ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ "Χ" ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΝΦΑΝΗΣ

«Μετρημένα»

ΑΡΘΡΑ
Σταύρος Φανφάνης
Μετρημένα
Σταύρος Φανφάνης

1  Η ιδέα, που θα πάρει σάρκα και οστά, επιτέλους, της αξιοποίησης του παλιού δικαστικού Μεγάρου έρχεται να συμπεριληφθεί σε ένα κατάλογο θετικών δράσεων του Δήμου, ο οποίος φαίνεται να ανταποκρίνεται λογικά και θετικά σε ιδέες οι οποίες πέφτουν στο τραπέζι. Εκμεταλλευόμενος σχετικό πρόγραμμα για την επαναλειτουργία δημοσίων κτηρίων σε αχρηστία, ο Δήμος Κομοτηνής, βάζει πλώρη για την επαναλειτουργία ενός ιστορικού κτηρίου, μάλιστα και πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση ως προς την λειτουργία του μετέπειτα. Αλλά τι να το κάνεις όταν στο μεγαλύτερο πρόβλημα που έχεις ως Δήμαρχος, τα χέρια σου παραμένουν δεμένα. Μοιραία η καθημερινότητα υποσκελίζει όλα τα υπόλοιπα

2 Οι πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι πλέον πιο ενεργά από ποτέ στηρίζουν αλλά και δημιουργούν πολιτισμό στην πόλη μας. Το μοντέλο που λειτουργεί χρόνια στην Ξάνθη, η ενεργοποίηση των πολιτών μέσω των συλλόγων στην παραγωγική διαδικασία δημιουργίας πολιτισμού, δουλεύει και επιφέρει πράγματα. Έχουμε πολλούς και δυναμικούς συλλόγους είτε πολιτιστικούς, χορευτικούς, μουσικούς, καλλιτεχνικούς κτλ. Η δράση όλων αυτών σε συνεργασία με ένα καλό πρόγραμμα διαχείρισης μπορεί να δώσει, και δίνει άλλη πνοή στην Κομοτηνή. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα και εκτός Θράκης δημιουργώντας το Brand name που θέλουμε. 

3  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΤτΕ, ο αριθμός των μονίμως εξερχόμενων Ελλήνων ηλικίας 15-64 ετών, από το 2008 μέχρι σήμερα, ξεπερνά τις 427.000. Σύμφωνα με τον έκθεση, το 2013, παρατηρούμε τριπλασιασμό του μέσου όρου από το 2008 και οι μετανάστες ξεπερνούν τις 100.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το φαινόμενο συνεχίζεται με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνεται περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2015. Όπως επισημαίνεται, η διαδικασία εξόδου Ελλήνων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν φαίνεται το πότε θα τερματιστεί. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για την τρίτη μαζική μετανάστευση που γνωρίζει η χώρα. Ένας από του 427.000 και πλέον Έλληνες που έχουν αποχωρήσει από τη χώρα είναι ο φίλος μου ο Λάζαρος. Τα μάζεψε και πήγε στην Ολλανδία. Τον  τελευταίο χρόνο τον παρακινούσα να το κάνει όσο τίποτα, κυρίως γιατί ξέρω την αξία του και τις δυσκολίες που έχει ένας νέος σαν τον Λάζαρο στην Ελλάδα. Την Παρασκευή που μας πέρασε μπήκε στο αεροπλάνο και έφυγε. Τώρα καταλαβαίνω τις 427.000 οικογένειες που είδαν τα παιδιά τους, τους φίλους, τους ίδιους να μεταναστεύουν. Όσο και αν είμαι σίγουρος ότι έκανε το σωστό, όσο και αν ξέρω ότι εκεί που πάει θα πετύχει -και όσο και αν το εύχομαι καθημερινά, η γνώση του ότι δεν είναι εδώ, είναι δύσκολη. Φίλε μου κάθε επιτυχία εύχομαι.

4 Σαν σήμερα η Ευρώπη γεύεται για πρώτη φορά την πατάτα το 1567.  Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την εισαγωγή πατάτας στην Ευρώπη είναι μία απόδειξη ενός εξαγωγέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά προς έναν έμπορο της Αμβέρσας. Από τότε, από πατάτες, άλλο τίποτα!
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είχαν πολλά σχέδια στο νου τους, το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα,  για αλλαγές,  εκπλήξεις ενδεχομένως,  αλλά και γιορτές και πανηγύρια για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο,  οι κυβερνητικοί εταίροι

Ημερολόγιο