ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
Τα «χαρισματικά παιδιά»

Ξεχωρίζουν για τις ικανότητές τους αλλά…

ΑΡΘΡΑ
Μαρία Τσαγγάρη
Παιδιά

Επιμέλεια Μαρία Τσαγγάρη, φιλόλογος

Η κοινωνία έμαθε να θαυμάζει και να νιώθει περήφανη όταν ένα από τα παιδιά της επιδεικνύει ταλέντα που για τον μέσο άνθρωπο  θεωρούνται έως και υπερφυσικά. Τι κάνει όμως γι' αυτό και πώς μπορεί ένα παιδί να προσαρμοστεί στην ίδια του τη διαφορετικότητα;
Τα προικισμένα ή χαρισματικά παιδιά ξεχωρίζουν για τις ιδιαίτερες ικανότητές τους ή ενδιαφέροντά τους από πολύ νωρίς,όταν συγκρίνονται με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Οι γονείς τότε νιώθουν ιδιαίτερη χαρά, γιατί νιώθουν πως το παιδί τους δείχνει να έχει όλα τα προσόντα που πρέπει να έχει ώστε να διαπρέψει. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές, ακόμα κι αυτά τα παιδιά, χρειάζονται ειδικό χειρισμό και βοήθεια. Αρχικά, οι γονείς χαρισματικών παιδιών καλούνται να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητά τους και έπειτα να απευθυνθούν σε ειδικούς επιστήμονες(ψυχολόγους, ειδικούς εκπαιδευτές) για να λάβουν την απαραίτητη γνώση και κατεύθυνση ώστε να βοηθήσουν πραγματικά τα παιδιά τους να ανακαλύψουν το εαυτό τους και να εξελίξουν τις ικανότητές τους. 


Στη βιβλιογραφία υπάρχουν πολλοί ορισμοί για την χαρισματικότητα, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα χαρισματικά παιδιά είναι μια ομάδα παιδιών με μεγάλη ποικιλία ιδιαίτερων γνωρισμάτων και ταλέντων. Η γρήγορη εκμάθηση και συγκράτηση μεγάλου όγκου πληροφοριών, το πλούσιο λεξιλόγιο που δεν συνάδει με την ηλικία τους, η αντίληψη δύσκολων εννοιών ή φαινομένων, η ευστροφία, η επίλυση δύσκολων προβλημάτων, η τελειομανία, η φαντασία, η δημιουργικότητα και η έντονη διανοητική περιέργεια που συχνά εκφράζεται με ερωτήματα αναζήτησης των σχέσεων αιτίου-αιτιατού για τα πράγματα που βλέπουν γύρω τους είναι μερικά βασικά χαρακτηριστικά ενός χαρισματικού παιδιού.


Ωστόσο, τα παραπάνω γνωρίσματα που θεωρητικά κρίνονται θετικά εκ πρώτης όψεως, πολλές φορές λειτουργούν αρνητικά, γιατί ας μην ξεχνάμε ένα χαρισματικό παιδί δεν παύει να είναι ένα παιδί. Για παράδειγμα, η ικανότητά τους για γρήγορη εκμάθηση πληροφοριών τα κάνει να βαριούνται πολύ εύκολα την ώρα του μαθήματος. Αντιδρούν και νιώθουν ανία όταν δεν υπάρχουν προκλήσεις ή όταν τα υποχρεώνουν να μάθουν αυτά που ήδη γνωρίζουν ή όταν πρέπει να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την ενασχόλησή τους µε τα ενδιαφέροντα που επιθυμούν και τα υποχρεώνει να συμβιβαστούν µε άλλες επιλογές που δεν τους αρέσουν. Επίσης, απογοητεύονται όταν µια ασυµφωνία στην ανάπτυξη (ενδοατοµικές διαφορές) επεμβαίνει απαγορευτικά σε στόχους που θέτουν τα ίδια για τον εαυτό τους ήδεν προγραμματίζονται δραστηριότητες για την ικανοποίησή τους (Δόμνα Μπογδάνου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτου).  Ακόμα, πολλά παιδιά κλίνονται στον εαυτό τους ή παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο ή στο σπίτι, γιατί αντιλαμβάνονται εύκολα μια απόρριψη ή αδιαφορία απέναντί τους. Τέλος, συχνά η αυτοκριτική τους είναι πολύ αυστηρή με αποτέλεσμα να θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους που τους οδηγούν στην απογοήτευση και την εσωστρέφεια.


Σήμερα, µέσα στην ευρεία οµάδα των ατόµων µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συµπεριλαµβάνονται και τα χαρισματικά παιδιά για αυτό και χρήσουν ειδική εκπαίδευση από ειδικούς επιστήμονες. «Η χαρισµατικότητα ενός παιδιού δεν είναι κάτι που πρέπει να κρύβεται, γιατί οδηγεί σε ατροφία των ικανοτήτων του, ούτε να επιδεικνύεται, γιατί οδηγεί σε κοινωνικο-συναισθηµατικά προβλήµατα. Η πρώιµη διάγνωση και η καλλιέργειά της αυξάνει τις πιθανότητες ικανοποίησης και ευτυχίας του παιδιού στην υπόλοιπη ζωή του (Λόξα, 2004• Τσιάµης, 2006)» και αυτό είναι το ζητούμενο. 


Το τμήμαΑΧΕΠΑ Ορφεύς HJ-20 Κομοτηνής με ομιλήτρια τη Δανάη Δεληγεώργη, υπεύθυνη της Χαρισματικότητας Προγραμμάτων της MENSΑ Ελλάδος θα πραγματοποιήσει μια ομιλία για όλους, με θέμα « Χαρισματικότητα και Προσωπικότητα» στις 29 Νοεμβρίου στο Εμπορικό Βιομηχανικό επιμελητήριο Ροδόπης, στις 19:00. Επίσης, όπως μας γνωστοποιεί ο πρόεδρος των ΑΧΕΠΑ κος Γιάννης Τζαμπάζης, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ραντεβού με τους δασκάλους και με το διοικητικό συμβούλιο του τοπικού τμήματος ΑΧΕΠΑ όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί παράρτημα MEΝSA στην Κομοτηνή. 


Στην Κομοτηνή, η κα Δεληγεώργη θα διενεργήσει εξετάσεις παιδιών ηλικίας 10-12 ετών, κατόπιν επιθυμίας γονέων και οι εξετάσεις κοστίζουν 50 ευρώ. «Το επόμενο ραντεβού μας με την κα Δεληγεώργη και την ελληνική Mensa έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριου, όπου θα διενεργηθούν τεστ ευφυΐας σε όποιον επιθυμεί», μας αναφέρει, ο πρόεδρος των ΑΧΕΠΑ.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι