ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 27 Μαρτίου, 2012 - 12:00
ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, ψυχολόγος

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΡΘΡΑ
Σε πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά συμβαίνει συχνά οι γονείς να ανησυχούν όταν το 5-6 χρονών παιδί τους "βρέχει" ακόμα το κρεβάτι του. Μάλιστα το πρόβλημα εντείνεται όταν τα μεγαλύτερα αδέρφια ή τα υπόλοιπα παιδάκια στο σχολείο το κοροϊδεύουν για αυτή του τη συμπεριφορά. Φυσικά μια τέτοια αντίδραση δεν είναι καθόλου δικαιολογημένη. Στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές πρόκειται για κάτι αρκετά φυσιολογικό, καθώς το ουροποιητικό σύστημα του παιδιού καθυστέρησε να ωριμάσει, όπως ακριβώς κάποια παιδιά βγάζουν δόντια, περπατούν ή μιλούν λίγο αργότερα από κάποια άλλα. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η νυχτερινή ενούρηση οφείλεται σε κάποιο οργανικό ή ψυχολογικό πρόβλημα και απαιτείται η βοήθεια ενός ειδικού για την αντιμετώπισή της.

Αν το παιδί εξακολουθεί να έχει νυκτερινή ενούρηση μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και φυσικά δεν πρέπει να το μαλώνετε. Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται στην καθυστέρηση της ωρίμανσης του ουροποιητικού συστήματος αλλά και σε κάποιες διεργασίες του ύπνου. 
Υπάρχει όμως περίπτωση η συμπεριφορά αυτή να συνεχιστεί και μετά την ηλικία των 5-6 ετών. Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τί φταίει για αυτήν την καθυστέρηση καθώς είναι πρόβλημα με πολλές διαστάσεις. Είναι γεγονός ότι σπάνια η νυχτερινή ενούρηση οφείλεται σε οργανικά αίτια, αν και αυτό το ενδεχόμενο πρέπει πάντα να ελέγχεται. Συνήθως κάποιο ψυχολογικό αίτιο κρύβεται πίσω από αυτήν την συμπεριφορά του παιδιού. Συχνά, οι συναισθηματικές πιέσεις ή/και η ανασφάλειες που βιώνουν ορισμένα παιδιά μπορεί να εκδηλωθούν και με τη μορφή των ακούσιων ενουρήσεων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ενδεχομένως και την ημέρα! Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια που περιμένει την γέννηση του δεύτερου παιδιού του και όλη η προσοχή έχει στραφεί στην μητέρα και στο αγέννητο παιδί, μπορεί να δημιουργηθούν στο πρώτο παιδί αισθήματα ανασφάλειας για τυχόν μελλοντική παραμέληση του ίδιου από τους γονείς του.
Από την σκοπιά του παιδιού που βιώνει αυτήν την ανεπιθύμητη ενούρηση, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Το παιδί νοιώθει άσχημα και ντρέπεται για αυτό που του συμβαίνει. Επίσης πολλές φορές το παιδί αναγκάζεται να περιορίσει τις κοινωνικές του δραστηριότητες, διστάζει να κοιμηθεί στο σπίτι κάποιου άλλου συμμαθητή του ή να πάει σε κάποια κατασκήνωση, με τον φόβο μήπως του συμβεί κάτι δυσάρεστο. Είναι πολύ πιθανό το παιδί να είναι αρκετά μοναχικό στο σχολείο και να προτιμά να περνά το χρόνο του χωρίς ιδιαίτερες επαφές με τα άλλα παιδιά. Καλό είναι λοιπόν οι γονείς να λειτουργήσουν σαν σανίδα σωτηρίας για το παιδί και όχι να το κάνουν να νοιώθει ακόμα και άβολα και άσχημα.
Για χάρη του παιδιού τους οι γονείς καλούνται να παίξουν τον δικό τους ρόλο. Αν και κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, εντούτοις σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να θυμούνται ότι απαιτείται υπομονή και κατανόηση από την πλευρά τους. Επιπλέον υπάρχουν κάποια μικρά αλλά και αποτελεσματικά  βοηθήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση από τους γονείς για να διευκολύνουν το παιδί τους να ξεπεράσει την δυσκολία του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Aκόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε και ήδη στις πρώτες δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονται,  μιλούν όλες για έκπληξη της κεντροαριστεράς,  πως το ενιαίο πλέον σχήμα, θα φέρει  δημοσκοπικά ποσοστά σε διψή

Ημερολόγιο