ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Απριλίου, 2013 - 10:00
ΒΙΒΗ ΠΕΤΜΕΖΑ Ψυχολόγος

Τρόποι καλής συμπεριφοράς

ΑΡΘΡΑ
Η ανάπτυξη καλών τρόπων είναι ένα σημαντικό ορόσημο για κάθε παιδί, καθώς του δίνει ένα  ισχυρό όπλο για όλη του τη ζωή. Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς είναι σημαντικοί και φανερώνουν σεβασμό προς τους άλλους. Είναι άγραφοι κανόνες που κάνουν τον κόσμο πιο ευχάριστο. Το να τρώμε μαζί με κάποιον που ρουφά δυνατά τη σούπα του, είναι μάλλον αποκρουστικό. Το να καθόμαστε στο λεωφορείο μπροστά από ένα οκτάχρονο που κλοτσά την πλάτη του καθίσματος μας, είναι σκέτο βασανιστήριο. Όλοι θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα μέλη της θα συμπεριφέρονται με ευγένεια και σεβασμό. Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν καλή εντύπωση όταν μιλούν στο τηλέφωνο ή κάνουν μια νέα γνωριμία. 
Όμως η διδασκαλία των καλών τρόπων είναι μια μακρά διαδικασία. Χρειάζεται να συνηθίσετε στην ιδέα ότι θα λέτε ‘σε παρακαλώ να χρησιμοποιείς το πιρούνι σου’ για πολλά χρόνια. Μη ξεχνάτε πως ο τρόπος που προσεγγίζετε τη διδασκαλία των καλών τρόπων είναι εξίσου σημαντικός με το περιεχόμενο της διδασκαλίας. 
Γενικά, η θετική στάση απέναντι στη μάθηση καλών τρόπων σημαίνει κάτι περισσότερο από μια απλή καθημερινή προπαγάνδα. Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο υιοθετείτε το είδος της συμπεριφοράς που θέλετε να μάθουν τα παιδιά σας, τόσο πιθανότερο είναι να τη μάθουν. Οι μελέτες δείχνουν πως οι γονείς που θέτουν σαφείς κανόνες και υψηλά πρότυπα για τα παιδιά τους, αλλά παράλληλα είναι ελαστικοί, τους εξηγούν τον λόγο ύπαρξης αυτών των κανόνων και δίνουν περισσότερη έμφαση στις ανταμοιβές παρά στις τιμωρίες, αυτοί οι γονείς έχουν μεγαλύτερη επιτυχία.
Για να μάθουν λοιπόν τα παιδιά σας καλούς τρόπους, απαιτείται σκληρή δουλειά και επιμονή. 
Υπάρχουν κάποιοι χρυσοί κανόνες:
• Να είστε υπόδειγμα συμπεριφοράς
Είστε το σημαντικότερο πρότυπο του παιδιού σας και οι πράξεις σας μιλούν από μόνες τους. Εάν λοιπόν είστε αγενείς ή διακόπτετε τους άλλους, τα παιδιά σας θα κάνουν το ίδιο. 
? Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη
Με έναν στοιχειώδη προγραμματισμό, θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν καλούς τρόπους σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις. Δημιουργείστε ευκαιρίες όπου τα παιδιά θα μπορούν να τους προβάρουν και να τους χρησιμοποιήσουν με επιτυχία.
? Να έχετε υψηλές προσδοκίες αλλά ρεαλιστικούς στόχους
Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μπορούν να εστιάσουν μόνο σε μια ή δυο νέες ιδέες κάθε φορά. Όταν διδάσκετε ή ενισχύετε τους καλούς τρόπους σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως στο τραπέζι ή στο τηλέφωνο, επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες δεξιότητες κάθε φορά. Μόλις τα παιδιά αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες, προχωρήστε στις επόμενες. Βασιστείτε στα καλά πράγματα που τους έχετε ήδη μάθει και συνεχίστε από εκεί.
? Υπομονή
Οι καλοί τρόποι είναι απλώς καλές συνήθειες που μαθαίνουμε και εξασκούμε. Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν τα πάντα αμέσως και να τα θυμούνται όλα συνεχώς. Με λίγη ενθάρρυνση, θετική ενίσχυση και πολύ εξάσκηση, οι καλοί τρόποι των παιδιών σας θα γίνουν αυτόματοι.
? Αίσθηση του χιούμορ
Είναι σίγουρο ότι θα συμβούν ατυχήματα. Το φαγητό μπορεί να χυθεί και γκάφες σε κοινωνικό επίπεδο μπορεί να γίνουν. Συνεχίστε να χαμογελάτε. Να θυμάστε ότι η τελειοποίηση των κοινωνικών δεξιοτήτων χρειάζεται χρόνο και οι υποτροπές είναι αναπόφευκτες. Εξάλλου οι αμήχανες στιγμές του σήμερα γίνονται διασκεδαστικές ιστορίες που θα αφηγείστε στα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Eπιστήμη έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση τη λογική του πνεύματος  αποπροσανατολισμού  της κοινής γνώμης, την ώρα που θα έπρεπε να επικεντρωθούν όλοι στα σοβαρά και στα δύσκολα και πρώτα βέβαια οι ίδιοι. 

Ημερολόγιο