ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

«Μετρημένα»

ΑΡΘΡΑ
Σταύρος Φανφάνης
Μετρημένα

Γράφει ο εκδότης του «Χ», Σταύρος Φανφάνης

Σταύρος Φανφάνης

1. Η νέα χρονιά είναι γεγονός, πατάμε ήδη στο 2018 και με τη σειρά μου να ευχηθώ, γράφοντας τα πρώτα «Μετρημένα»,  υγεία και δημιουργικότητα.

2. Το 2017 καταγράφηκε, αποτυπώθηκε και πλέον μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η νέα χρονιά φέρνει μαζί τις υποσχέσεις, μέτρα, αντίμετρα, εξελίξεις. Η φυσική συνέχεια της καθημερινότητας μας. Η απάντηση πλέον εδώ και χρόνια στο "πότε θα τελειώσει η κρίση;" είναι η πλέον καταφατική. Η κρίση είναι η πραγματικότητα μας  και δεν είναι απλά κάτι παροδικό. Όποιος δεν το έχει αντιληφθεί, εθελοτυφλεί. Η λέξη κρίση προσδίδει τη διατάραξη της ηρεμίας και της σταθερότητας, βίαια, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εκ διαμέτρου αντίθετο με ότι συμβαίνει. Η πραγματικότητα θέλει ρεαλισμό, θέλει σύνεση και κινήσεις σταθερότητας πρώτα σε προσωπικό επίπεδο και μετέπειτα σε όλα τα άλλα. 

3. Κοιτώντας το νέο έτος που ανοίγεται μπροστά μας, βλέπω το παιχνίδι να παίζεται στην συνεργατικότητα. Τόσο σε νέα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία ανοίγονται και δημιουργούνται, κυρίως τοπικά, αλλά και πολιτικά. Η εποχή της μοναδικότητας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το νέο μοντέλο ορίζει συνέργεια και συνεργασία.

4. Το 2018 πριν ακόμα καλά-καλά μας έρθει, δίνει το στίγμα ενός έτους με μεγάλες και ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις. Κρατήστε και εκεί τη συνεργασία, μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε πολλά.

5. Το 2018 βρήκε τη Ροδόπη και την Κομοτηνή να προσπαθεί. Το κέντρο του ενδιαφέροντος παραμένει στην περιοχή μας. Λείπει όμως η καίρια δύναμη που όλο αυτό το ενδιαφέρον και την προβολή, θα την στρέψει σε κάτι καινοτόμο και δημιουργικό. Δεν είναι τυχαίο ότι αντανακλαστικά το μοντέλο που αντιγράφεται στην περιοχή μας, είναι το μοντέλο λειτουργίας της γειτονικής Ξάνθης. Σύλλογοι και δυνάμεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε κοινή συμπόρευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, με όλα τα λάθη τα οποία έγιναν και στην Ξάνθη,  να επαναλαμβάνονται καρμπόν μέχρι στιγμής. 

6. Το 2018 θα είναι ίσως και το τελευταίο έτος λειτουργίας των όποιων αναπτυξιακών εργαλείων υπάρχουν με τον τρόπο λειτουργίας που γνωρίζουμε. Από το 2019 τα πράγματα αλλάζουν, οι τρόποι χρηματοδότησης και ο τρόπος λειτουργίας αυτοδιοίκησης και κράτους περνούν σε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση, πάντα σύμφωνα με τη λογική λειτουργίας των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων κτλ). Από μόνο του ορίζει τη νέα πραγματικότητα, στην οποία πρέπει να βρεθούμε έτοιμοι, καταρτισμένοι και κυρίως με σχέδιο, προτάσεις και ορθολογισμό για να μπορέσουμε πλέον επί ίσοις όροις, να απαιτήσουμε και να πάρουμε.

7. Το 2018 θα είναι το έτος που πλέον θα γίνει ξεκάθαρο, ότι οι περιφέρειες και ο τρόπος λειτουργίας και διαχείρισης τους θα είναι η ειδοποιός διαφορά στην ευκαιρία ανάπτυξης ή ολικής απαξίωσης μιας ολόκληρης περιοχής. Η κεντρική εξουσία θα έχει συγκεκριμένο μοτίβο λειτουργίας και οι περιφέρειες θα είναι αυτές που θα ορίζουν το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό, με την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμοι) να έχουν ως ρόλο την  εύρυθμη λειτουργία της καθημερινότητας. Άρα όταν με ρωτάνε πότε βλέπω εκλογές και αν αυτές θα γίνουν μέσα στο 2018, απαντάω ότι το μόνο ενδιαφέρον που βλέπω, είναι στις δυνάμεις που τοπικά θα ασχοληθούν με τις βουλευτικές θέσεις και αξιώσεις. Οι ισορροπίες άλλαξαν και περιμένω να δω τα τοπικά στελέχη των κομμάτων να το αντιλαμβάνονται και να αναδιαμορφώνουν το πλάνο τους. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ