ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ»

ΑΡΘΡΑ
Σταύρος Σταυρίδης
Αξιολόγηση
Μέτρα

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Θυμάμαι ένα καθηγητή μου που για να δει εάν κατάλαβα κάτι περίπλοκο μου ζητούσε να του κάνω ένα απλό πίνακα με αυτά που είχα διδαχθεί.
Μου φαινόταν πολύ εύκολο και απορούσα γιατί το ζητούσε. 


Στην πορεία μου εξήγησε ότι η απόδειξη του ότι έχεις καταλάβει κάτι είναι να μπορείς να το αποδώσεις με απλό και κατανοητό τρόπο στους άλλους. 


Έτσι και σήμερα, που με διαδικασίες εξπρές ψηφίστηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σειρά μέτρων, τα οποία δεν αισθανθήκαμε ακόμα, και έκλεισε τελικά η αξιολόγηση ας έρθει παρακαλώ κάποιος με απλούς θεματικούς πίνακες να μας εξηγήσει τι πρόκειται να συμβεί στον καθένα μας.


Οι κυβερνήσεις της κρίσης έχουν την κακιά συνήθεια να ψηφίζουν μέτρα υπό πίεση κατά τρόπο που φαίνεται να μην τα έχουν καταλάβει ούτε και οι ίδιες.


Και φυσικά όταν η ψήφιση τέτοιων τεράστιων και πολύπλοκων νομικών κειμένων γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή χωρίς να αδικώ τους βουλευτές και τα επιτελεία τους είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν κατανοητές στο σύνολο τους οι ρυθμίσεις.


Όταν λοιπόν οι ίδιοι οι πολιτικοί μας, που αυτή είναι η δουλειά τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την καταιγίδα των μέτρων που επιβάλλονται, συμπληρώνονται και τροποποιούνται κάθε τόσο τι μπορεί να καταλάβει από αυτά ο έρημος πολίτης.


Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και ιδιαίτερα τιμητικό για όποιον πολιτικό από εδώ και πέρα προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του όχι με τις αοριστολογίες περί περήφανης διαπραγμάτευσης και ανάπτυξης με τον αέρα αλλά με μια απλή και καθαρή ανάλυση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε και της κατάστασης στην οποία θέλουμε να πάμε.


Προσωπικά πιστεύω ότι η απλή παράθεση και ανάλυση των πραγμάτων θα δείξει τις πραγματικές πολιτικές προθέσεις του κάθε πολιτικού και δε θα χαθούμε εκ νέου στα εφήμερα συνθήματα που στη συνέχεια πληρώνουμε ακριβά.


Νομίζω ότι ο κάθε πολίτης αξίζει τον κόπο αντί να τον «χορτάσει» με συνθήματα και ατάκες ο υποψήφιος πολιτικός να του παρουσιάσει σε απλούς πίνακες ανά περίπτωση και ιδιότητα το τι ισχύει σήμερα και με ποιο τρόπο μπορεί αυτό να βελτιωθεί. 


Από την κοινωνική μας πείρα γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος λέει την αλήθεια δε χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο τρόπο για να την πει.
Ο λαός μας μπορεί να είναι ευκολόπιστος και πολλάκις προδομένος αλλά η εμπειρία της κρίσης και των αδιεξόδων που βίωσε νομίζω ότι θα τον κάνει να διψάει για την απλή και καθαρή αλήθεια. 


Η ζωή διδάσκει ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κάνεις κάτι είναι απλά να το κάνεις και όχι να το συζητάς.


Ήρθε λοιπόν η στιγμή της αλήθειας για όλους και αντί να κλαίμε τη μοίρα μας ας φροντίσουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα