ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Στο περίπου»

ΑΡΘΡΑ
Νοοτροπία
Σταύρος Ι. Σταυρίδης
διαπαιδαγώγηση

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Εάν κοιτάξει κανείς τους λόγους που αποτυχαίνουν τα προγράμματα στην πολιτική μας ζωή και γενικότερα στην κοινωνία μας θα διαπιστώσει ότι δεν ευθύνονται αυτά τα ίδια αλλά η στο περίπου εφαρμογή τους.


Έτσι για μια ακόμα χρονιά ενώ έχουμε μπροστά μας την έκθεση της Θεσσαλονίκης όπου όλοι ελπίζουμε σε ένα μήνυμα ελπίδας για την ελληνική οικονομία, η εμπειρία των τελευταίων ετών μας κάνει καχύποπτους. 


Μακάρι να ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο γιατί στο περίπου όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης κόσμος πήγε και ήρθε στη Θεσσαλονίκη αλλά ανάπτυξη δεν ήρθε.


Τι λείπει λοιπόν για να γλιτώσουμε από το περίπου.


Αυτό που νομίζω ότι μας λείπει και λυπάμαι που θα στεναχωρήσω τους αναγνώστες είναι η σωστή παιδεία και νοοτροπία.
Ειδικότερα, από μικροί μαθαίνουμε στη χώρα μας να λειτουργούμε στο περίπου να αναλαμβάνουμε ευθύνες στο περίπου και να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στο περίπου.


Αυτό είναι μια αλυσίδα καταστάσεων που μας συνοδεύει μέχρι την ενήλικη ζωή μας και επειδή μπαίνει στο πετσί μας αυτός ο τρόπος λειτουργίας δε μας πειράζει καθόλου και τελικά συνειδητά επιλέγουμε πολιτικούς που εφαρμόζουν τα προγράμματά τους στο περίπου.
Το περίπου είναι βολική στάση ζωής γιατί επιτρέπει σε αυτόν που λειτουργεί έτσι να ξεφεύγει εύκολα από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του.


Υπάρχει βέβαια και ο ισχυρισμός ότι ως γνήσιος Μεσογειακός λαός δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την αυστηρή τυπικότητα των λαών της βόρειας Ευρώπης και μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτή η στο περίπου νοοτροπία  μας, λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά για το λαό στα χρόνια της κρίσης καθώς η στο περίπου τελική εφαρμογή των επώδυνων μέτρων άφηνε πάντα κάποιες διεξόδους.


Πάντως όπως και να προσεγγίσει το θέμα κανείς νομίζω ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως όλα οφείλονται στη διαπαιδαγώγηση του λαού.
Εάν από τα μικρά μας χρόνια διδασκόμασταν δια του παραδείγματος των μεγαλυτέρων πως ότι λέμε πρέπει να ισχύει νομίζω πως κάτι θα άλλαζε στη στάση ζωής μας.


Η κρίση προσφέρεται για αλλαγή νοοτροπίας και ας γίνει η αφορμή για να πάρουμε από εδώ και πέρα το δρόμο του «ισχύει» και να αφήσουμε στο παρελθόν το δρόμο του «περίπου».


Τέλος, επειδή αρχίζουν και τα σχολεία σε λίγες μέρες οι μαθητές ας θυμούνται ότι καλύτερο είναι να μην ξέρουν και να προσπαθήσουν να μάθουν παρά να είναι στο περίπου.           
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε,  αφού ήδη άρχισαν οι πανηγυρισμοί επίσημα  στο Ζάππειο, αλλά και το διαδίκτυο πήρε φωτιά από στελέχη της συγκυβέρνησης, ότι βγαίνουμε από την κρίση και τα μνημόνια,

Ημερολόγιο