ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
Γράφει ο εκδότης του «Χ», Σταύρος Φανφάνης

«Μετρημένα»

ΑΡΘΡΑ
Μετρημένα
Σταύρος Φανφάνης
Σταύρος Φανφάνης

1 Το τι άφησε το αναπτυξιακό συνέδριο της προηγούμενης εβδομάδας είναι κάτι που προβληματίζει την τοπική κοινωνία, όπως αποδεικνύουν οι επιμέρους συζητήσεις. Ο "Χ" κάλυψε ενδελεχώς τις επαφές και τις θεματικές ενότητες του διήμερου συνεδρίου οπότε δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση αυτού. Το σημαντικό της όλης διοργάνωσης είναι ότι για πρώτη φορά σχεδόν σύσσωμη η κυβέρνηση βρέθηκε στην πόλη μας, για δύο ημέρες μάλιστα, και το κυριότερο, δεν ήταν αμιγώς το τι ειπώθηκε ή συζητήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Χρήστος και Εύη" αλλά κυρίως τι συζητήθηκε στις προσωπικές συναντήσεις υπουργών και υφυπουργών με την τοπική κοινωνία. 


2 Η μεγαλύτερη νίκη του συνεδρίου, ήταν επικοινωνιακή για την κυβέρνηση. Πότε ξανά στην περιοχή μας ήταν τόσο εύκολη η πρόσβαση και η επαφή με τόσους υπουργούς. Ένας απλός επαγγελματίας/επιχειρηματίας ο οποίος ήθελε να συναντήσει κάποιον εκ του κυβερνώντος σχήματος, θα έπρεπε να κατέβει στην Αθήνα, αφού καταφέρει να κλείσει κάποιο ραντεβού με τις γ.γ. των υπουργείων, κάτι το οποίο είχε κόστος και συνήθως δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στις δύο αυτές ημέρες, έγιναν πολλά ραντεβού, και συζητήθηκαν θέματα τοπικών επιχειρήσεων κατ' ιδίαν. Μη με ρωτάτε για το αποτέλεσμα των επαφών αυτών, είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Η επικοινωνιακή πραγματικότητα έδειξε ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε κάτι που καμία άλλη στο παρελθόν δεν τόλμησε. 


3 Τα όσα συνέβησαν στην Αττική μας αφήνουν άφωνους. Η καταστροφή και ο θάνατος που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες, σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο ασήμαντος, μπροστά στο μένος της φύσης. Άφωνους μας αφήσουν όμως και οι δεκάδες προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο από συλλόγους, ιδιώτες, επαγγελματίες, που με τη συνεισφορά τους και την πρόθεση τους για βοήθεια κάνουν ό,τι περνάει ο καθένας από το χέρι του για να βοηθήσουν στην ανείπωτη αυτή τραγωδία. Αυτό το έθνος ιστορικά έχει επιδείξει ότι στα δύσκολα βγάζει τον πραγματικό του χαρακτήρα. 

4 Σαν σήμερα το 1877, ο Τόμας Έντισον ανακοινώνει την εφεύρεση του φωνογράφου, μίας μηχανής καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου. Πριν από 140 χρόνια καταγράφεται για πρώτη φορά η φωνή μας. Η τεχνολογία από τότε αναπτύσσεται εκθετικά, απλά αναλογιστείτε τι χρησιμοποιούμε σήμερα στην καθημερινότητα μας. Ο ρυθμός εξέλιξης των πραγμάτων σε κάνει πραγματικά να αναρωτιέσαι αν θα υπάρξει τέλμα, και αν ναι ποιο θα είναι αυτό. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα