ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ «Χ», ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΝΦΑΝΗΣ

«Μετρημένα»

ΑΡΘΡΑ
Μετρημένα
Σταύρος Φανφάνης
Σταύρος Φανφάνης

1  Σαν σήμερα το μακρινό 1993, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια. 25 χρόνια φαίνεται ότι ο επίτιμος, έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του. Βέβαια το Μακεδονικό έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, καθώς τη θέση του στην επικαιρότητα κατέλαβε το σκάνδαλο Novartis και το γαϊτανάκι εκατομμυρίων. 


2 Δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά όμως που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είμαστε Μεσογειακός λαός, όσο εύκολα το αίμα μας βράζει, το ίδιο γρήγορη είναι και η διαδικασία εκτόνωσης, μέχρι το επόμενο μεγάλο θέμα που θα μας θέσει εκτός εαυτού, για να  ζητήσουμε αίμα και δικαιοσύνη. Έως ότου ένα μεθεπόμενο έρθει να το καλύψει. 


3 Βεβαίως όταν λέω επικαιρότητα, εννοώ,  τη δική μας ελληνική επικαιρότητα. Την ίδια στιγμή ο Σκοπιανός πρωθυπουργός  Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στην Άγκυρα,  όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι δυο πρωθυπουργοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να παίρνει θέση και για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ. 


4 Ο Γιλντιρίμ -όντως πιο ευρωπαϊστής στις δηλώσεις του, τάχθηκε υπέρ των Σκοπίων, αλλά επευφημώντας και προτάσσοντας τον διάλογο με την Ελλάδα ως μόνη λύση για την οριστική επίλυση. Επόμενο ραντεβού Ζάεφ, θα είναι με τον Ταγίπ Ερντογάν, εκεί όπου ο φιλοφρονήσεις και οι εθνικιστικές εξάρσεις θα έχουν τον πρώτο λόγο. 


5 Η ανακοίνωση και οι συζητήσεις περί ενδιαφέροντος δημιουργίας νέας Νομικής Σχολής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ΔΠΘ και την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπου μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, το ενδιαφέρον έχει να κάνει με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Το τμήμα Νομικής του ΔΠΘ, ένα από τα δύο πρώτα τμήματα που λειτούργησαν στο ΔΠΘ έχει μία μεγάλη ιστορία πίσω του, και ένα μεγάλο κατάλογο γνωστών αποφοίτων του. Η οχύρωση του ΔΠΘ πρέπει να είναι νούμερο ένα προτεραιότητα για την περιοχή μας, καθώς αποτελεί λαμπρό σημείο αναφοράς τόσο στο εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό του έργο,  όσο και σε επίπεδο τοπικής οικονομίας.

Όμως το να ζητάμε να μην γίνει Νομική σχολή σε άλλη περιοχή της Ελλάδος, είναι σαν να ζητάμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Ακόμα και τώρα να μην γίνει, το θέμα δεν είναι καινούργιο, και κάποια στιγμή στο μέλλον θα το συναντήσουμε ξανά.


6 Άρα πώς θα οχυρωθούμε; Πρώτα από όλα δημιουργώντας το καλύτερο ακαδημαϊκό περιβάλλον και κερδίζοντας κατά κράτος  τις όποιες επιλογές έχει ο μελλοντικός φοιτητής της Νομικής. Το ίδιο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το τι κάνουν οι άλλοι, και να ασχοληθούμε με το να αναπτύξουμε τις ικανότητες και τις εξωστρέφεια μας. Και δεύτερον να ζητήσουμε επανεξέταση και τροποποίηση του νόμου περί μεταγραφών. Η ορθή και λογική χρήση του, θα περιορίσει το φαινόμενο το οποίο αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλες τις σχολές του ΔΠΘ και όχι μόνο στη Νομική.

Όταν σταματήσουμε να βλέπουμε κοντόφθαλμα το ΔΠΘ μόνο ως τρόπο του να νοικιάζουμε τα ακίνητα μας, και συστρατευόμενοι όλοι,  η τοπική κοινωνία, οι τοπικοί πολιτευτές, αυτοδιοίκηση και ΔΠΘ,  να ζητήσουν   την διεκδίκηση επί ίσοις όροις με όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, θα δημιουργήσουμε κάτι υγειές, σταθερό και πρωτοπόρο. Τότε η πραγματικότητα θα μας αναγκάσει να διορθώσουμε τα όσα προβλήματα δημιουργούμε μόνοι μας και επί σειρά ετών κρύβουμε κάτω από το χαλί. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε