ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 17 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017

Βατά τα θέματα βιολογίας γενικής, απαιτητικά στην προσανατολισμού

ΑΡΘΡΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017
Μεθοδικό

Σχολιάζοντας τα εξεταζόμενα μαθήματα με την Νάνσυ Στοϊκίδου βιολόγο στο φροντιστήριο Μεθοδικό

Στη βιολογία εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2017 των ΓΕΛ. Σχετικά εύκολα, αλλά απαιτητικά, καθώς ήταν πάρα πολλά, τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας Προσανατολισμού, ενώ στη Βιολογία Γενικής Παιδείας τα θέματα κρίνονται ευκολότερα και αναμενόμενα. Τα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας ήταν βατά, κάλυπταν μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης και ήταν πιο απαιτητικά σε σχέση με τα περσινά. Τα θέματα στη Βιολογία Προσανατολισμού ήταν μεγάλης έκτασης, απαιτητικά, πρωτότυπα και μεγαλύτερης δυσκολίας σε σχέση με τα περσινά. Απευθύνονταν σε υποψηφίους οι οποίοι είχαν κατανοήσει πλήρως τα ζητήματα της εξεταστέας ύλης και είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτά.


Το δικό της σχόλιο επί των εξεταζόμενων μαθημάτων κατέθεσε η Νάνσυ Στοϊκίδου βιολόγος στο φροντιστήριο Μεθοδικό. 
Ξεκινώντας από τη βιολογία προσανατολισμού που είναι και το μάθημα που ενδιαφέρει τους περισσότερους μαθητές και είναι μάθημα με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας για τις ιατρικές σχολές και τις σχολές γενικά του τρίτου πεδίου και τις παραϊατρικές, η κα Στοϊκίδου ανέφερε "η διατύπωση των θεμάτων για άλλη μια φορά ήταν σαφής. Στην ουσία από το πρώτο κιόλας θέμα η δυσκολία ήταν κλιμακούμενη, δηλαδή και το πρώτο θέμα παραδοσιακά είναι το πολλαπλής επιλογής όπου οι μαθητές επιβεβαιώνουν τις ικανότητές τους και την γνώση που έχουν αποκτήσει. Αυτή την φορά, όπως και πέρσι, η δυσκολία ξεκινούσε από εκεί και μετά.

Τα θέματα είχαν πολλές εικόνες και έπρεπε οι μαθητές να αντλήσουν στοιχεία από αυτές τις εικόνες, να τα επεξεργαστούν και στην συνέχεια να μπορέσουν να προβλέψουν και να ερμηνεύσουν τη βιολογική διεργασία, οπότε οι καλά διαβασμένοι μαθητές δεν είχανε προβλήματα, αρκεί όμως να είχανε προετοιμαστεί σωστά, να ήταν ψύχραιμοι. Είναι μεγάλη υπόθεση τα παιδιά να είναι σε ετοιμότητα έτσι ώστε στα χρονικά πλαίσια του τρίωρου της εξέτασης να αξιοποιήσουνε όλες τις γνώσεις και φυσικά την κρίση τους για να οδηγηθούν στην σωστή απάντηση και να πάνε όλα καλά για αυτούς. Ήρθανε τα παιδιά με χαμόγελα, πράγμα πολύ σημαντικό, είναι ευχαριστημένα, οι μαθητές που είχαν ιδιαίτερη σκέψη και κατάφεραν να συνδυάσουν όλα αυτά που γνωρίζουνε και είχανε καθαρό μυαλό, τα πήγανε πάρα πολύ καλά". 


Όσον αφορά τη βιολογία γενικής παιδείας, σύμφωνα με την κα Στοϊκίδου "τα θέματα δεν είχαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Και εκεί είχε πολλά διαγράμματα και εικόνες οπότε ο μαθητής έπρεπε να αντλήσει στοιχεία από αυτά και να απαντήσει. 


Αυτοί που είχαν προετοιμαστεί συστηματικά και είχανε κάνει καλή δουλειά όλη την χρονιά θα αγγίξουν το 20. Σίγουρα υπάρχουν απροσεξίες πάντα, οπότε ενδεχομένως να χάσουν από εκεί μονάδες, όμως το καθαρό μυαλό και η ψυχραιμία ήτανε αυτά που θα καθορίσουν τον άριστο βαθμό".


Την Δευτέρα, 19 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε Μαθηματικά και Ιστορία Γενικής Παιδείας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εξετάσεων. Στη συνέχεια, από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. Τα παραδοσιακά απαιτητικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017 έχουν ήδη εξεταστεί. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αεικίνητος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς,  γνώστης  βέβαια των προβλημάτων της αγοράς, με δυναμική παρουσία, αλλά και σκληρός διαπραγματευτής για τα προβλήματα των επαγγελματιών, σε κεντρικό επίπεδο

Ημερολόγιο