ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ

Οφειλόμενη μνημοσύνη

ΑΡΘΡΑ
Άρθρο γνώμης
Βασίλης Φαρασόπουλος

Ο Ιωαννίδης Χαράλαμπος του Δημητρίου και της Χρυσής γεννήθηκε το 1918 στο χωριό Σκεπαστό (Uskup) της Ανατολικής Θράκης κοντά στις Σαράντα Εκκλησιές


Γράφει ο Βασίλης Φαρασόπουλος στη μνήμη του Χαράλαμπου Ιωαννίδη

Τον καιρό της προσφυγιάς (1922) η πατρική του οικογένεια ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή. Με τον καιρό, χτίστηκε το σπίτι, στήθηκε το νοικοκυριό και η οικογένεια απόκτησε άλλα δύο παιδιά - κορίτσια. 


Ο Χαράλαμπος πήγε στο δημοτικό, έβγαλε το γυμνάσιο, κατατάχτηκε στο στρατό και υπηρέτησε εφεδ. ανθυπολοχαγός. Στον πόλεμο που μας κήρυξαν Ιταλία - Γερμανία το 1940-41 ο Χαράλαμπος πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας. Μετά την κατάρρευση του μετώπου γύρισε σπίτι και έζησε μαζί με όλους τους Θρακιώτες τα δεινά και τα μαρτύρια της βουλγαρικής κατοχής.


Η χαρά της απελευθέρωσης από τον ξενικό ζυγό που ήρθε το 1944 δυστυχώς δεν κράτησε πολύ, γιατί ακολούθησε μετά από λίγο ο δραματικός εμφύλιος σπαραγμός που ήταν διπλά καταστροφικός. 


Στον αδερφοφάγο αυτό πόλεμο που ήταν αφάνταστα σκληρός ο Ιωαννίδης Χαράλαμπος κλήθηκε πάλι να υπηρετήσει την πατρίδα υπερασπιζόμενος τα ιερά και όσια αυτής. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. 


Σκοτώθηκε στην εκτέλεση του καθήκοντος υψώνοντας την ελληνική σημαία στην κορυφή του βουνού Πικροβούνι Καρπενησίου, την 6η Φεβρουαρίου 1949 και τάφηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Λαμίας.


Η ελληνική Πολιτεία σαν στοργική μητέρα απένειμε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στο άξιο τέκνο της - μετά θάνατον - τον βαθμό του λοχαγού εν αποστρατεία, και έδωσε το όνομά του στο στρατόπεδο των Σαπών Ροδόπης, όταν αυτό ιδρύθηκε (388 ΠΑΠ). 
Ο Χαράλαμπος Ιωαννίδης, δεν έκανε οικογένεια και δεν είχε απογόνους. Οι πλησιέστεροι συγγενείς αυτού Σαχουλίδης Δημήτριος κάτοικος Κομοτηνής και Ουρανία Τρεμοπούλου - Αυγολούπη κάτοικος Θεσσαλονίκης (ανίψια από αδερφές) είχαν την ευγενή πρωτοβουλία να κάνουν μνημόσυνο στο όνομα του εκλιπόντος εκατό χρόνια μετά τη γέννησή του.


Σε συνεννόηση και συνεργασία με τον δήμαρχο Σαπών και τον διοικητή της 388 ΠΑΠ τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στον ναό Κωνσταντίνου και Ελένης την Κυριακή 11-2-2018. 


Τιμώντας ευγνώμονες τη θυσία του νεκρού παρέστησαν ο διοικητής του 4ου ΤΑΞΥΠ ταξίαρχος Αναστάσιος Αλεξιάδης, ο διοικητής της 388 ΠΑΠ ταγματάρχης Φώτιος Καρανάσιος, ο αντιδήμαρχος Δήμου Σαπών Χαρ. Τσάφας, ο Δημήτριος Σαχουλίδης μετά της συζύγου του, η Ουρανία Τρεμοπούλου - Αυγολούπη μετά του συζύγου Σταύρου Αυγολούπη καθηγητή και άλλοι συγγενείς και φίλοι.


Την ιερουργία τέλεσε ο αρχιμανδρίτης κ.κ. Αντώνιος Παπαθανασίου και πρωτοψάλτης ήταν ο διοικητής της 388 ΠΑΠ κ. Καρανάσιος, ο οποίος εκφώνησε σεμνό και περιεκτικό λόγο για τον βίο, την προσφορά και τη θυσία του πεσόντος υπέρ πατρίδος αξιωματικού! Κατόπιν τούτου εδόθη δεξίωση εκ μέρους των συγγενών στην αίθουσα τελετών της 388 ΠΑΠ Σαπών. 


Πάντα ταύτα εγένοντο προς τιμήν του πεσόντος λοχαγού Χαραλ. Ιωαννίδη. Εμείς οι παρευρεθέντες αποδίδουμε την δέουσα τιμή στους συντελεστές της μνημοσύνης διότι επανέφεραν στην ζωή 69 χρόνια μετά τον θάνατο το όνομα ενός αδικοχαμένου ήρωα και πατριώτη.
Ας είναι ελαφρύ το ιερό χώμα της πατρίδος που τον σκεπάζει. Αιωνία η μνήμη αυτού. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ