ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 7 Απριλίου, 2017 - 11:00
Άρθρο γνώμης του οικονομολόγου-φοροτεχνικού Γεωργίου Βασιλάκη

Πως να αποδώσει τα αναμενόμενα...;

ΑΡΘΡΑ
Γιώργος Βασιλάκης

Άνοιξε  η πύλη για τις νέες φορολογικές δηλώσεις τα θέματα όμως της φορολογίας παραμένουν σε  κατάσταση σοκ

Άνοιξε η πύλη για να υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις μολονότι μας έλεγαν ότι 120.000 φορολογούμενοι που πήραν εταιρικά αυτοκίνητα ή παροχές σε είδος καθυστερούσαν την έναρξη υποβολής των δηλώσεων. Η αλήθεια βρίσκεται αλλού. Υπήρχαν συνδικαιούχοι τόκων και εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και δεν είχαν ανέβει στο TAXIS.


Μόνο μετά την ολοκλήρωση μπορεί κάποιος να δει αυτή την εικόνα που συμπληρώνεται με τα υπόλοιπα πεδία και μπορεί να εκκαθαριστεί η δήλωση σωστά χωρίς συμπληρωματικές δηλώσεις και συναφή θέματα. Φέτος όμως μόλις υποβάλουμε τη δήλωση σε όσους βγει αμέσως το εκκαθαριστικό θα δουν αυξημένο φόρο εισφορά αλληλεγγύης, για αυτούς που έχουν πάνω από 12.000 εισόδημα, από 2,2%-8% περικοπές φοροαπαλλαγών όπως και οι εκπτώσεις για κατοίκους μικρών νησιών ή παραμεθορίων περιοχών οι ιατρικές δαπάνες.


Απασχολεί δε τους φορολογούμενους πώς θα αντιμετωπίσουν το κοκτέιλ έμμεσων φόρων που στερεί εισόδημα από αυτούς, από το καφέ και τα καύσιμα ως τη τηλεφωνία και τις παράλογες χρεώσεις στην ενέργεια -το 50% είναι άλλες χρεώσεις και μόνο το 20% με 30% του λογαριασμού αφορά τη κατανάλωση ενέργειας. Αυτές οι πρακτικές οδηγούν σε απαξίωση μια τεράστιας αξίας επένδυση ελληνικών συμφερόντων και σαν προβληματική επιχείρηση την οδηγούν σε κλιμακωτή πώληση με ευτελές τίμημα. 


Υπήρχε πάντα και από το 2016 ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 ( Ο Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί ένα θεσμικό πλαίσιο καθεστώτων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβάλλονται από μεμονωμένες επιχειρήσεις ή ομάδες επιχειρήσεων προς αξιολόγηση και έγκριση υπαγωγής στις διατάξεις του), που με ποσοστό επιχορήγησης 45% στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ενίσχυε μικρές επιχειρήσεις μέχρι 50 εργαζόμενους, 35% για μεσαίες επιχειρήσεις και 25% για μεγάλες επιχειρήσεις. Υπάρχει υποχρηματοδότηση και καθυστερήσεις, τίποτε χωρίς αξιολόγηση δεν πάει ομαλά. 


Σε μια χώρα που κλείνουν 95 επιχειρήσεις την ημέρα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, δηλαδή στοιχεία επιμελητηρίων, και η ανεργία είναι στο 1/4 του εργατικού δυναμικού ακόμα και μετά τη μετανάστευση 500.000 ανθρώπων, το να συντηρείς πολιτικές φοροκυνηγητού με κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων οδηγεί στη συρρίκνωση σε τομείς που θα έπρεπε να μεσουρανούν για την υποκατάσταση εισαγωγών. 
Το να σχεδιάζεις ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς τη συναίνεση κανενός φορέα και όλοι να προσφεύγουν στο ΣΤΕ  και τον Απρίλιο του 2017 να ψάχνεις να βρεις χιλιάδες υπόχρεους ΕΦΚΑ για τις εισφορές Ιανουαρίου 2017 δεν λέγεται μεταρρύθμιση. Το να μην έχεις υποχρεωτικό και προαιρετικό μέρος εισφορών δημιουργεί τα θέματα το τι προσφέρεις σαν απόδοση δημιουργεί την εισφοροδιαφυγή. Και να έρθουμε στο απίθανο εξαγγέλθηκε και είναι πολύ σωστό μέτρο η εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων χωρίς τεράστιες ή και καθόλου προσαυξήσεις μόνο που σε περίπτωση που πέρασε πάνω από μια τριετία ο φόρος που πλήρωσες θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθείς και σου ζητάνε τον ίδιο φόρο ξανά. 130 εκατομμύρια για τρεις μήνες όταν περιμένεις δισεκατομμύρια και το μέτρο λήγει 31/05/2017. Προχειρότητα και μη έντιμη συμφωνία των δύο μερών.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.