fbpx Το νέο δόγμα εξουσίας του Κυριάκου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Μαΐου, 2020 - 18:15
ΑΡΘΡΟ

Το νέο δόγμα εξουσίας του Κυριάκου

ΑΡΘΡΑ
Δημήτρης Τζελέπης

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης*

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήλθε ως ένα αουτσάιντερ στην μάχη για τα σκήπτρα της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας. Τελικά κέρδισε και από τότε άλλαξε πολλά όχι μόνο στονίδιο, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Από τον Ιανουάριο του 2016, που ο Μητσοτάκης είναι αρχηγός της Κεντροδεξιάς παράταξης, έχει πει ότι θέλει μία νέα κεντροδεξιά και μία αλλαγή στον πολιτικό λόγο.

Αυτές οι αλλαγές περιείχαν όχι στον διχασμό, όχι στην πόλωση, αλλά μία αστική ευγένεια και μία μεθοδικότητα που ξένιζε πολλούς.

Ο Μητσοτάκης έχει αυτή την φιλοσοφία από το 2004 τότε που εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής σε ένα κόμμα που δεν αγαπούσε τέτοιους πολιτικούς. Αλλά ο Κυριάκος ξεχώρισε και με πείσμα αναδείχθηκε και έβαλε τα θεμέλια να ακούγεται στο κόμμα.

Όχι μόνο έμεινε στο κόμμα και το κόμμα δεν τον «έκαψε», ανήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019 όταν είχε πάρει μαζί του το κύμα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τότεακόμη κάποιοι τον έβλεπαν με σκεπτικισμό.

Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι είναι «δεξιός», επειδή όπως έλεγαν στηρίζει τον Άδωνι και τον Βορίδη. Αλλά όλοι είδαν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός δεν είναι ούτε ακροδεξιός, ούτε έχει σκοπό να χτίσει συρματοπλέγματα, όπως κάνει ο Ορμπάν. Στον Έβρο η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορά της ως ένα κράτος που ξέρει πως να τα υπερασπίζεται. Εάν τώρα μοιάζει στον Ορμπάν, ο ίδιος έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του ΕΛΚ  Ντόναλτ Τουσκ υποστηρίζοντας ότι  ο Ορμπάν πρέπει να αποβληθεί από το κόλπους του ΕΛΚ. Ακόμη μία κατηγορία έπεσε.

Στον τομέα της οικονομίας είχε ακούσει πολλά από το 2016 όπως ότι είναι «άκρατος» νεοφιλελεύθερος, ότι δεν θέλει το κράτος και ότι όλα τα θέλει ιδιωτικά.  Σε μία κατάσταση κρίσης έδειξε το αντίθετο και τώρα το είδαν όλοι. Και ετοιμάζεται για ενίσχυση του ΕΣΥ μέσω προσλήψεων. Ένας ακόμη μύθος καταρρέει.

Ο Κυριάκος όπως είπε και ο ίδιος στην συνέντευξή του στην Καθημερινή του Πάσχα είδε στον Τσιόδρα τον εαυτό του, δηλαδή έναν άνθρωπο που αγαπάει την ενημέρωση και τα λίγα λόγια.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε πει ότι άλλα άτομα σε φέρνουν στο Μαξίμου και άλλα σε κρατάνε. Αυτό το ξέρει ο Κυριάκος και το κάνει πράξη. Δεν βλέπει κανέναν να κάνει δώρο στον Τσίπρα και να τον επαναφέρει από την «πίσω πόρτα του ιού».

Ο Κυριάκος έχει επίσης κάνει μία «κατάληψη» στο κέντρο εκεί που εστιάζουν όλοι.  Θα περιμένουμε να δούμε εάν είναι παροδική, αλλά δεν μοιάζει να είναι.

Το προσόν του ίδιου είναι να βλέπει «έξω από το κουτάκι της εξουσίας.»  Αυτό είναι και το νέο δόγμα της εξουσίας του Μητσοτάκη, μετριοπάθεια και δουλειά.

*μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δίκαιο, Οικονομία και Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στα μαλακά θα πέσει πάλι η Τουρκία και ίσως βγει και  ωφελημένη τελικά,  αφού δήθεν οι επαπειλούμενες κυρώσεις που ζητά διακαώς η χώρα μας,  προφανώς θα μετατραπούν σε ευχολόγια και νουθεσίες.