ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Τετραγωνικά και Κυβικά»

ΑΡΘΡΑ
Σταύρος Ι. Σταυρίδης
Εκλογές

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Πλησιάζοντας στις εκλογές ακούμε πολλά και θα ακούσουμε ακόμα περισσότερα.

Οι περισσότερες συζητήσεις είναι πολιτικές και κινούνται σε ιδεολογικές αναφορές και διαφορές.

Αυτό που δε συζητάμε είναι τι συνέβαλε στην απαξίωση της κοινωνίας και των θεσμών.  Αυτό το κάτι είναι η κρατούσα νοοτροπία ανεξαρτήτου πολιτικής ιδεολογίας και εξηγούμαι:

Στα καλά χρόνια τότε που κανείς δεν υποψιαζόταν την οικονομική καταστροφή η ευτυχία και η επιτυχία στη χώρα μας μετριόταν με τετραγωνικά και κυβικά.

Το μεγάλο ακίνητο και αυτοκίνητο άσχετα εάν ήταν με δανεικά ήταν η ταυτότητα μας και αναδείκνυε την προσωπικότητά μας.

Το κακό που συνέβη δεν ήταν μόνο ότι χρεωθήκαμε υπερβολικά για πράγματα που τελικά δεν είχαμε ανάγκη αλλά ήταν κυρίως ότι επικράτησε στους περισσότερους η νοοτροπία της αβίαστης και άκοπης επιτυχίας.

Ενώ σε παλαιότερες εποχές ο άνθρωπος ξεκίναγε από κάπου και εξελικτικά με προσπάθεια και δουλειά έφθανε κάπου καλύτερα εμείς αποφασίσαμε με το δανεισμό να ξεπεράσουμε γρήγορα όλα τα εξελικτικά στάδια και να φθάσουμε κατευθείαν στην κορυφή του βουνού χωρίς καθόλου περπάτημα.

Θα ήταν ιδανικό να είναι τόσο ωραία τα πράγματα αλλά δεν είναι.

Και έτσι όταν καταλάβαμε ότι τα δανεικά πρέπει να πληρωθούν δε μας άρεσε αυτό και σα το κακομαθημένο παιδί που θέλει μόνο το παιχνίδι και όχι τις υποχρεώσεις του σχολείου αντί να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να ζητήσουμε συγγνώμη από τον ίδιο μας τον εαυτό για την περιπέτεια στην οποία τον βάλαμε δυστυχώς η νοοτροπία μας δεν μας επέτρεψε  την παραδοχή του λάθους και βολευτήκαμε ωραία πίσω από θεωρίες συνωμοσίας.

Και η ζημιά συνεχίστηκε με την απαξίωση των θεσμών και το μηδενισμό.

Ζητούμενο λοιπόν θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας νέας παραγωγικής και αντικειμενικής νοοτροπίας στην κοινωνία, που θα υπάρχει ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία.

Αυτό που πρέπει να νικηθεί το επόμενο διάστημα είναι η γενικευμένη αίσθηση της απαξίωσης των θεσμών και η νοοτροπία παραίτησης και τυφλής αντίδρασης που βγάζει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Σίγουρα δε θα ξαναβρούμε στο άμεσο μέλλον τα εύκολα τετραγωνικά και κυβικά του παρελθόντος μπορούμε όμως να θέσουμε βάσεις πάνω στις οποίες θα ξεκινήσει κάτι σταθερό και δημιουργικό για τη χώρα και τους θεσμούς της. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι