ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Σε Πολυδιάσπαση»

ΑΡΘΡΑ
Σταύρος Ι. Σταυρίδης
Από Απόσταση

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Είτε στη δουλειά μας είτε όταν διαβάζουμε τα παιδιά μας ξέρουμε απο την εμπειρία μας ότι ο μόνος σίγουρος τρόπος να μην καταφέρουμε τίποτα είναι η πολυδιάσπαση.

Το να ασχολείσαι με λίγο από όλα χωρίς να ολοκληρώνεις τελικά τίποτα οδηγεί μεθοδικά στην αποτυχία και ενώ φαίνεται ότι γίνονται πολλά τελικά δε γίνεται τίποτα.

Έτσι κιδυνεύουμε να την πατήσουμε και σα χώρα με τα διάφορα μέτωπα που έχουμε ανοιχτά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ενώ η έντονη κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και με τη διαπραγμάτευση για το «Σκοπιανό» δημιουργεί στους πολίτες την εντύπωση ότι πρόκειται να επιλυθούν θέματα και να δρομολογηθούν εξελίξεις πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα γιατί για μιά ακόμα φορά αγνοήθηκαν οι κανόνες της μεθοδικότητας.
Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας της μεθοδικότητας είναι το ένα πράγμα τη φορά.

Αυτό ειδικά για τη μικρή μας χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη δύσκολη συγκυρία που περνάει, γιατί οι όποιες δυνάμεις μας πρέπει να είναι επικεντρωμένες εκεί που υπάρχει άμεση προτεραιότητα.

Έτσι σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ελάφρυνση και όχι η επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας, για να ανοίξουμε δουλειές, να παραχθεί πλούτος και να καταπολεμηθεί κατά το δυνατό η ανεργία.

Στο δε επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής επειδή γεωγραφικά δεν είμαστε η Ελβετία δεν πρέπει να σπαταλούμε εθνικό κεφάλαιο σε υποθέσεις που δεν είναι ακόμα ώριμες να επιλυθούν με ωφέλιμο εθνικά τρόπο, όπως συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα με το «Σκοπιανό».

Όσο υπάρχει αστάθεια εξ’ ανατολών θα πρέπει το σύνολο της προσοχής μας και των δυνάμεων μας να είναι στραμένα εκεί για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας.

Δυστυχώς οι κομματικοί σχεδιασμοί αρέσκονται στις πολυεπίπεδες ατζέντες, γιατί με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται η προσοχή του πολίτη από την καθημερινότητα.

Εδώ κάπου κρίνονται και οι προτεραιότητες του κάθε πολιτικού σχεδιασμού.

Η πολυδιάστατη ατζέντα στο εσωτερικό και το εξωτερικό είναι καλή όταν υπάρχουν οι συνθήκες για να βγεί σε πέρας.

Όταν όμως η συγκυρία είναι δύσκολη, όπως σήμερα, μόνο η μεθοδική προσέγγιση των θεμάτων μπορεί να μας οδηγεί με ασφάλεια στο δύσκολο οικονομικό και γεωπολιτικό μας περιβάλλον.  

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.