ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Με Ναι και με Όχι στη νέα χρονιά»

ΑΡΘΡΑ
Από Απόσταση
Σταύρος Ι. Σταυρίδης

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Καλή χρονιά και κάθε καλό σε όλες και όλους τους αναγνώστες μας και σε όλο τον κόσμο.
Εύχομαι και αυτή τη χρονιά να συνεχίσετε να τιμάτε με το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη σας την ιστορική έντυπη αλλά και τη σύγχρονη ηλεκτρονική έκδοση μας. 

Μπαίνοντας στο σημερινό θέμα θα αποφύγω τα «κλισέ» περί νέων ξεκινημάτων και νέων στόχων με το νέο έτος και θα προσεγγίσω ελαφρώς αιρετικά τη νέα χρονιά αναφερόμενος στα ναί και τα όχι που πιθανόν να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας το νέο έτος.

Όπως προανέφερα κάθε αρχή νέας χρονιάς βομβαρδιζόμαστε από όλες τις πλευρές με «κλισέ» για νέα ξεκινήματα, νέους στόχους, νέες δίαιτες, νέους τρόπους ζωής και γενικά για πολλά νέα πράγματα που θα μας κάνουν καλύτερους το νέο έτος.

Καλά είναι αυτά αλλά πρίν μπούμε στην αγωνιώδη προσπάθεια να τα παρακολουθήσουμε μάλλον είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε από το τι ταιριάζει στον καθένα μας τη νέα χρονιά και με το θάρρος της γνώμης μας να πούμε τα ναί και τα όχι που απαιτούνται.
Ξέρω ότι τα λέω απλουστευμένα και εύλογα αναρωτιέται κανείς ότι κάποια όχι δεν είναι δυνατόν να ειπωθούν ειδικά εκεί όπου υπάρχουν ανειλημμένες επαγγελματικές και βιοποριστικές ανάγκες. 

Είναι γνωστό ότι η καθημερινότητα περιλαμβάνει ένα κοινωνικά αποδεκτό επίπεδο καταναγκασμού που είναι απαραίτητο για την κοινωνική και επαγγελματική διαβίωση.

Πέραν όμως αυτού του κοινωνικά απαραίτητου καταναγκασμού συνηθίζουμε να φορτώνουμε την καθημερινότητα μας με καταναγκασμούς μόνο και μόνο επειδή διστάζουμε να κάνουμε τις επιλογές μας και  ακολουθούμε μηχανικά τις πρακτικές που κοινωνικά έχουν παγιωθεί.

Εδώ λοιπόν υπάρχει περιθώριο για προσωπικά ναί και όχι, που χωρίς να βλαπτούν τους συνανθρώπους μας οριοθετούν με σαφήνεια την προσωπικότητα μας.

Ο μεγάλος στόχος της νέας χρονιάς θα πρέπει να είναι ή ανάκτηση της προσωπικότητας μας και για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτούνται αρκετά ναί και αρκετά όχι.

Τα ναί συνήθως είναι εύκολα γιατί αποτελούν αποδοχή καταστάσεων ενώ τα όχι είναι δυσκολότερα ειδικά όταν το κοινωνικό περιβάλλον δεν έχει μάθει να ανέχεται τις διαφοροποιήσεις.

Εδώ όμως είναι και η βασική άσκηση χαρακτήρα που καλούμαστε να κάνουνε τη νέα χρονιά αναλαμβάνοντας τις συνέπειες των επιλογών μας.

Με τα ναί και τα όχι μας ας χτίσουμε την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια μας αυτή τη νέα χρονιά.        

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε