ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου, 2014 - 00:00
Του Βίκτωρα Ρουδομέτωφ Πανεπιστήμιο Κύπρου

Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι

ΑΡΘΡΑ
Το ότι η κρίση απαιτεί αποδιοπομπαίους τράγους το γνωρίζουμε καλά. Άλλωστε μετά τα περί «διεφθαρμένης χώρας», έσπευσαν πολλοί να ανακαλύψουν και να τιμωρήσουν τους όποιους διεφθαρμένους. Ότι κανένας δεν έχει πιστέψει ότι η διαφάνεια επικράτησε και η διαφθορά καταπολεμήθηκε φαίνεται από τις μετρήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας: Η Ελλάδα είναι στην 80η θέση και η Κύπρος στην 31η θέση. Να επισημάνω εδώ την αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των δύο κρατών. Η Ελλάδα είναι κάτω από την Βουλγαρία και την Σενεγάλη (Νο 77), ενώ η Κύπρος είναι ψηλότερα από την Πολωνία (Νο 38), την Ισπανία, (Νο 40), την Ουγγαρία (Νο 47) και «μόνο» 12 θέσεις πίσω από τις ΗΠΑ (Νο 19). Με άλλα λόγια, η Ελλάδα όντως μπορεί να κάνει πολλά βήματα πάνω στο ζήτημα της διαφθοράς, ενώ στο συγκεκριμένο θέμα η Κύπρος δεν έχει κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Αυτή είναι βέβαια η αλήθεια των αριθμών αλλά καμία σχέση αυτό δεν έχει με τα ΜΜΕ και την δική τους αλήθεια. 

Με το που μπήκε από το 2013 και η Κύπρος στην «μνημονιακή» της περίοδο, αναζητήθηκαν και συνεχίζουν να αναζητούνται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Και βεβαίως οι Κύπριοι αδελφοί έσπευσαν να αντιγράψουν το ελλαδικό μοντέλο με έμφαση στους ελέγχους, στην τιμωρία των όποιων κακών δημόσιων λειτουργών κλπ. Όλα αυτά με λίγες διαφορές από την στρατηγική και το ύφος των ελλαδιτών αδελφών. Στην περίπτωση της Κύπρου φυσικά ο εύκολος στόχος ήταν η Ελλάδα. Στα Κυπριακά ΜΜΕ, το διαβόητο «κούρεμα» (PSI) το οποίο επέφερε απώλειες εκατομμυρίων στις κυπριακές τράπεζες μαζί με την αναγκαστική πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το 2013 συχνά απομονώνονται και θεωρούνται ως τα βασικά αίτια της Κυπριακής καταστροφής. Δεν είναι φυσικά έτσι τα πράγματα και ευτυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων δεν έχει την στήριξη των σοβαρών αναλυτών. Αλλά το θέμα είναι να μην κολλήσει κανείς το μικρόβιο της αναζήτησης των υποτιθέμενων «κακών». Και αυτό τα Κυπριακά ΜΜΕ το έχουν κολλήσει και υποψιάζομαι ότι όσο προχωράει η κρίση η ανάγκη παραγωγής αποδιοπομπαίων τράγων αυξάνεται. 

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι τα εστιατόρια, τα κλαμπ και οι συναυλίες. Όπως και στην Ελλάδα είναι ένας ορατός και πανεύκολος στόχος. Στα εστιατόρια π.χ. η Αστυνομία ανακάλυψε σωρεία παραβάσεων πρόσφατα στο Ζύγι, το χωριό που είναι ο κατεξοχήν προορισμός όλης της Κύπρου για Κυριακάτικη μεσημεριανή έξοδο. Και μετά προχωράμε στις συναυλίες, όπου προϋπήρχε και το ελλαδικό παράδειγμα, με τις συναυλίες του Α. Ρέμου να γίνονται πρωτοσέλιδα στον τύπο. Αλλά σε αυτό το σημείο υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα. «Ελλαδίτες καλλιτέχνες ελέγχονται για ευρεία φοροδιαφυγή στην Κύπρο» δηλώνει στην εφημερίδα «Πολίτης» ο γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Το θέμα αφορά βέβαια τις γνωστές καλλιτεχνικές «αρπαχτές» οι οποίες είναι φαινόμενο που παρατηρείται και στην Ελλάδα. Αλλά ο γενικός ελεγκτής αναφέρεται και σε καλλιτέχνες οι οποίοι μπορεί να έχουν δουλέψει για ένα χρονικό διάστημα στην Κύπρο, να μην πλήρωσαν φόρο και να μην δήλωσαν το εισόδημα αυτό ούτε και στην Ελλάδα (π.χ. ηθοποιοί). Και βέβαια πρέπει να πληρώσουν φόρο σε μία από τις δύο χώρες. Αυτό δεν είναι όμως το ζήτημα, και δεν είναι και ο λόγος που ανακάλυψα το θέμα αυτό σε ιστοσελίδα Ελλαδιτών εγκατεστημένων στο νησί. 

Όπως λέει ανάγλυφα και ο τίτλος του άρθρου, το ζήτημα δεν είναι ότι «εδώ φοροδιαφεύγει η μισή Κύπρος» (όπως είπε και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας που συνομίλησε με τον Γενικό Ελεγκτή), δεν είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής γενικά και επί της αρχής, αλλά η φοροδιαφυγή των Ελλαδιτών. Μόνο των Ελλαδιτών καλλιτεχνών; Δηλαδή ένοχος ο Ρουβάς και ο Ρέμος! Αλλά γιατί όχι η Βίσση, η Δ. Ολυμπίου ή ο Χατζηγιάννης; Γιατί, οι παραπάνω είναι Κύπριοι καλλιτέχνες οι οποίοι κάνουν καριέρα στην Ελλάδα, και οι οποίοι – όπως άλλωστε και οι μη-Κύπριοι «Ελλαδίτες» ? επανακάμπτουν περιοδικά στο νησί για συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Και αυτό είναι το ζήτημα που ανέδειξαν οι εν Κύπρω ευρισκόμενοι Ελλαδίτες αναδημοσιεύοντας και σχολιάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εν λόγω συνέντευξη. Γιατί την ίδια στιγμή που ο Γενικός Ελεγκτής χωρίζει τους φοροδιαφεύγοντες ή ύποπτους φοροδιαφυγής καλλιτέχνες σε Κυπρίους και Ελλαδίτες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με διαβήματα στην Αθήνα την δέσμευση τμήματος της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είχαμε αναφέρει πριν από μερικές εβδομάδες,  ότι δεν υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς μελών ΔΕΠ του πανεπιστήμιου μας,  για να καταθέσουν υποψηφιότητες ως πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις,  στις επόμενες  εκλ

Ημερολόγιο