fbpx Ποιός θυμάται τον άτυχο Άγγελο Σολακίδη;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Ποιός θυμάται τον άτυχο Άγγελο Σολακίδη;

ΑΡΘΡΑ
Άγγελος Σολακίδης
Παράσχος Ανδρούτσος

Ο 51χρονος τελωνειακός σκοτώθηκε από τα χτυπήματα μουσουλμάνου ενώ βρισκόταν ασθενής στο νοσοκομείο Κομοτηνής και απεβίωσε στις 21 Φεβρουαρίου 1990

Παράσχος Ανδρούτσος

Πέρασαν 30 χρόνια από την ημέρα πένθους για τον Ελληνισμό της Θράκης από την μέρα εκείνη που το μίσος έσπρωξε το χέρι φανατικού μουσουλμάνου και σκότωσε τον 51χρονο τελωνειακό Άγγελο Σολακίδη με βίαιο τρόπο. Το θέμα είναι μείζονος σημασίας και σημαδεύει την νεότερη ιστορία της Θράκης. Όμως κοντεύει να ξεχαστεί και να διαγραφεί ποιος ξέρει για ποιους λόγους, γι' αυτό καλό είναι να το θυμηθούμε.

Ήταν Ιανουάριος του 1990. Σε θάλαμο του νοσοκομείου Κομοτηνής ήταν διασωληνωμένος και μετά από εγχείρηση ο Άγγελος Σολακίδης και κοντά του στον ίδιο θάλαμο άλλοι άρρωστοι μεταξύ των οποίων και ένας μουσουλμάνος από χωριό της Κομοτηνής. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη από τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Ενώ ο Σολακίδης βρισκόταν ακόμη υπό την επήρεια νάρκωσης ο μουσουλμάνος άρπαξε ένα σιδερένιο σκαμπό και του επέφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι προκαλώντας του βαρύ τραυματισμό του.

Ο θάνατος του επήλθε μετά από αυτό στις 21-2-1990. Η πληροφορία του θανάτου του Σολακίδη άφησε άναυδο το κοινό που ωστόσο συγκράτησε τον θυμό και την αγανάκτησή του. Παρόλα αυτά μερικές ομάδες νεαρών συνεπικουρούμενοι από πλιατσικολόγους μουσουλμάνους αθίγγανους δημιούργησαν μεμονωμένα επεισόδια σε ορισμένα μειονοτικά καταστήματα της Κομοτηνής τα οποία στην συνέχεια το ελληνικό κράτος αποκατέστησε πλήρως. Παρ’ όλα αυτά τα ασήμαντα επεισόδια καθιερώθηκαν ως γιορτή από ορισμένους μειονοτικούς, γιορτάζοντας κάθε χρόνο την κατ' αυτούς «νύχτα κρυστάλλων» και μάλιστα παραλληλίζονται σε αντιστάθμισμα των Σεπτεμβριανών γεγονότων της Κωνσταντινούπολης.

Να σημειωθεί ότι το τέλος του μουσουλμάνου δολοφόνου του τελωνειακού Σολακίδη ήταν το ίδιο φρικτό όταν ο ίδιος σε κελί όπου κρατούνταν παρουσία και άλλων μουσουλμάνων κρατουμένων έδωσε τέρμα στην ζωή του κάνοντας βρόγχο ένα κομμάτι ύφασμα από την κουβέρτα του κρεβατιού του.

Σήμερα λοιπόν 30 χρόνια ακριβώς από τον ηρωικό θάνατο του Άγγελου Σολακίδη δεν δόθηκε ούτε μια οδός της πόλης στο όνομά του. Ίσως όμως δεν δόθηκε για να μην υπάρξει ψηφοθηρικό κόστος για τους ασχολούμενους με τα κοινά στον Δήμο Κομοτηνής. Αλλά ούτε ημέρα του θανάτου του καθιερώθηκε προς εορτασμό, ίσως για να μην εξάπτονται οι σχέσεις των σύνοικων στοιχείων παρ' όλο που δόθηκαν ονομασίες δρόμων της πόλης προς τιμή γνωστών ανθέλληνων μουσουλμάνων, ούτε επίσης ο Σύλλογος Εβριτών μια και ο Σολακίδης ήταν Εβρίτης, αλλά ούτε και οι τελωνειακοί δεν τίμησαν ποτέ τον άνθρωπο αυτό με κάποια εκδήλωση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή.

Έτσι όλο το συμβάν κινδυνεύει να ξεχαστεί κάτι το οποίο φαίνεται ότι ευνοεί πολλές καταστάσεις.
Φέρνω σήμερα στη δημοσιότητα την επέτειο του θανάτου του Άγγελου Σολακίδη και την επιμονή να καταγραφεί. Όλα αυτά τα χρόνια οι γνωστοί μισθωτοί «υπάλληλοι» ανθελληνικού κέντρου με τις εκδηλώσεις μίσους που διοργανώνουν στην Θράκη φανατίζοντας τους απλούς ανθρώπους της μειονότητας, τον γείτονά μας, τον συγχωριανό μας, τον φίλο μας θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Και ενώ πέρασαν 30 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του Άγγελου Σολακίδη μέχρι τώρα καμία δικαστική έρευνα δεν έγινε για να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί που όπλισαν το χέρι του φανατικού μουσουλμάνου που δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα άβουλο όργανο του μίσους που τον είχαν εμποτίσει.

Η θύμηση αυτή της δολοφονίας θα πρέπει να μείνει μόνο στους παλαιότερους, οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν μόνο το συμβάν. Αυτό και μόνο αυτό να μείνει στο μυαλό τους και όχι το μίσος για τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.