημόσια για πρώτη φορά! 
Ο εκ Shumen Vasil Haralanov προήρχετο από μια εξέχουσα οικογένεια της Βουλγαρικής Αναγέννησης (18ος-19ος αι.). Εσπούδασε Ιατρική στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Επέστρεψε στο Shumen το 1933 για να ασκήσει την Ιατρική, αλλά και να αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής στο πάθος του - την συλλογή νομισμάτων. Η συλλεκτική συλλογή του Haralanov είχε δεκάδες χιλιάδες νομίσματα. Ωστόσο, το 1970, επί κομμουνιστικής περιόδου της Βουλγαρίας, το σπίτι του εδέχθη επιθέσεις και η συλλογή του κατασχέθηκε! Πολλά από τα νομίσματα, υπό την πίεση των Αρχών, το 1971 αναγκάσθηκε να τα δωρίσει στο Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας του Shumen. Ο ίδιος εσκόπευε, ούτως ή άλλως, να αφήσει την συλλογή νομισμάτων του στο Μουσείο Shumen μετά τον θάνατό του. 
Σήμερα, το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας του Shumen διατηρεί περίπου 8.000 από τα νομίσματά του - γνωστά ως Συλλογή Vasil Haralanov. Τα πιο πολύτιμα από αυτά τα νομίσματα εκτίθενται σε ειδικό χώρο του Μουσείου, το λεγόμενο Θησαυροφυλάκιο. Ένα άλλο κομμάτι της συλλογής κερμάτων του Χαραλάνοφ φυλάσσεται στο Εθνικό Ινστιτούτο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας. 
Η έκθεσις «110 Χρόνια από την Γέννηση του δρ. Vasil Stefanov Haralanov» έγινε στο Μαρμάρινο Λόμπι στον 2ο όροφο του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου στο Shumen της Βουλγαρίας.

 

Τι είναι τα. «βρυσωνοθρασυμαχειοληψικέρματα»;

Μόνον ένας Πόντιος μπορεί να απαντήσει. Έκφραση δυσαρέσκειας φτηνού θεάτρου.

 

Ο σοφιστής Βρύσων, ο Ηρακλεώτης, ήταν ο πατέρας του ιστορικού Ηροδώρου, από την Ηράκλεια του Πόντου! 
Ο Αθήναιος (II,509,c) αναφέρει απόσπασμα του κωμικού Εφίππου (από τον «Ναυαγό» του), στο οποίο ένας ποιητής εμπαίζεται ως ένας «των Βρυσωνο-θρασυ-μαχειο-ληψι-κερμάτων»! Έτσι καταφαίνεται ότι εμπαίζονταν τα έργα του Βρύσωνος, ιδίως οι διάλογοι, με τους θεατές να πετούν ψιλοκέρματα στους υποκριτές / ηθοποιούς, κρίνοντας την παράσταση φτηνή, το έργο φτηνό ή την ηθοποιία φτηνή. Οι υποκριτές / ηθοποιοί έσπευδαν και έσκυβαν να τα μαζέψουν, έστω και αυτά, διότι καταλάβαιναν πως, ίσως, είναι τα τελευταία χρήματα που θα έπαιρναν από αυτήν την παράσταση. Κι όμως αυτή η εκδήλωση δυσαρέσκειας προς το φτηνό θέατρο, εξακολούθησε έως τις ημέρες μας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υποψήφιοι   με τελεσίγραφα και με ένα απλό e-mail,  είναι η μόδα των ημερών. Γεννημένοι αρχηγοί,  χωρίς να πλαισιώνονται από υποστηρικτές  και στη  συγκεκριμένη  περίπτωση υποψήφιους συμβούλους.