ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου) Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com

xρονοτοπία

ΑΡΘΡΑ
Χρονοτοπία
Γεώργιος Λεκάκης

Φιλόδοξο σχέδιο σκοπεύει στην επανένωση της Εφέσου με την θάλασσα!

 

Η αρχαία ελληνική πόλις της Εφέσου, στην επαρχία Σμύρνης, αναμένεται να έχει και πάλι… λιμάνι στις ακτές του Αιγαίου, σύμφωνα με ένα φιλόδοξο νέο έργο!


Στην αρχαία εποχή η Έφεσος, που είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Ανατολίας, είχε λιμάνι στο Αιγαίο, με ένα ευρύ κανάλι. Αλλά αυτά επιχωματώθηκαν με τον καιρό από τον ποταμό Καΰστρο (νυν Küçük Menderes) και τις φερτές ύλες του. Η περιοχή γύρω από την Έφεσο είχε μετατραπεί σε βάλτο και σήμερα η αρχαία πόλις απέχει 6 χιλιόμετρα από την θάλασσα, όσο το μπαζωμένο τμήμα του καναλιού (6.130 μ.)!
Ο διευθυντής Κρατικών Υδραυλικών Έργων της Περιφέρειας, Ali Fuat Eker, ανέφερε ότι το «Πρόγραμμα για τα αρχαία κανάλια / Antique Canal» θα ξαναγεμίσει το κανάλι και θα συνδέσει τελικά το αρχαίο λιμάνι με την θάλασσα για άλλη μια φορά! 


Ο κ. Eker δήλωσε ότι το έργο θα εμβαθύνει και θα διευρύνει το κανάλι. Οι εργασίες ξεκινούν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2018. Ισχυρίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί έτσι ώστε «να μην βλάψει τον ιστορικό χώρο… Το πρώτο στάδιο του έργου θα ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2019. Προβλέπεται να κοστίσει περίπου 8,5 εκατομμύρια δολλάρια», πρόσθεσε.


«Με την υλοποίηση του έργου Antique Canal, θα επιστρέψουμε την περιοχή όπως ήταν πριν από 2.500 χρόνια», εδήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Atilla Kaya, λέγοντας ότι το σχέδιο θα ενισχύσει περαιτέρω τον αριθμό τουριστών που επισκέπτεται την Έφεσο, και θα μπορούν να την επισκέπτονται και μέσω της νέας διαδρομής του καναλιού!


Η Έφεσος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατά την UNESCO.


ΠΗΓΕΣ: Anadolu, Hurriyet Daily News, 26.9.2017. Φωτογραφίες: ΑΑ.


Να με συμπαθά ο υπουργός Δικαιοσύνης της γείτονος, αλλά εάν πραγματικά είναι άνθρωπος της δικαιοσύνης, και θέλει να επιστρέψει «την περιοχή όπως ήταν πριν από 2.500 χρόνια», θα πρέπει να την επιστρέψει σε αυτούς που την ίδρυσαν και την έκαναν μεγάλη και διάσημη, δηλ. τους Έλληνες… και όχι σε αυτούς που την κατέκτησαν με την βία, την άφησαν να μπαζωθεί και την επί πλέον την εκμεταλλεύονται οικονομικά, μη έχοντας καμμιά πνευματική σχέση με αυτήν, δηλ. τους Τούρκους…


Τέλος, τέτοια μεσόγεια λιμάνια είχαν πολλές αρχαίες ελληνικές πόλεις, όπως η Πέλλα, η Αμφίπολις, η Κύμη, κ.ά. που άμποτε τύχουν ενός παρομοίου φιλοδόξου προγράμματος αναδείξεώς τους, με σκοπό έστω τον τουρισμό, δηλ. τα έσοδα…

 

 

Η Εκάτη, η Κυβέλη, η Αθηνά, ο Μάνης και ο Απόλλων ευρέθησαν στην αρχαία ελληνική Αντιόχεια της Πισιδίας, κοντά στην Σπάρτη…

 

Πέντε γλυπτά θεών και θεαινών των αρχαίων Ελλήνων ευρέθησαν στο ιερόν του Μάνη Ασκαηνού / Men Askaenos στην αρχαία ελληνική πόλη Αντιόχεια της Πισιδίας (στην έκταση που κατέχει νυν η Τουρκία).


Οι ανασκαφές κοντά στην αρχαία πόλη, η οποία ευρίσκεται στην νότια επαρχία της περιφέρειας Yalvac της Σπάρτης (τουρκ. παραφασμένα Isparta), αποκάλυψαν τα πέντε άθικτα γλυπτά σε έναν από τους προηγουμένως ανασκαμμένους (και διάσημους) αρχαιολογικούς χώρους.


Οι επί κεφαλής των ανασκαφών, ο καθηγητής Mehmet Ozhanlı, εδήλωσε ότι τα γλυπτά ήταν των θεών Εκάτης, Κυβέλης, Αθηνάς, Μάνη και Απόλλωνος και ευρέθηκαν μαζί στον χώρο των ανασκαφών!


Ο κ. Ozhanlı πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο παράδειγμα δεν είχε βρεθεί ποτέ σε οιαδήποτε ανασκαφή στην Ανατολία! Όλοι οι θεοί της ελληνικής, της ρωμαϊκής και της ανατολικής Παν-ιωνίας συγκεντρώθηκαν εκεί για να δημιουργήσουν μια λατρεία. Ο τοπικός ανατολικός θεός Μεν ευρίσκετο σε έναν βωμό στο κέντρο των άλλων θεών, μπροστά από τους Κυβέλη και Απόλλωνα. Δίπλα στον Μεν είναι η Αθηνά. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της αρχαιολογίας που αυτοί οι θεοί έχουν βρεθεί μαζί σε έναν χώρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα εφετινά ανασκαφικά έργα παρουσιάζουν πολύ καλά στοιχεία για τις αρχαίες πεποιθήσεις στην περιοχή», ανέφερε.


ΠΗΓΗ: Hurriyet Daily News, 12.10.2017.
Να επισημάνω στον κ. Ozhanlı, ότι ο Μεν δεν είναι… «ανατολικός» θεός, αλλά πανάρχαιος ελληνικός, προ-δωδεκαθέου, επιθετικός προσδιορισμός του θεού Ουρανού, όταν αυτός, ως Μαίων / Μάνης ήταν ο βασιλιάς του κόσμου!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι δυνατόν ενώ τιμούν  υποτίθεται τη μνήμη ενός παιδιού,  που έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού,  να καταστρέφουν  περιουσίες,  καταστήματα και αυτοκίνητα πολιτών και να ισοπεδώνουν  κυριολεκτικά  κ