fbpx Ο Κυριάκος και η πειθώ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΑΡΘΡΟ

Ο Κυριάκος και η πειθώ

ΑΡΘΡΑ
Δημήτρης Τζελέπης

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Xωρών
 

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και τώρα αρχίζει το κυνήγι με τον χρόνο. Πρέπει να υλοποιήσει αυτά για τα οποία την ψήφισε ο ελληνικός λαός.  

Η κυβέρνηση αγοράζει χρόνο, αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τότε θα  βρει τα δύσκολα με τους θεσμούς. Ήδη ο Κυριάκος έχει ακούσει  «nein»  από την Μέρκελ για τα πλεονάσματα, ενώ στον Ρέγκλινκ είπε ότι θα τηρήσει απαρεγκλίτως τα πλεονάσματα μέχρι και το 2020 και ο στόχος είναι η μείωση από το 2021. 

Η εκστρατεία πειθούς στο εξωτερικό μπορεί να αρχίζει από το Βερολίνο, αλλά η Μέρκελ δεν είναι πια τόσο δυνατή όσο ήταν, διανύει μία περίοδο που δεν είναι και στα καλύτερά της. Η υγεία της είναι κλονισμένη και ο μεγάλος συνασπισμός  το φθινόπωρο μπορεί να τερματιστεί αναλόγως τις εκλογικές επιδόσεις των Σοσιαλδημοκρατών στα κρατίδια που είναι προγραμματισμένες εκλογές. Και η Φον Ντερ Λάιεν  που μετακόμισε στις Βρυξέλλες δεν την είδαν με καλό μάτι πολλοί στην Γερμανία.

Ο Κυριάκος πρέπει πρώτα να πείσει και μετά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων. Η σπουδή του είναι «με εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί δεν με εμπιστεύεστε εσείς;»  

Οι πρώτες κινήσεις όπως η συνάντηση με τον Λάτση της Lamda Development έδειξε ότι ο Κυριάκος δεν διστάζει να δει και τους επιχειρηματίες. Το Ελληνικό είναι ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και όλη την παραλιακή της Αθήνας που θα αλλάξει όλη την όψη της. 

Η ΔΕΗ είναι ένα άλλο μεγάλο στοίχημα με τον Κωστή Χατζηδάκη να ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιες εταιρίες που είναι με το ένα βήμα πριν το κανόνι. Η Ολυμπιακή απτό παράδειγμα, ο ίδιος την έσωσε και η άλλοτε εταιρία με τους πέντε διάσημους ολυμπιακούς κύκλους πέρασε στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. 

Παραδείγματα σαν την ΔΕΗ θα ήταν πολλά, αλλά μερικές επιχειρήσεις μπόρεσαν και πουλήθηκαν και τώρα έχουν ανεβάσει τις μετοχές τους όπως ο ΟΤΕ με τον αξιόλογο μάνατζερ κύριο Τσαμάζ. Τώρα ο ΟΤΕ είναι μία υγιής επιχείρηση. 

Μην θυμηθούμε τι έλεγαν οι προηγούμενοι για τον ΟΣΕ και τον πούλησαν «μπιρ παρά». Μέχρι ο Παπανδρέου το 2009 διαδήλωνε κατά της Cosco στην προεκλογική περίοδο και μετά πήγε στο λιμάνι και δήλωσε ότι η επένδυση συνεχίζεται κανονικά. Είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά σε αυτόν το τόπο. 

Η μεταρρυθμιστική ορμή και το πόσο θα αντέξει αυτό το σφιχτό σχήμα  μεταξύ Μαξίμου και υπουργείων θα κρίνουν κατά πόσο ο Κυριάκος πάει καλά. 

Τα άλλα πολιτικά στοιχήματα του φθινοπώρου είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η συνταγματική αναθεώρηση και η κατάργηση του ασύλου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μίζερες λογικές,  μικροκομματικές τακτικές,  ή ακόμα ενδεχομένως και διαφορετικές απόψεις επικρατούν για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή μας, που προφανώς δεν είναι αποδεκτές στο σύνολ