ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 15 Ιουνίου, 2017 - 11:00
Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Όταν λέγεσαι Διεύθυνση Περιβάλλοντος, αλλά δεν φαίνεσαι...

ΑΡΘΡΑ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Διεύθυνση Περιβάλλοντος

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΦΑΝΦΑΝΗ

Και μία πρόταση για μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής

Σταύρος Φανφάνης

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, στεγάζεται στο κτήριο της πρώην ΔΕΣΕ, επί της οδού Σισμάνογλου στην ανατολική είσοδο/έξοδο της πόλης. 


Μία υπηρεσία η οποία θα μπορούσε να αποτελεί και ένα εθνικό δρυμό της ευρύτερης περιοχής, καθώς η χλωρίδα, -για την πανίδα δεν γνωρίζω- πέριξ του αύλειου χώρου της, είναι σε αρκετά ανεπτυγμένο επίπεδο. Τόσο μάλιστα που θεωρώ ότι σκοπίμως αφήνεται για μελλοντική τουριστική χρήση. 


Πέραν της όποιας διάθεσης για αστεϊσμούς, όταν λέγεσαι Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, πρώτα από όλα πρέπει να έχεις το δικό σου «σπίτι» σε άριστη κατάσταση τόσο λειτουργική, όσο και αισθητική. Μάλλον κάτι περισσότερο από τα τροπικά –οικεία πλέον- τοπία του Άγιου Δομίνικου, θυμίζει, δημιουργώντας και πρόβλημα στην εκτός χωροταξίας του κτιρίου ασφάλεια, αφού τα δέντρα και τα φύλλα κρύβουν πινακίδες σήμανσης και μέρος του φωτεινού σηματοδότη. 


Αν όλα γίνονται για κάποιο σκοπό, καλό θα ήταν να μάθουμε το σκοπό αυτό. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί το κτίριο το οποίο χρησιμοποιείται από υπηρεσίες της Περιφέρειας, θα μπορούσε να έχει μία άλλη καλύτερη μοίρα. Ποια είναι αυτή; Η μεταφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από το κέντρο της πόλης, αλλά και του ΕΚΑΒ σε ένα χώρο όπου θα υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να αναπτυχθούν οι δύο αυτές –ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και υγεία μας- μονάδες. Τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και το ΕΚΑΒ θα μπορούν να επιχειρούν  γρηγορότερα μιας και το σημείο, στο οποίο βρίσκεται το κτίριο, εξυπηρετεί τόσο την άμεση ανταπόκριση προς την πόλη, χωρίς τις καθυστερήσεις και το μποτιλιάρισμα το οποίο έχει να αντιμετωπίσει ένα πυροσβεστικό όχημα στην καθημερινότητά του λόγω του σημείου εκκίνησής του, αλλά και άμεση πρόσβαση προς την Εγνατία οδό και τον κάθετο άξονα, ενώ μπορεί να υποστηρίξει και το κλιμάκιο της ΒΙ.ΠΕ. σε περίπτωση που χρειαστεί. 


Το ίδιο ισχύει και για το ΕΚΑΒ. Το παραπάνω σχέδιο, δεν αποτελεί δική μου έμπνευση, αλλά μία πρόταση η οποία έχει κατατεθεί από το Δήμο Κομοτηνής προς την Περιφέρεια χωρίς να έχει υπάρξει τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή κάποιο σημείο επαφής και σύμπνοιας. Η δε σκέψη είναι το παρόν κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να δινόταν σε ιδιώτη, μέσω σχετικού διαγωνισμού, για την δημιουργία κλειστού ιδιωτικού πάρκινγκ. Αυτό σε περίπτωση που λειτουργήσει κανονικά το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, και με την επέκταση του μέτρου και σε άλλους δρόμους, θα ήταν απαραίτητο για την πόλη μας. Βέβαια αυτό, είναι σε δεύτερο χρόνο, και κατ’ εμέ, ουτοπικό προς το παρόν για πολλούς λόγους. 


Καλά τα λες, αλλά τι θα γίνει με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού; Νομίζω ότι και λόγω του περιορισμένου ανθρώπινου δυναμικού, θα μπορούσε να λειτουργήσει αποδοτικότερα και οικονομικότερα, σε έναν μικρότερο χώρο. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Περιφέρεια έχει το χώρο τόσο σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, όσο φυσικά και εγκαταστάσεις που νοικιάζει –με το αντίτιμο που έφθασε στα αυτιά μου να είναι της τάξης των 14 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο για μηνιαίο μίσθωμα- τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Ευκαιρία λοιπόν! 


Υ.Σ.: Αν η τιμή των μισθωμάτων ισχύει σε αυτά τα νούμερα, παρακαλώ την Περιφέρεια να νοικιάσει και το σπίτι μου, για όποια χρήση επιθυμεί. 


Υ.Σ.: Χαίρομαι επίσης που βλέπω ότι η Περιφέρεια προσέχει την κινητή ιδιοκτησία  της, αφού αυτοκίνητα υπηρεσίας της παραμένουν καλά φυλαγμένα σε ιδιωτικό παρκινγκ εδώ και αρκετά χρόνια ακίνητα. Καλό θα ήταν να τα βάζουν σε λειτουργία ανά χρονικά διαστήματα, μου είπαν ότι κάνει καλό στη ζωή του κινητήρα και της μπαταρίας, αλλά τι ξέρω εγώ; 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ίσως με το δίκιο του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης ότι στο μεγαλύτερο Δήμο της Ροδόπης μετά το Δήμο Κομοτηνής, στον Δήμο Ιάσμου συγ

Ημερολόγιο