ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Σύγχρονη τραγωδία»

ΑΡΘΡΑ
Από Απόσταση
Σταύρος Ι. Σταυρίδης

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Άνθρωποι που η ανάγκη τους έκανε να κατοικούν σε άναρχα δομημένες περιοχές και αθώοι επαγγελματίες που αξημέρωτα οδηγούσαν τα φορτηγά τους ήταν κυρίως τα αθώα θύματα της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα Αττικής.


Και τώρα μετά την τραγωδία έρχεται πυροσβεστικά ο πολιτικός κόσμος να μοιράσει αποζημιώσεις με τρόπο που μάλλον ταιριάζει στην παροιμία «να σε κάψω Γιάννη μου να σε αλείψω λάδι». 


Καταρχήν πέρα από τις διαχρονικές ευθύνες για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν και την άναρχη δόμηση που επιτράπηκε δε μπορεί έστω και σήμερα να μην αναλαμβάνεται καμιά ευθύνη από κανένα. 


Ειλικρινά δε ζητώ παραίτηση κανενός. Αυτό που νομίζω θέλουν όλοι να μάθουν είναι το τι δεν έχει γίνει τόσα χρόνια και τι μέχρι και σήμερα καθυστερεί τα απαιτούμενα έργα.


Και εάν τελικά έχουν διαμορφωθεί με την άναρχη δόμηση πολύπλοκες τετελεσμένες καταστάσεις που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά ας ομονοήσει ο πολιτικός κόσμος και ας λάβει από κοινού το πολιτικό και οικονομικό κόστος να λύσει το γόρδιο δεσμό της άναρχης δόμησης ιδιαίτερα στις περιοχές όπου η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση εγκυμονεί κινδύνους και καταστροφές.


Ας θέσουν λοιπόν από εδώ και πέρα οι κυβερνήσεις ως πρώτη προτεραιότητά τους την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και την λεπτομερή καταγραφή των «επικίνδυνων» περιοχών και όπου εντοπιστούν κατασκευές που επεμβαίνουν στη φύση και δημιουργούν κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να σταθμιστούν τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη και του κοινωνικού συνόλου.


Ο ιδιοκτήτης αυθαίρετης κατασκευής τις περισσότερες φορές έχει κάνει την παράβασή του, διότι δεν είχε άλλη επιλογή για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες.


Δε πρέπει λοιπόν να αφήνουμε τον πολίτη στη μοίρα του να κάνει επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς αλλά θα πρέπει να οργανώσουμε θεσμικά προγράμματα στέγασης και μεταστέγασης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων με κατάλληλες πολεοδομικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές.


Παραμένει σίγουρα δύσκολο το πως μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, διότι κάποιοι θα θεωρήσουν αδικία το να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες κάποιων ενώ άλλοι θα παραμείνουν εκτεθειμένοι στην ανασφάλεια.


Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν όλες οι ανάγκες αλλά μια οργανωμένη πολιτεία πρέπει να ξεκινήσει από τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες με αντικειμενικό τρόπο.


Η τραγωδία της προηγούμενης εβδομάδας ήταν συγκλονιστική και ότι και να πούμε στις οικογένειες των αθώων θυμάτων είναι λίγο.
Τουλάχιστον μην λησμονήσουμε σύντομα αυτό το κακό και ας κάνουμε κάτι για να μην ξανασυμβεί.   
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού