ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
Γράφει ο εκδότης του «Χ», Σταύρος Φανφάνης

«Μετρημένα»

ΑΡΘΡΑ
Μετρημένα
Σταύρος Φανφάνης
Σταύρος Φανφάνης

1  Βρισκόμαστε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, σε μία χώρα που η αναλογία μεταξύ παροχών/ευθυνών ανάμεσα σε κράτος και επιχειρηματικό & εμπορικό κόσμο έχει χαθεί. Στην πολιτική εποχή που η απλή αναλογική των επόμενων εκλογικών διαδικασιών φέρνει ίλιγγο στους αιμοδιψείς για εξουσία, και παρόλα αυτά η καθημερινότητα όλων μας τείνει να γίνει αναλογική των δυνατοτήτων μας. Άρα τι θέλουμε τελικά; Αναζητούμε τη μεροληπτική σκέψη όπου μας συμφέρει, αναλογική αντιμετώπιση όπου δεν μας συμφέρει και την επιβράβευση του δυνατού όταν υπάρχουν κοινά συμφέροντα. 

2  Αύξηση των οφειλετών κατά 410.322 τον Σεπτέμβρη. Στα δίχτυα κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων έχουν πιαστεί 991.392 φορολογούμενοι. Στα 98,7 δισ. ευρώ «παλαιά» και «νέα» χρέη προς το Δημόσιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Οι αριθμοί τα λένε όλα για την σημερινή κατάσταση.  

3  Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία είχε μια οικογένεια μουσουλμάνων από την Ξάνθη. Ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του τέμπλου στην εκκλησία του Γηροκομείου Ξάνθης. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί σε διάφορες εργασίες με το Γηροκομείο,  που προθυμοποιήθηκαν να αναλάβουν την ανακατασκευή του τέμπλου, όταν διαπίστωσαν τη δυσκολία του ιδρύματος να το χρηματοδοτήσει. Κρατήστε το αυτό. Αυτή είναι η κοινωνία της Θράκης, και όσο και αν θέλουν κάποιοι να χρησιμοποιούν τη θρησκευτική πολυμορφία για ίδιο  όφελος, στο τέλος η ίδια η κοινωνία τους αποβάλλει. Το παρόν, ένα καλό παράδειγμα αντίληψης για τη συμβίωση στην περιοχή όταν οι διαπροσωπικές σχέσεις υπερβαίνουν τις διαφορετικές πεποιθήσεις,  ενώ οι θρησκείες δεν διχάζουν,  αλλά ενώνουν.

4  Βουτιά στο παρελθόν. Σαν σήμερα, εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, οι πρώτες με απλή αναλογική. Προκηρύχθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου 1926 από τον Γεώργιο Κονδύλη για τις 24 Οκτωβρίου και τελικά έγιναν στις 7 Νοεμβρίου 1926. Έμειναν στην ιστορία για τρεις λόγους: Ήταν οι πρώτες εκλογές μετά το 1862 που έγιναν με ψηφοδέλτιο, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η απλή αναλογική, ενώ το ΚΚΕ έκανε την παρθενική του εμφάνιση στη Βουλή. 

5  Μέχρι την επόμενη φορά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε