ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ «Χ», ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΝΦΑΝΗΣ

«Μετρημένα»

ΑΡΘΡΑ
Μετρημένα
Σταύρος Φανφάνης
Σταύρος Φανφάνης

1. Το πρόβλημα του Έλληνα δεν είναι,  ούτε το όνομα των Σκοπίων, ούτε η Τουρκία, ούτε τα εσωτερικά σκάνδαλα,  ούτε τίποτα. Το πρόβλημα του Έλληνα είναι ποιος θα πάρει το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Το καλύτερο σλόγκαν που άκουσα είναι το "Πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ ή κανένας"  και αλήθεια, πόσο ελληνικό ακούγεται ε; Πόσο ελληνικό ακούγεται επίσης το θέμα "εξυγίανση του ποδοσφαίρου",  σε μία χώρα που δεν μπορεί να εξυγιάνει τίποτα. Ποιος θέλει ισονομία και ισοπολιτεία στην Ελλάδα;  Όλοι θέλουμε την εξουσία και  όποιος δηλώνει το αντίθετο,  πιθανώς, είναι από την άλλη πλευρά, από αυτούς που την προσδοκούν, την ποθούν,  αλλά δεν την έχουν.

2. Πιστόλια, όπλα, κτλ που παρατηρήθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Και αυτό γιατί όποιος δηλώνει έκπληκτος από το γεγονός, και ασχολείται με το ποδόσφαιρο της Ελλάδος  ενεργά,  είτε ως θεατής,  είτε ως παράγοντας, απλά είναι υποκριτής. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά είναι που όπλα βρίσκονται εντός γηπέδων, εκτός και αν όπλα λογίζονται  μόνο τα πιστόλια. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει; Φυσικά και όχι. Αλλά τι είναι φυσιολογικό με το πώς παίζεται το ποδοσφαιρικό άθλημα  στην Ελλάδα; 

3. Και όμως αν σε κάτι το θέμα ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει ενδιαφέρον, αυτό είναι ότι αντικατοπτρίζει εξαιρετικά την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι μικρογραφία της κοινωνίας, αλλά ο καθρέπτης αυτής. Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να αλλάξει. Το  όραμα ενός καθαρού αθλήματος, όπου όλα παίζονται μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου,  φαντάζει απλά σαν μία ουτοπία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η ελληνική κοινωνία. Αδιάφορη, τοπίο έριδος, πλασματικής υποκίνησης, εντέχνως παραγκωνισμένη και υπόπτως προσχεδιασμένη να υπομένει εκεί χαμηλά. Και όχι δεν έχει να κάνει με το οικονομικό. 

4. Η ελληνική κοινωνία είναι γεμάτη από στοιχεία χουλιγκανισμού, τυφλού οπαδισμού, αδιαφορίας, έλλειψης παιδείας, αντίθεσης στο διαφορετικό  και με μοναδικό στόχο τη νίκη χωρίς κανένα συμβιβασμό και φυσικά χωρίς ηθικούς  φραγμούς και κανόνες. Ο καθρέπτης της κοινωνίας μας βρίσκει να κοιτάμε βαμμένοι στα χρώματα ομάδων, κομμάτων, μικροσυμφερόντων και άλλων. Αλλά πάντα μας ενοχλεί το είδωλο του καθρέπτη δίπλα. 

5. Το ποδόσφαιρο λοιπόν θα αποτελεί τον βασιλιά των σπορ. Και αυτό διότι λαμπρά παραδείγματα όπως αυτό της Τούμπας, δείχνουν πώς μπορεί να ενώσει, αλλά  και να διχάσει τόσο απλά την ελληνική κοινωνία. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ