ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου) Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com

xρονοτοπία

ΑΡΘΡΑ
Γιώργος Λεκάκης
αρχαιολογία.

Το νεολιθικό Catalhoyuk στο Ικόνιο έζησε απόλεμη περίοδο 4.000 χρόνων!


Σαν την μινωική εποχή της Κρήτης…


Στον νεολιθικό οικισμό Catalhoyuk, που ιδρύθηκε πριν από 9.000 χρόνια, στην περιφέρεια Ικονίου, και είναι ένας από τους πρώτους οικισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητος, δεν έγιναν πόλεμοι, συγκρούσεις ή βίαιες επιθέσεις, όπως αποκαλύφθηκε από αρχαιολογικές ανασκαφές!


Το Catalhoyuk είναι ένας από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους τόπους στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό αρχαιολόγο James Mellart και την ομάδα του στην δεκαετία του 1960. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν ξανά το 1993 υπό την ηγεσία του Βρετανού αρχαιολόγου καθηγητή Ian Hodder (Πανεπ.Στάνφορντ).


Στις νέες ανασκαφές εξετάσθηκε η κοινωνική διάρθρωση του λαού, που ζούσε σε σπίτια, δίπλα στην ακρογιαλιά, οι διατροφικές συνήθειες και η ενδυμασία του.
Οι ανασκαφές έγιναν εφέτος 25 χρόνων. Το Catalhoyuk, είπε ο κ.Hodder, είναι σημαντικό, επειδή η ιστορία του είναι 9.000 χρόνων και καλύπτει μια μεγάλη περιοχή, ενώ για πρώτη φορά βρέθηκε οργανωμένη ζωή, έξω από την Μέση Ανατολή! (σ.σ.: Ο κ.Hodder αγνοεί το Σέσκλο Θεσσαλίας, που βρέθηκε 60 χρόνια ενωρίτερα από το Catalhoyuk;). Είπε ότι στο Catalhoyuk ανακάλυψε ευρήματα σχετικά με την διατροφή, τις κοινωνικές και επιχειρηματικές σχέσεις.


«Το Catalhoyuk ήταν μια πολύ σταθερή κοινωνία. Ζούσε για 4.000 χρόνια χωρίς πόλεμο ή σύγκρουση. Κατάφεραν να μοιραστούν μια ειρηνική ζωή και να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό παράδειγμα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Ήταν σημαντικό που ζούσαν συλλογικά σαν μια κοινωνία. Ο ατομικισμός δεν επισημάνθηκε. Δεν είχαν έναν ηγέτη, αλλά μια κοινή ζωή. Οι βιολογικές οικογένειες δεν ζούσαν μαζί, αλλά με άλλους ανθρώπους, σαν μια μεγάλη οικογένεια. Εκτιμούμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έζησαν σε έναν αιώνα στην περιοχή Catalhoyuk ήταν μεταξύ 3-8.000.000!», πρόσθεσε.


Ο κ.Hodder δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν νέα έργα, ενώ τα έργα συντήρησης και αποκαταστάσεως θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είπε ότι τα ευρήματα θα αξιολογηθούν και δημιουργούνται ομάδες εμπειρογνωμόνων. Κάθε ομάδα θα έχει 32 εμπειρογνώμονες. Θα αναζητήσουν απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις: Τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τότε; Από πού προέρχονται; Ποια ήταν η μέθοδος τους για να προστατευθούν γενετικά; Ο κ.Hodder εδήλωσε ότι ξεκίνησε στις ανασκαφές του Catalhoyuk ως βοηθός και σκοπεύει να αποσυρθεί όταν ολοκληρωθούν.


Ο χώρος ανασκαφής Catalhoyuk, μέρος του οποίου είναι καλυμμένος με ειδική ξύλινη στέγη, είναι πλέον δημοφιλές σημείο προορισμού για τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή.


ΠΗΓΕΣ: Anadolu, Hurriyet Daily News, 3.8.2017.


Ο κ.Hodder σαν να «φωτογραφίζει» την απόλεμη περίοδο των μινωιτών Κρητών, οι οποίοι όντως «ζούσαν σε σπίτια δίπλα στην ακρογιαλιά»…


ΥΓ: Βλ. και άρθρο του Γ. Λεκάκη σε αυτή την στήλη “Νεολιθικό ειδώλιο του 8500 π.Χ. βρέθηκε στο Catalhoyuk”, («Χρόνος», 17.5.2017).

 

 

Η αρχαία ελληνική πόλις των Αιγών της Ιωνο-Αιολίας ζητεί χορηγό για ανασκαφές!

Ενώ οι αρχαίες ελληνικές Αιγαίς της Μακεδονίας, λόγω ασυνεννοησίας, αδιαφορίας, προσωπικών φιλοδοξιών και διαπλοκής των αρχαιολόγων στην Ελλάδα, με πολιτικούς, κόμματα και πανεπιστημιακές έδρες, δεν έχει επισήμως (τάχα) εντοπισθεί(!), στην Τουρκία η πόλις με το ίδιο όνομα, έχει τα ιδικά της προβλήματα, που προκύπτουν πάλι από διαφωνίες, αλλά αρχαιολόγων και τοπικών αρχόντων, οι οποίοι θέλουν να υποδείξουν στους αρχαιολόγους την δουλειά τους, και επίσης να μετρήσουν μια αρχαιολογική αποκάλυψη μόνο με χρήμα και τουριστική επισκεψιμότητα!..


Όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ (βλ. Hurriyet Daily News, 7.7.2016), οι ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλι των Αιγών Αιολίδος, θα μειωθούν εφέτος, λόγω των προβλημάτων χορηγίας, αφού ο τοπικός Δήμος έκοψε την υποστήριξή του προς αυτές.


Οι αρχαίες Αιγαίς ευρίσκονται στην θέση που σήμερα λέγεται Yuntdagı (δηλ. «των Ιώνων») στην επαρχία Yunusemre (δηλ. «των… Ιώνων») της Μαγνησίας επί Σιπύλω [1] (νυν ξεπεσμένα και παραφρασμένα… Magnisa / Manisa). Πρωτοκατοικήθηκε από την φυλή των Μαγνήτων, που μετανάστευσε εδώ από την Μαγνησία Θεσσαλίας. Η Μαγνησία επί Σιπύλω εκτίσθη επί της ακόμη αρχαιότερης πόλεως Τανταλίδος (Βλ. Πλίνιο τον Πρεσβύτερο). Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2004.


Ο επί κεφαλής των ανασκαφών, Celal Bayar, και ο ακαδημαϊκός Yusuf Sezgin, εδήλωσαν ότι ο Δήμος, που παρείχε την χορηγία των ανασκαφών πέρυσι, αποφάσισε να μην συνεχίσει την υποστήριξη, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ο κ. Sezgin είπε ότι «περιορισμένα» έργα θα συνεχισθούν εφέτος, με την οικονομική υποστήριξη από το υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά περαιτέρω χορηγία είναι απαραίτητη για ανασκαφές για να προχωρήσει η έρευνα. «Ο στόχος μας εφέτος ήταν να ξεθάψουμε το αρχαίο (ελληνικό) θέατρο, το οποίο εντοπίσαμε πέρυσι. Αλλά λόγω του προβλήματος χορηγίας, θα πρέπει να αναβάλουμε το έργο. Η χορηγία είναι πολύ σημαντική σε ανασκαφές. Χρειαζόμαστε υποστήριξη για να πραγματοποιήσουμε μεγάλα έργα. Πιστεύουμε ότι και οι κάτοικοι της πόλεως έχουν ευθύνη σε αυτό. Ελπίζω ότι θα ακούσουν την φωνή μας και θα αρχίσουν να βοηθούν», εδήλωσε ο κ.Sezgin, τονίζοντας την συμβολή των ανασκαφών των αρχαίων Αιγών και στον τουρισμό της περιοχής. «Έχουμε φέρει στο φως δρόμους και οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να περπατήσουν γύρω από την αρχαία πόλη εύκολα. Ο αριθμός των επισκεπτών στον αρχαίο χώρο τριπλασιάσθηκε το 2015 σε σύγκριση με το 2014», πρόσθεσε.


Ο κ. A. Acıkdil, σύμβουλος του δημάρχου Μαγνησίας, εδήλωσε ότι ο δήμος είχε προϋπολογίσει 500.000 τουρκικές λίρες για τις ανασκαφές του περασμένου έτους, αλλά καμμία εργασία δεν έχει πραγματοποιηθεί για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στην πόλη! «Συνήθως η χρηματοδοτική στήριξη που παρέχεται από τις τοπικές Αρχές για ανασκαφές κυμαίνεται μεταξύ 50-150.000 λιρών. Αλλά εμείς δώσαμε 500.000 λίρες! Ακόμα δεν είδαμε κανένα έργο που θα φέρει ανθρώπους στην αρχαία πόλη. Φυσικά, ήταν μόνον ένα έτος. Αλλά 500.000 λίρες είναι ένα σημαντικό ποσόν. Υπάρχει ένα αρχαίο θέατρο εκεί που δεν αποκαλύφθηκε. Αντ’ αυτού, οι ανασκαφές επικεντρώθηκαν γύρω από τους δρόμους. Υπάρχει επίσης ένα συγκρότημα με αψίδες στην είσοδο του θεάτρου. Αλλά εξακολουθούν να σκάβουν τους δρόμους! Εάν οι ανασκαφές συνεχίσουν στους δρόμους μας, δεν θα δώσουμε καθόλου χρήματα», εδήλωσε ο κ.Acıkdil!


Αι Αιγαί


Οι Αιγές είναι μια αρχαία ελληνική πόλη, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από τον 8ο αι. π.Χ. Ήταν μια από τους 12 ιωνικές πόλεις (βλ. Ηρόδ.). Η πόλις εξακολουθούσε να είναι ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, και κατά την (κακώς) λεγομένη ελληνιστική εποχή. Αργότερα έμεινε γνωστή και ως «Κάστρο Nemrut» και στα βυζαντινά χρόνια ως Αιολίς. Οι ανασκαφές μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως τα τείχη της πόλεως, εντυπωσιακή τριώροφο αγορά, κτήριο, στάδιο, θέατρο, τον ναό της Δήμητρος και ένα άγαλμα σάτυρου, του 1ου αι. μ.Χ. που σύντομα θα εκτεθεί στο Μουσείο της Μαγνησίας.


Με το όνομα αυτό (Αιγαί) αναφέρονται πολλές πόλεις της αρχαίας Ελλάδος. Πάσα πόλις καλούμενη Αιγαί ήταν παράλιος, ή είχε κτισθεί παρά την όχθη ποταμού ή παρά πηγή αφθόνων υδάτων. Άλλωστε ετυμολογείται εκ της ρίζας αχ- (> αγ-, αιγ-) που έχει δώσει λέξεις σχετικά με το πολύ νερό (λ.χ. Αχαιοί, Αχέρων, Αχελώος, Αιγαίο, αλλά και αίγα, το μόνο ζώο που κατέρχεται στην θάλασσα να πιει νερό). Όλες δε ήσαν και ιερές του θεού των υδάτων Ποσειδώνος. Υπ’ αυτήν την ερμηνεία, οι Αιγαίς Μακεδονίας δεν μπορεί να είναι στην Βεργίνα, αλλά στην Έδεσσα ή το Αιγίνιο…


Αι αρχαίαι Αιγαί ήταν μια των αιολικών πόλεων της Μυσίας, κειμένη, μετά της Τήμνου, στην ορεινή χώρα, η οποία έκειτο πίσω της χώρας των Κυμαίων, Φωκαέων και Σμυρναίων. Ο κόλπος της Κύμης, καθώς και όλη η έκτασις, επί της οποίας ήσαν η Μύρινα (πόλις των Αμαζόνων), το Νέον Τείχος και αι Αιγαί, αλλοιώθηκαν τόσο πολύ σήμερα, με τις προσχώσεις του ποταμού Κάικου, που δεν ομοιάζουν καθόλου προς τις περιγραφές, τις σωζομένες, των αρχαίων. Γι’ αυτό και οι ανασκαφές αυτές είναι πολύ σημαντικές.


Ευρήματα από το 25.000 π.Χ.
Όσον αφορά τώρα την ευρύτερη περιοχή, έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά ανθρώπων, (περισσότερα από 50), του 25.000-20.000 π.Χ. Ανακαλύφθηκαν στο χωριό Sindel στην περιοχή Salihli, το 1969, από τον ΜΤΑ (κρατικός φορέας της Τουρκίας για μεταλλευτικές έρευνες). Μερικά από αυτά εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο της Μαγνησίας. Στο Sindel ευρέθησαν επίσης και «προϊστορικά» έργα σπηλαιο-ζωγραφικής.


Στο χωριό Yortan βόρεια της Μαγνησίας Σιπύλου έχουν ευρεθεί τάφοι, ταυτόχρονοι με την Τροία ΙΙ (3000-2500 π.Χ.). Οι αρχαίες ελληνικές αυτές ταφικές αυτές πρακτικές οδήγησαν τους επιστήμονες στον ορισμό του… «Πολιτισμού Yortan»! Πολλοί εξ αυτών παραμένουν ανεξερεύνητοι!


Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε από την περιοχή, από αρχαιοτάτων χρόνων, για να βρεθεί, στους Ετρούσκους, στην σημερινή Ιταλία.
Την 1η χιλιετία π.Χ. στην περιοχή δεσπόζουν οι Μακεδονο-Θράκες Φρύγες και οι Μαιώνιοι. Από το 1320 π.Χ. περίπου η περιοχή περνά στους γείτονες Λύδιους/Λούβιους του Αχαιού (> Arzawa). Στις αρχές του 7ου αι. π.Χ., οι Λυδοί με την νεοσύστατη δυναστεία Mermnad, από την Μαγνησία Σιπύλου ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της Ανατολίας, και αποκλείουν την πρωτεύουσα Sfard (> Sard, Σάρδεις), που ευρίσκεται πιο ενδότερα, σε απόσταση 62 χλμ. από την Μαγνησία Σιπύλου.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

[1] Από το όρος Σίπυλος, που δεσπόζει επάνω από την πόλη. Καλείται έτσι, Ίνα διακριθεί από την Μαγνησία του Μαιάνδρου, η οποία ευρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση προς τα νότια. Ήταν τόσο σημαντική πόλις, ώστε ακόμη κατά τους πρώτους αιώνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλοί από τους υιούς των σουλτάνων ελάμβαναν την εκπαίδευσή τους σε αυτήν!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.