ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Καζαμίας 2018 - Προβλέπει τα μελλούμενα

ΑΡΘΡΑ
Πρωτοχρονιά
Δήμος Μπακιρτζάκης

Ο καζαμίας για το 2018 προβλέπει τα μελλούμενα και είναι σίγουρος ότι και τη νέα χρονιά η πραγματικότητα θα ξεπεράσει την φαντασία. 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Για άλλη μια χρονιά ο Καζαμίας πιστός στο ραντεβού του να προβλέψει τα μελλούμενα και όλα αυτά που θα συντελεστούν μέσα στο 2018, προμηνύοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά, τόσο στην πολιτική και στην οικονομία αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα βέβαια για όσους θέλουν να τα ονειρεύονται έτσι. 
Θα είναι πολύ πιο δύσκολη χρονιά από  το 2017,  παρόλο που επιχαίρονται κάποιοι ότι  θα βγούμε από τα μνημόνια και θα τελειώσουν τα βάσανα μας και η οικονομική κρίση. 
Εκλογές δεν προβλέπει ο Καζαμίας για το 2018,  γιατί η  εξουσιομανία αυτών που μας κυβερνούν, δεν θα αφήσει να πάει χαμένη ούτε μία μέρα εξουσίας. 
Κατά τ'άλλα ευχόμαστε καλή δημιουργική και ευτυχισμένη χρονιά στους συμπολίτες μας, παρόλα τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας.

 

Ιανουάριος

Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη αναφορικά με το νομοσχέδιο και τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση,  ορίζονται ως υπεύθυνοι  σε κάθε δήμο οι  επικεφαλής των παρατάξεων του Σύριζα να τον εκπροσωπήσουν στην τελετή του αγιασμού των υδάτων. Η απόφαση αυτή φέρνει διαμαρτυρίες,  αλλά ο υπουργός είναι ανένδοτος. Εδώ επιφορτίζεται η Ελένη Λαφτσή επικεφαλής της ΠΟΛΗτικής Ανατροπής,  να παραστεί ως εκπρόσωπος του δήμου για να παραδώσει το χρυσό σταυρό στον τυχερό. Διαμαρτύρεται έντονα όμως ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, δεν της δίνει το σταυρό που έχει αγοραστεί με έσοδα του δήμου,  αμφισβητεί την απόφαση του υπουργού και δηλώνει "θέλει ο Σύριζα να ενεργεί με αυτό τον τρόπο, να αγοράσουν το σταυρό από την τσέπη τους και όχι με έξοδα του δήμου". Η διευκρινιστική εγκύκλιος που στέλνει ο υπουργός αναφέρει,  ότι αυτό έγινε για να δοκιμαστούν οι αντοχές για συνεργασίες στα επόμενα δημοτικά συμβούλια, που θα προκύψουν στις εκλογές με την απλή αναλογική. Στο πλευρό του δημάρχου και η Ντόρα Μπακογιάννη, που βρίσκεται εκεί λόγω της περιοδείας της στη Θράκη. 


Την πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο σε μια σεμνή τελετή ο νέος πρόεδρος Αντώνης Γραβάνης, παρουσία του διοικητικού συμβουλίου και του προσωπικού. Όλως τυχαίως το τυχερό φλουρί πέφτει στο νέο πρόεδρο και έντονα διαμαρτύρεται ο αντίπαλος του Γιάννης Κιλτσίκης,  μιλώντας για στημένες διαδικασίες και σκηνοθετημένες,  που προφανώς έχουν σκοπό  να αποδείξουν, ότι ο νέος πρόεδρος θα λειτουργεί μόνος του χωρίς να επιδιώκει συνεργασία. Μάταια προσπαθούν να τον πείσουν, ότι αυτό έγινε τυχαία. Αλλά προκύπτει και άλλο ένα ζήτημα που θέτει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ζητά στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο να του απαντήσουν,  γιατί η πίτα που αγόρασαν είναι από επιχείρηση μέλους της δικής τους παράταξης και αν έγινε μειοδοτικός διαγωνισμός για την αγορά της. Κάποιοι θυμούνται βέβαια  και αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία όπου το ΕΒΕΡ  είχε τη δυνατότητα να ταΐζει όλα τα μέλη του στην κοπή της πίτας και να γίνεται η πασαρέλα των πολιτικών και αυτοδιοικητικών. Αλλά αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν.


Κατεστραμμένα βρίσκονται πολλά χριστουγεννιάτικα φωτάκια μέσα στην πόλη,  στη Δημοκρίτου,  στο πάρκο και στην Υψηλάντου μπροστά στο Ι.Κ.Α. και αναρωτιέται η δημοτική αρχή που οφείλεται αυτό και ποιος το έκανε. Μαρτυρίες κάποιων που δεν θεωρούνται αξιόπιστες, αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται σε αγέλες των αδέσποτων και έτσι αρχίζει μια επιχείρηση "σκούπα" από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Μουρτίδη. Αναγγέλλει μάλιστα και επίσημα ότι θα γίνει ένα νέο κυνοκομείο ώστε να μαζευτούν και τα 700 αδέσποτα που υπάρχουν στην πόλη. Για προβοκάτσια μιλούν οι υπεύθυνοι της Φιλοζωικής και ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια να στοχοποιηθούν τα συμπαθή τετράποδα,  που ήδη έμαθαν να ζουν αρμονικά με τους κατοίκους της πόλης. Η παράταξη του Σπάρτακου βγάζει ανακοίνωση,  επισημαίνοντας ότι η παρουσία των αδέσποτων δεν  συνάδει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και  επικροτεί την δημιουργία νέου κυνοκομείου που θα στεγάσει όλα τα αδέσποτα.

Μετά από συμφωνία του δήμου και της τροχαίας αρχίζουν τα τσουχτερά στις θέσεις στάθμευσης στους ποδηλατόδρομους.  Επειδή όμως αντιλαμβάνονται ότι λόγω έλλειψης της δημοτικής αστυνομίας δεν επαρκούν οι τροχονόμοι για να επιβάλουν την τάξη,  επιφορτίζονται εθελοντές πολίτες για αυτό. Που προμηθεύονται από ένα μπλοκ κλήσεων της τροχαίας και γιλέκο να περιφρουρούν οι ίδιοι τους παρανομούντες στον ποδηλατόδρομο και να κόβουν κλήσεις. Το αποτέλεσμα άδειες όλες οι θέσεις στον ποδηλατόδρομο,  γίνεται ο γράψας του γράψαντος,  ο καθένας βγάζει τα απωθημένα του,  ο ένας καταγγέλλει τον άλλον και αποσύρεται αυτό το μέτρο, μετά από επίσημες καταγγελίες ότι είναι αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό. Και η κατάσταση βέβαια συνεχίζει ως έχει.
 

Φεβρουάριος

Επιτέλους κλείνει αισίως και η τρίτη αξιολόγηση για την κυβέρνηση και τους δανειστές.  Η κυβέρνηση του Σύριζα  προχωρά σε ευρύ ανασχηματισμό με αλλαγές και σε πρωτοκλασάτα στελέχη. Καρατομείται από τη θέση του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και επιστρέφει στα καθήκοντά του στο ΔΠΘ, τηρώντας την βουλευτική του ιδιότητα. Άλλες αλλαγές που αφορούν την περιοχή μας είναι ότι υφυπουργός Παιδείας ορίζεται ο βουλευτής Αϊχάν Καρά Γιουσούφ,  υπεύθυνος και για την μειονοτική εκπαίδευση. Προχωρά άμεσα μάλιστα στις πρώτες εξαγγελίες,  προτείνοντας να λειτουργήσουν πιλοτικά 100 δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη και να ανεγερθούν δύο νέα μειονοτικά σχολεία στο Μάστανλη και στο Χάρμανλη. Οι προτάσεις αυτές βρίσκουν την ισχυρή αντίδραση των ΑΝΕΛ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.  Για πρώτη φορά στη Ροδόπη έχουμε και δεύτερο υφυπουργό, Υγείας τον Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος δηλώνει,  ότι παρόλο που θα ανεγερθεί νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή, θα υπάρξει η πρωτοτυπία να παραμείνει και το παλιό σε λειτουργία και έτσι θα έχουμε δύο νοσοκομεία στη Ροδόπη. 

Με απανωτές ανακοινώσεις διαμαρτύρεται έντονα ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης,  κάνοντας λόγο ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για τη Θράκη από την κυβέρνηση τον Σύριζα και ΑΝΕΛ  που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και υπενθυμίζει το ζήτημα που έθεσε για την διακομματική επιτροπή,  που ακόμα να γίνει πράξη. Ζητά συνάντηση επίσης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη,  που γίνεται αποδεκτή,  για να αναλύσει το σκεπτικό του και να τον ενημερώσει για τα ζητήματα της Θράκης. Παράλληλα με δελτίο τύπου ανακοινώνει ότι αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις του με τον πρόεδρο, μπορεί να καθυστερούν οι εκλογές όπως συνεκτιμήθηκε, αλλά παρόλα αυτά όποτε και αν γίνουν η ΝΔ  θα βγει νικητής με αυτοδυναμία. Οι  άσπονδοι φίλοι του στη Ροδόπη,  αμφισβητούν το δελτίο τύπου και ότι έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος.

Σε πτώχευση οδηγείται η  Καπνοβιομηχανία  ΣΕΚΑΠ, αφού η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει κανένα ενδιαφέρον ώστε να βρεθεί λύση για το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων € που κατοχυρώθηκε από τα δικαστήρια ως οφειλή και αφορούσε  προηγούμενες διοικήσεις. Στις σκληρές ανακοινώσεις του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη,  η κυβέρνηση κάνει λόγο για παιχνίδια καναλαρχών που θέλουν να την ρίξουν, δημιουργώντας αντιαναπτυξιακό κλίμα. Και δηλώνει ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να κάνει τίποτα απέναντι σε ανεξάρτητες αρχές,  όπως είναι η δικαιοσύνη, το τελωνείο και οι νόμοι που έχει αυτή τη χώρα. Μάλιστα για να δείξει ότι στηρίζει την επιχειρηματικότητα,  δίνει επιπλέον οικονομική ενίσχυση 10 εκ.  € στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης,  παρόλο που μας καταλογίζουν  πρόστιμο 15 εκατομμυρίων € από την επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ.
Δεν επαρκούν να δοθούν τα χρήματα για το καθιερωμένο επίδομα θέρμανσης που ήδη είναι μειωμένο,  γι' αυτό η κυβέρνηση δηλώνει ότι το επίδομα θέρμανσης θα μειωθεί και άλλο, με το σκεπτικό ότι περνάμε πλέον ήπιους χειμώνες και δε χρειαζόμαστε πολλά για την θέρμανση μας. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιείται από ομάδα μετεωρολόγων και περιβαλλοντολόγων. Και έτσι αποφασίζετε να δίνεται στα 1000 λίτρα πετρέλαιο που καίει κάποιος, δώρο τα 10 λίτρα. Για απόλυτη κοροϊδία μιλά κάνοντας την κριτική της η αντιπολίτευση. Αρκετές είναι οι συλλήψεις στο τελωνείο τις Νυμφαίας, πολιτών που κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων με το αυτοκίνητα τους από την γειτονική μας Βουλγαρία.  Και το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

 

Μάρτιος

Σε νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχει το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο,  με εταίρους τα επιμελητήρια της Μοζαμβίκης,  του Λουξεμβούργου και της Καταλονίας. Όπως δηλώνει σε σχετική συνέντευξη τύπου ο νέος πρόεδρος Αντώνης Γραβάνης,  ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα στη Ροδόπη, που να φέρει πρόσθετα έσοδα για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τις επισκέψεις των εταίρων στην Κομοτηνή αλλά και μελών του επιμελητηρίου σε Μοζαμβίκη, Λουξεμβούργο και Καταλονία.  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Κιλτσίκης ασκεί για μια ακόμα φορά έντονη κριτική,  αναφέροντας ότι είναι πολλά τα έξοδα για όλα αυτά τα ταξίδια,  που θεωρεί ότι δεν θα είναι ανταποδοτικά για τους επαγγελματίες.  Καλύτερα να εστιάσουμε την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας στις γειτονικές μας χώρες, από όπου θα έχουμε μεγαλύτερα οφέλη αναφέρει. Για κοντόφθαλμη νοοτροπία και πολιτική τον κατηγορεί ο Αντώνης Γραβάνης. Τελικά πείθεται και ο Γιάννης Κιλτσίκης να είναι μέλος της αποστολής του επιμελητηρίου στο εν λόγω  πρόγραμμα.

Αποχωρούν από την παράταξη Περιφερειακή Αναγέννηση του Χρήστου Μέτιου  δύο περιφερειακοί σύμβουλοι από τη Δράμα και βγάζουν ανακοίνωση συμπαράστασης στον Αργύρη Πατακάκη.  Και  ο λόγος της αποχώρησης τους ανάγεται στο γεγονός,  ότι το τουριστικό και χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού δεν έχει ανοίξει, ούτε λειτουργεί ακόμα κανονικά. Αυτό θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, απαντάει ο περιφερειάρχης. Γεγονός όμως είναι ότι ο καιρός είναι πάρα πολύ καλός,  χιόνι δεν υπάρχει καθόλου, οπότε η απόφαση του αυτή προφανώς θα είναι δώρο άδωρο μετά από τόση καθυστέρηση. Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν αναφέρει ο περιφερειάρχης,  καταγγέλλοντας τους για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Επανάληψη για δεύτερη φορά του αναπτυξιακού συνεδρίου στην περιφέρεια μας ζητούν οι σύντροφοί του Σύριζα  και το αίτημα τους γίνεται δεκτό από την πλευρά της κυβέρνησης.  Ο λόγος της επανάληψης εστιάζεται στο γεγονός,  ότι πέρασε αρκετός χρόνος από το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο στην περιφέρεια μας. Και πρέπει να ξαναθυμηθούμε, να προγραμματίσουμε από την αρχή,  επειδή τα δεδομένα έχουν αλλάξει ουσιαστικά εδώ και κάποιους μήνες. Και οι  διαφορετικές ερμηνείες που υπήρξαν για το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο και τα οφέλη του,  δεν τις κατανόησαν επαρκώς οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής. Στο  αναπτυξιακό συνέδριο που γίνεται με την παρουσία του πρωθυπουργού και πολλών  υπουργών,  δεν συμμετέχουν ούτε οι φορείς, ούτε οι αυτοδιοικητικοί,  παρά μόνο οι Συριζαίοι. Διαμαρτύρονται έντονα με ανακοίνωσή τους,  ότι κάποιοι φρενάρουν την ανάπτυξη στην περιοχή και είναι κέρδος για τον τόπο να έρχονται πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και να δεσμεύονται για την ανάπτυξη και πολλά έργα.  Φτάνει πια τόση επικοινωνία, αναφέρουν οι φορείς σε ανακοίνωσή τους,  θέλουμε να αρχίσουμε να βλέπουμε να υλοποιούνται τα έργα.

Ανακαλείται στην Άγκυρα από το υπουργείο Εξωτερικών ο νέος Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής και οι δύο υποπρόξενοι  γιατί κάτω από τα στρώματα στο κρεβάτι του προξενείου βρέθηκε ένα βιβλίο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Προβοκάτσια του προηγούμενου είναι όλα αυτά, αναφέρουν οι διπλωμάτες, αλλά δε γίνονται πιστευτοί και διαμαρτύρονται  για την άδικη  στοχοποίηση τους. Δεν επιστρέφουν στην Άγκυρα και φεύγουν κρυφά στην Ευρώπη,  φοβούμενοι για το μέλλον τους. Παράσταση διαμαρτυρίας για τις διώξεις που συμβαίνουν στην Τουρκία και τις απελάσεις των προξένων πραγματοποιεί η παράταξη Σπάρτακος, κάνοντας έντονη κριτική στο καθεστώς Ερντογάν. Εντύπωση μας κάνει και μία ανακοίνωση η οποία εκδίδει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης,  ζητώντας να ενεργοποιηθεί η πολιτεία και να ξαναδεί ζεστά το αίτημα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη. Βρίσκει την ευκαιρία ο πρώην υπουργός να ξαναφέρει το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου.
 

Απρίλιος

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης δηλώνει ότι θα μοιράσει η κυβέρνηση και το Πάσχα για όλους τους φτωχούς Έλληνες. Εκτός του επιδόματος θα δοθεί ως δώρο και ένα αρνί με τρία αυγά κόκκινα. Στα κάγκελα η Νέα Δημοκρατία,  που δηλώνει ότι όλα αυτά δίνονται από την υπερφορολόγηση των επιχειρηματιών,  κλείνοντας τις επιχειρήσεις η μία πίσω από την άλλη. Και τα κόκκινα αυγά τα οποία μοιράζει η κυβέρνηση,  συμβολίζουν τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και το αίμα του ελληνικού λαού. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα,  που επαρκεί  να γίνουν αυτές οι κοινωνικές παροχές,  οι οποίες βέβαια γίνονται αποδεκτές από  τους περισσότερους Έλληνες.

Τη Θράκη δηλώνει ότι θέλει να επισκεφτεί ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου,  για ιδιωτικού τύπου επίσκεψη και φέρνει νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση. Όταν μάλιστα ερωτάται ποιος ο λόγος της επίσκεψης του,  εξηγεί ότι όταν ήρθε πρόσφατα έχασε κάπου το κινητό του και θέλει να ψάξει να το βρει.  Η δικαιολογία αυτή δε γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση,  ο αντιπρόεδρος επιμένει και έτσι η κυβέρνηση αναγκάζεται να θέσει βέτο,  λέγοντας στον Χακάν  Τσαβούσογλου,  ότι μπορεί να επισκεφτεί μεν τη Θράκη,  αλλά  τα μόνα χωριά που μπορεί να πάει  είναι η Μαρώνεια, το Φανάρι και η Πάνδροσος,  γιατί αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών και από την γειτονική μας χώρα.  Και αφού έρχεται ως επισκέπτης μόνο αυτά τα χωριά μπορεί να επισκεφτεί,  για να απολαύσει και τα τοπικά εδέσματα.

Αναδιπλώνει την πολιτική της στο θέμα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση και με διάγγελμα του πρωθυπουργού αναφέρεται το κεντρικό σύνθημα,  κανένα σπίτι σε χέρια …ξένου τραπεζίτη.  Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι αυτό είπε και αρχικά και παρερμηνεύτηκε από πολλούς και πρώην συντρόφους που διαμαρτύρονται για τους πλειστηριασμούς.  Ο λόγος που ανακοινώνονται όλα αυτά μέσω του διαγγέλματος,  είναι  γιατί ξεκινούν οι πλειστηριασμοί από τις 100.000 € πλέον των σπιτιών και όχι από τις 300.000  γιατί οι μικροί είναι που χρωστάνε και έχουν περίπου το 80% των κόκκινων δανείων. Εντύπωση μας κάνει δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου,  ότι χωρίς τράπεζες,  ούτε όραμα ούτε αριστερά υπάρχει και ούτε μπορεί να δομηθεί μια δημοκρατική κοινωνία. Πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες αναφέρουν ότι η πρώην σύντροφος Ζωή Κωνσταντοπούλου,  νοσηλεύεται με συμπτώματα νευρικής διαταραχής,  μετά από όλα αυτά τα οποία άκουσε.

Ομάδα επιχειρηματιών από την Κύπρο,  την Αμερική και τη Γερμανία,  φέρνει στην Κομοτηνή ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, προκειμένου να ενημερωθούν ιδίοις όμμασι για τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτύξουν στην περιοχή της Θράκης, αλλά και να επισκεφτούν υπάρχουσες βιομηχανικές μονάδες. Η επίσκεψη πάει πολύ καλά και ο πρώην υπουργός διοργανώνει και ένα forum εν είδη ημερίδας για την ανάπτυξη στην περιοχή,  καλώντας φορείς των επαγγελματιών και τα επιμελητήρια, τα οποία δίνουν το παρών. Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτή την ημερίδα δεν παρευρίσκεται η τοπική ΝΟΔΕ,  η οποία σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει, ότι πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν έχει γίνει με την έγκριση από τα κεντρικά του κόμματος.
 

Μάιος

Χωρίς να υπάρξει ουδεμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης,  έκπληκτοι βλέπουν οι Κομοτηναίοι τον Ταγίπ Ερντογάν και τη συνοδεία του,  να πίνουν καφέ στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Προσπαθώντας τα ΜΜΕ  να ενημερωθούν δημοσιογραφικά, το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι είναι καθαρά ιδιωτικού τύπου επίσκεψη και ο  Ερντογάν ήρθε στην Κομοτηνή,  γιατί του άρεσαν το σουτζούκ λουκούμ και ο καφές της. Όταν μάλιστα ερωτάται το υπουργείο Εξωτερικών γιατί δεν υπάρχει συνοδεία από την πλευρά της ελληνικής αρχής,  δεν δίνετε καμιά επίσημη απάντηση. Κάποιοι  όμως στο διάδρομο του υπουργείου,  ακούν τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη,  αγανακτισμένο  να μονολογεί  ότι βαρέθηκε τα τούρκικα "γυμνάσια" και αν θέλει να πηγαίνει άλλος  για να παρακολουθεί αυτές τις ιδιωτικού τύπου επισκέψεις.  Την ώρα βέβαια που πηγαίνει στην Ερμού να προμηθευτεί τον καφέ του ο Τούρκος Πρόεδρος,  όλως τυχαίως βρίσκονται εκεί περίπου 500 μουσουλμάνοι για να τον χαιρετίσουν,  με την παρουσία των ψευτομουφτήδων και του μειονοτικού κόμματος.

Αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιεί και η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία στην Κομοτηνή,  σε περιφερειακό επίπεδο,  στον αντίποδα του αναπτυξιακού συνεδρίου της κυβέρνησης του Σύριζα. Παρόντες ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης οι βουλευτές και οι τομεάρχες.  Και την έναρξη του συνεδρίου κάνει ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος,  αλλά και επίσημο χαιρετισμό απευθύνει η πολιτευτής Βούλα Ελευθεριάδου.  Εντύπωση βέβαια προξενεί στους περισσότερους νεοδημοκράτες που βρίσκονται σε αυτό το συνέδριο,  ότι λείπει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Και όταν ζητούν εξηγήσεις να μάθουν τι συμβαίνει,  ο περιφερειάρχης που έχει αναλάβει την διοργάνωση αναφέρει,  ότι του έστειλε επίσημη πρόσκληση,  αλλά μήπως τυχόν και δεν την πήρε. Εκ των υστέρων για να λυθεί η παρεξήγηση και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην υπουργό, ο  Ευριπίδης Στυλιανίδης στέλνει δήλωση,  η οποία διαβάζεται στο αναπτυξιακό συνέδριο. Ο πρώην υπουργός ζητά να ενεργοποιηθεί η διακομματική επιτροπή για τη Θράκη.

Με απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου  Σπίρτζη,  επιβάλλεται βινιέτα αλλά και ανεγείρονται νέα διόδια, στα σύνορα της Νυμφαίας. Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών όμως που αναφέρουν ότι ο νομός μας δεν μπορεί να αντέξει τρία πλέον διόδια,  σχεδόν σε όλους τις εξόδους. Αλλά αυτοί οι οποίοι σιωπούν είναι τα επιμελητήρια, η ομοσπονδία και ο εμπορικός σύλλογος. Το μυστήριο για το λόγο βέβαια που σιωπούν φαίνεται από τις πρώτες μετρήσεις οι  οποίες γίνονται και δείχνουν ότι μειώνεται στο μισό σχεδόν η κίνηση στο μεθοριακό σταθμό. Όχι των Βουλγάρων όμως που έρχονται,  άλλα των Ελλήνων που πήγαιναν  στη Βουλγαρία είτε για να βάλουν  βενζίνη,  είτε για να κάνουν τα ψώνια τους,  είτε να αγοράζουν σε φτηνότερες τιμές κάποια πράγματα,  είτε για διακοπές στα βουλγαρικά θέρετρα. Επιτέλους είδαμε να  ανεβαίνει και λίγο ο τζίρος μας, αναφέρουν αρκετοί  επαγγελματίες, που πλήττονταν από την κακιά συνήθεια πολλών συμπολιτών μας,  να επισκέπτονται μέρα παρά μέρα την γειτονική μας Βουλγαρία για τα ψώνια τους.

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης,  αλλά και των ανταποδοτικών ωφελειών,  ο αγωγός ΤΑΠ σε μια ειδική τελετή μοιράζει ως δώρα ομπρέλες θαλάσσης για όλους τους κατοίκους της Ροδόπης με τα διακριτικά της εταιρείας.  Κίνηση η οποία γίνεται ιδιαίτερα αποδεκτή από όλους τους κατοίκους,  αλλά διαμαρτύρονται οι αυτοδιοικητικοί μας. Γιατί περιμένουν περισσότερα ανταποδοτικά οφέλη που να αφορούν βέβαια την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπως έργα και μηχανήματα.  Και εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αφαιρεί από το συνολικό κονδύλι που περιμένουν να πάρουν οι δήμοι ως ανταποδοτικά οφέλη.
 

Ιούνιος

Τριγμοί στο κυβερνητικό σχήμα μετά τις πιέσεις που υπάρχουν εκ μέρους των Αμερικανών να τελειώσουν τη συμφωνία με το νέο όνομα για το  κράτος των Σκοπίων. Οι λύσεις που προτείνονται είναι δύο,  η Μακεδονία του Βορρά ή Νέα Μακεδονία. Ο Πάνος Καμμένος απειλεί με αποχώρηση  από την κυβέρνηση,  αν γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα. Ο πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών παρόντος του προέδρου της Δημοκρατίας. Η απάντηση που παίρνει από τα άλλα κόμματα είναι,  ότι πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της δεδηλωμένης και η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την συναίνεση των ΑΝΕΛ,  αλλιώς δεν  πρόκειται να τους  στηρίξουν,  γιατί θεωρούν ότι δεν έγιναν σωστές διαπραγματεύσεις  και γι' αυτό καταλήξαμε εδώ τελικά.  Πείθονται οι ΑΝΕΛ όπως πάντα, με τη νέα πρόταση που κάνει ο πρωθυπουργός να ονομαστεί Άνω Μακεδονία,  αλλά με επίσημο έγγραφο η κυβέρνηση των Σκοπίων να δεσμευτεί ότι δεν έχει επεκτατικές βλέψεις στην χώρας μας ούτε αλυτρωτικές διαθέσεις και ότι απλώς ένα κομμάτι των Σκοπίων ανήκει στην παλιά γη των Μακεδόνων. Περιχαρείς οι ΑΝΕΛ  θεωρώντας ότι έγινε μια έντονη διαπραγμάτευση και κατέληξε σε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.  Όσο για τον όρο Μακεδονία σε 10 χρόνια όπως έλεγε και ο αείμνηστος Μητσοτάκης κανείς δεν θα θυμάται τίποτα. Αρκεί να μείνουν κάποιοι στην εξουσία.

Διαμαρτύρεται έντονα το μέλος της περιφερειακής επιτροπής του Σύριζα Δημήτρης Χαρίτου,  για την ολιγωρία της περιφερειακής αρχής να ολοκληρώσει την έρευνα και να εκδοθεί το πόρισμα όσον αφορά την αποκατάσταση της  πεσμένης γέφυρας του Ιάσμου.  Διαμαρτύρεται όμως και εναντίον της κυβέρνησης γιατί ο αρμόδιος υπουργός δίνει προθεσμία ένα μήνα ακόμα,  ότι αν δεν απορροφηθούν τα 1,6 εκ. που δεσμεύτηκαν για τη γέφυρα Ιάσμου,  τότε τα χρήματα θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό για άλλες χρήσεις. Διαμαρτύρεται όμως και ο Μητροπολίτης  Μαρωνείας και Κομοτηνής κύριος Παντελεήμων,  για την αλληγορία της περιφερειακής αρχής να ολοκληρώσει το αντιπλημμυρικό έργο στα Φατήργιακα. Αφού σε πρόσφατη βροχόπτωση υπό μορφή μπουρινιού καλοκαιριάτικα,  πλημμυρίζει για πολλοστή φορά το μοναστήρι και οι καλόγριες δηλώνουν ότι δεν αντέχουν άλλο και θα φύγουν.

Όπου φτώχεια και γκρίνια, γιατί οι διαμαρτυρίες στο νομό Ροδόπης δεν έχουν τελειωμό. Η ομοσπονδία και ο εμπορικός σύλλογος με μια σκληρή ανακοίνωση μιλούν για έλλειψη στρατηγικής στον τουρισμό στην περιοχή μας,  την απουσία εκδηλώσεων αλλά και ενημέρωσης των Βουλγάρων, στρέφοντας τα βέλη της κριτική τους και στην περιφέρεια,  αλλά και στο Δήμο Κομοτηνής. Μάλιστα ανακοινώνουν ότι με κοινό πρόγραμμα με το ΕΒΕΡ δεν θα περιμένουν να γίνει η Black Friday αλλά και η Λευκή Νύχτα,  αλλά θα κηρύξουν όλη την περίοδο του καλοκαιριού περίοδο προσφορών.

Εκπλήσσονται οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο Κομοτηνής,  όταν η πρόταση που κατεβαίνει στην καρδιά του θέρους είναι να αγοραστούν καινούργια χριστουγεννιάτικα φωτάκια, ώστε τα επόμενα Χριστούγεννα η πόλη να έχει τη δυνατότητα να φωταγωγηθεί καλύτερα, μετά την περσινή επιτυχία. Για πιο λόγο να γίνουν τώρα αυτές οι αγορές και μάλιστα με ένα κόστος περίπου 30.000 € όπως αναφέρει  ο προϋπολογισμός,  αφού τα Χριστούγεννα είναι ακόμα μακριά ρωτούν από την  αντιπολίτευση και καταγγέλλουν το γεγονός. Για να λάβουν την απάντηση ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Εξάλλου είχαμε πολλές απώλειες όπως αναφέρουν  τον περασμένο Γενάρη και καινούργιοι  οχταμηνίτες  δεν υπάρχουν για να φτιάξουν τα παλιά φωτάκια που βρίσκονται στις αποθήκες.
 

Ιούλιος

Μετά την επανάληψη του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κομοτηνή για να εμπεδώσουν το πρώτο,  τρίτο αναπτυξιακό συνέδριο με έμφαση στον τουρισμό κάνει η κυβέρνηση,  με την παρουσία του πρωθυπουργού και αρμοδίων υπουργών,  για μία εβδομάδα στην Θάσο. Ο μόνος που παρίσταται από πλευράς του περιφερειακού συμβουλίου είναι ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης και δύο περιφερειακοί σύμβουλοι από την Καβάλα. Οι υπόλοιποι απέχουν,  γιατί θεωρούν ότι είναι εμπαιγμός πλέον για την περιοχή να λέγονται τα ίδια και τα ίδια πράγματα, χωρίς να δρομολογείται και να πραγματοποιείται κάτι. Μάλιστα οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο,  ότι με αφορμή αυτό το αναπτυξιακό συνέδριο για τον τουρισμό, βρήκαν ευκαιρία από το υπουργικό συμβούλιο πολλοί να κάνουν και τις διακοπές τους στο νησί. Η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου υπεύθυνη της δημοτικής  επιτροπής τουρισμού του δήμου Κομοτηνής,  διαμαρτύρεται έντονα γιατί η πόλη μας και οι παραλίες της υποβαθμίζονται άλλη μια φορά από την κυβέρνηση,  που δίνει έμφαση στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην Καβάλα. Ανακοίνωση συμπαράστασης βγάζει και ο σύλλογος ξενοδόχων Θράκης.

Αποχωρεί άλλος ένας σύμβουλος από την Περιφερειακή Αναγέννηση αυτή τη φορά από την περιφερειακή ενότητα της Καβάλας, διαμαρτυρόμενος επειδή ο περιφερειάρχης δεν παρευρέθηκε στο αναπτυξιακό συνέδριο της Θάσου,  ενώ έδωσε το παρών στο αναπτυξιακό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ροδόπης. Σας θέλω όλους μαζί σαν ομάδα, απαντά ο Χρήστος Μέτιος, για να πραγματοποιήσουμε το όραμα του Γιώργο Παυλίδη και το δικό μας. Μόνο που η έκκληση του δε βρίσκει ανταπόκριση στον αποχωρήσαντα περιφερειακό σύμβουλο. Οι υπόλοιποι  σύμβουλοι της Καβάλας βγάζουν ψήφισμα συμπαράστασης στο πρόσωπο του Χρήστου Μέτιου.

Με απόφαση του προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου,  η οποία κοινοποιείται σε όλους τους συμβούλους αλλά και στους υπαλλήλους του ΕΒΕΡ,  ανακαλούνται από όλα τα επίσημα έγγραφα του επιμελητηρίου,  οι λέξεις όραμα και ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αναρωτιούνται πολλοί τι συμβαίνει,  αφού δεν  γνωρίζουν ότι την προηγούμενη ημέρα έχει έρθει η απόφαση να πληρωθούν παλιά χρέη που είναι άμεσα απαιτητά. Στο επεισοδιακό διοικητικό συμβούλιο,  η πρόταση του Γιάννη Κιλτσίκη για πέντε Brad name που θέλει να αποκτήσει ακόμα η περιοχή της Ροδόπης για να αναδειχθεί,  απορρίπτεται. Και μάλιστα εντάσσεται και το Brad name στις απαγορευμένες λέξεις από τα επίσημα έγγραφα του επιμελητηρίου.

Αδειοδοτούνται δύο νέες μεγάλες υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή του Φαναρίου,  σε σημείο που θεωρείται φιλέτο. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, δεσμεύεται και η παραλία η οποία βρίσκεται μπροστά για ιδιωτική χρήση. Στον χώρο των ξενοδοχείων θα λειτουργούν καφετέριες,  εστιατόρια,  bar,  παιδότοποι και τουριστικές επιχειρήσεις. Πορεία διαμαρτυρίας στην παραλιακή ζώνη πραγματοποιείται από τους επαγγελματίες του Φαναρίου,  με κεντρικό σύνθημα ότι κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση ξεπουλάνε αντί πινακίου φακής τις παραλίες και ότι η ανέγερση αυτών των ξενοδοχειακών μονάδων,  θα βάλει ταφόπλακα, σε όλες τις επιχειρήσεις του Φαναρίου. Ήταν ανάγκη να γίνει αυτό, δηλώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού και Ανάπτυξης,  γιατί έχουμε μεγάλο κύμα επισκεπτών που δε βρίσκει καταλύματα. Επίσης δεν βρίσκουν τις παροχές που θέλουν και αναγκάζονται να φύγουν από την περιοχή.  Όφελος θα έχει η περιοχή από τα δύο ξενοδοχεία βουλγαρικών συμφερόντων. Μάταια  βέβαια προσπαθεί να  τους πείσει,  αφού ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα είναι καταστροφικός για πολλούς επαγγελματίες του κλάδου. Ορισμένοι επαγγελματίες Φαναριώτες αλυσοδένονται ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις ομπρέλες της παραλίας, προσπαθώντας να σταματήσουν το έργο.
 

Αύγουστος

 

Με διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακηρύσσεται η χώρα ανεξάρτητη και ορίζονται τρεις ημέρες εκδηλώσεων χαράς με πανηγυρικές τελετές,  τόσο στην Αθήνα αλλά και στις πόλεις, για να γιορταστεί η  έξοδος από τα μνημόνια. Επιτέλους είμαστε ελεύθεροι, δηλώνει ο πρωθυπουργός,  χωρίς επιτροπεία,  χωρίς να ορίζουν άλλοι το μέλλον μας.  Θα δανειζόμαστε ελεύθερα από τις αγορές και θα χαράξουμε τη δική μας εθνική πολιτική. Ανεπιβεβαίωτες βέβαια πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κεντρική εκδήλωση της Αθήνας, σε κάποιο τραπέζι παράμερα παρευρίσκονται η Ανγκέλα Μέρκελ, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μαζί με το Γιούνκερ. Έχουν πλακώσει τα τσίπουρα που γλίτωσαν επιτέλους από την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ  εθεάθη τύφλα στο μεθύσι, από τη χαρά του.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας Σαπών,  το φεστιβάλ της Μαρωνείας δεν θα γίνει φέτος στο γνωστό νταμάρι, όπως δηλώνει ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης,  αλλά σε ειδική εξέδρα που έχει στηθεί στις εκβολές του ποταμού Λίσσου, δίπλα στα Αμάραντα. Μάλιστα επιλέγονται θεατρικές παραστάσεις,  εκδηλώσεις και δρώμενα,  που έχουν σχέση με το υγρό στοιχείο. Θεατρικά έργα όπως  τα «λόγια της πλώρης»,  «ο γέρος και η θάλασσα» και υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στον ποιητή Καββαδία. Ακόμα και η παράσταση του θεάτρου σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη «ο Καραγκιόζης διασώστης», είναι ειδικά διαμορφωμένη για την περίπτωση. Όλες οι  εκδηλώσεις αυτές αφιερώνονται σε όσους έχουν πληγεί από τις πλημμύρες του προηγούμενου Δεκεμβρίου και το αντίτιμο των εισιτηρίων δίνεται ως ενίσχυση στις οικογένειες των πλημμυροπαθών.
Σκηνικό έντασης δημιουργείται στο βόρειο Αιγαίο,  όταν συλλαμβάνονται δυο Αλεξανδρουπολίτες ψαράδες από τουρκική ακταιωρό,  γιατί θεώρησαν ότι ψαρεύουν σε τουρκικά ύδατα. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έρχεται στον Έβρο και ζητά από τον  Τούρκο ομόλογό του να αφήσει ελεύθερους τους δύο Θρακιώτες ψαράδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δορυφόρου που διαθέτουν ψάρευαν σε ελληνικά ύδατα ούτε καν σε διεθνή. Ως απάντηση οι Τούρκοι δεσμεύουν πολλές περιοχές του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου, για τους επόμενους δύο μήνες, προκειμένου να κάνουν ασκήσεις του στόλου τους. Ο υπουργός Άμυνας επισκέπτεται όλα τα τάγματα εθνοφυλάκων στην μεθόριο αλλά και στα νησιά μας, δείχνοντας την ετοιμότητα που υπάρχει για παν ενδεχόμενο. Τελικά με παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών  Νίκου Κοτζιά,  οι Έλληνες ψαράδες αφήνονται ελεύθεροι και διευθετείται με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα.  Οι δύο ψαράδες όμως δηλώνουν ότι είχαν πιάσει μια μεγάλη ψαριά  από δύο τόνους κεφαλόπουλα και ζητάνε αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο,  που δεν προστατεύει τα συμφέροντα τους. Οι Τούρκοι κράτησαν τα ψάρια επειδή τα θεώρησαν τουρκικά.

Πενθήμερο κοινωνικών διακοπών για το καλοκαίρι παρέχει σε όλους τους φτωχούς  και τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες,  όπως και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, η υπουργός Θεανώ Φωτίου. Δικαίωμα για διακοπές έχουν και οι φτωχοί και αυτό οφείλει  να το παρέχει  μια σοσιαλιστική και αριστερή κυβέρνηση,  δηλώνει η  υπουργός.  Για να πραγματοποιηθεί βέβαια και να χρηματοδοτηθεί όλη αυτή η προσπάθεια,  μπαίνει ένας έκτακτος φόρος για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 15.000 € το χρόνο και για επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 5.000 € το χρόνο. Είναι δυνατόν να γίνονται αυτά, φωνάζουν οι περισσότεροι,  που αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους,  αφού ούτε εμείς δεν μπορούμε να πάμε διακοπές γιατί να πάνε κάποιοι  άλλοι  με τα δικά μας χρήματα; Δεν έχετε καταλάβει το πνεύμα αλληλεγγύης, συμπαράστασης  και κατανόησης που πρέπει να έχουν οι πολίτες μεταξύ τους και οι έχοντες να βοηθάνε τους φτωχούς,  δηλώνει η υπουργός Θεανώ Φωτίου.
 

Σεπτέμβριος

Εκλογές εδώ και τώρα ζητά η Νέα Δημοκρατία, καταθέτοντας πρόταση μομφής  εναντίον της κυβέρνησης, γιατί  θεωρεί ότι είναι απέραντη κοροϊδία, να προσπαθεί να πείσει τους πολίτες, ότι η έξοδος από τα μνημόνια επετεύχθη ολοκληρωτικά. Αφού συνεχίζεται ίδια φορομπηχτική πολιτική, εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει για να βγούμε από την κρίση, απλώς δανειζόμαστε ακριβότερα από τις αγορές για να καλύψουμε τα έσοδα και την κοινωνική πολιτική που θέλει να εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η πρόταση μομφής  απορρίπτεται βέβαια με σχετική πλειοψηφία στην βουλή και η κυβέρνηση ανακοινώνει έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις ασθενέστερες τάξεις και αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων. Αφαιρείτε όλα αυτά τα χρήματα από την αγορά,  οδηγείτε στον αφανισμό την ιδιωτική οικονομία και τις επιχειρήσεις και στο στραγγαλισμό την αγορά,  φωνάζει ματαίως η ΝΔ,  αλλά εκλογές και πάλι δε φαίνονται στον ορίζοντα. Επιτέλους φύγετε είστε καταστροφικοί  για τη χώρα επιμένει η ΝΔ, για να πάρει την απάντηση,  ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας,  το 2019.

Δεν θα πραγματοποιηθεί και φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά,  η διεθνής έκθεση της Κομοτηνής,  αναφέρει σε λιτή ανακοίνωση της η περιφέρεια ΑΜΘ,  εκτιμώντας ότι οι συνθήκες θα ωριμάσουν καλύτερα για να έχουμε μια πετυχημένη έκθεση το Σεπτέμβρη του 2019.  Οι φορείς των επαγγελματιών διαμαρτύρονται με ανακοινώσεις τους, αλλά ο Χρήστος Μέτιος αναφέρει ότι αντί της διεθνούς έκθεσης θα γίνει μία ημερίδα, που θα ανακοινώσει όλα τα έργα και τις δράσεις της περιφέρειας  στον πολιτισμό και στον τουρισμό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την παρουσία μόνο των περιφερειακών συμβούλων, που έχουν  απομείνει στην παράταξη.

Για άλλη μια φορά στην περιοχή μας περιδιαβαίνει ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο, γιατί έχουν ολοκληρωθεί πλήρως τα έργα του κάθετου άξονα από την Ηγουμενίτσα μέχρι το τέλος του Έβρου. Και γίνονται τα εγκαίνια,  με πορείες, πανηγύρια κατά τόπους, αλλά με τους υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βρίσκονται πάνω σε ένα λεωφορείο. Που έχει πάνω τα συνθήματα η λεωφόρος της ανάπτυξης και ο δρόμος που μας πηγαίνει στο μέλλον.  Παράλληλα ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, δηλώνει ότι θα γίνουν νέα διόδια στις εισόδους και στις εξόδους των πόλεων, ανατολικά δηλαδή και δυτικά της Κομοτηνής, τα οποία θα έχουν το αντίτιμο μόνο του 1 €. Σημειωτέον ότι οι υπάλληλοι των διοδίων και της Εγνατίας οδού,  στα υπάρχοντα διόδια,  δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα για τα ονόματα αυτών που δικαιούνται ελεύθερη διέλευση. Πάντως ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι όσα διόδια και αν γίνουν,  θα κοστίζουν στους κατοίκους μόνο 0,03 € το χιλιόμετρο.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά το συνέδριο και τις διαδικασίες,  τη διακήρυξη των αρχών της,  αλλά και του προγράμματός της,  ανακοινώνει τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων, που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Στο νομό Ροδόπης υποψήφιος είναι ο Ιλχάν Αχμέτ. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος στο νομό ο Γιώργος Πεταλωτής,  για να μπορεί να διεκδικεί καλύτερα στο κέντρο.  Και μετά από παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου που στήριξε ξεκάθαρα την Φώφη Γεννηματά σε όλες τις διαδικασίες και στην ανάδειξη της αρχηγίας,  ο πρώην υφυπουργός,  θα τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Στα κάγκελα ο πρώην γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Γιώργος Μανανάς που καταγγέλλει ότι επισκέπτες, αποχωρήσαντες και όλοι αυτοί που πλήγωσαν το κόμμα, φέρονται τώρα ως πρωτοκλασάτα στελέχη του και εμείς που δώσαμε τον αγώνα για να κρατηθούμε ζωντανοί στις δύσκολες εποχές κομματικά, μας υποβιβάζουν. Ο μόνος που ακούει τα παράπονα του είναι ο κουμπάρος του Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά τόσοι αρχηγοί πλέον που κάνουν κουμάντο στο κόμμα και πρώην πρόεδροι κομμάτων που συνενώθηκαν, μάλλον θεωρούν ψιλά γράμματα όλες αυτές τις διαμαρτυρίες.
 

Οκτώβριος

 

Σύσκεψη πραγματοποιείται στην περιφέρεια ΑΜΘ και με στελέχη της Αναπτυξιακής Ροδόπης, για να βρεθεί λύση το πως θα αξιοποιηθεί και θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει το μέγαρο μουσικής Κομοτηνής. Η πρόταση του δημάρχου Κομοτηνής να αναλάβει ο  δήμος τη λειτουργία του μεγάρου, δεν  γίνεται αποδεκτή από τον Χρήστο Μέτιο,  θεωρώντας ότι αυτό γίνεται από την πλευρά του δημάρχου,  για να επιβληθεί στην κόντρα που είχαν δημιουργήσει μεταξύ τους με αφορμή τα τεκταινόμενα στο μέγαρο μουσικής.  Προτείνει μάλιστα να δοθεί η αξιοποίηση του μέσω ΣΔΙΤ και ενδιαφέρον δείχνουν ένας Βούλγαρος και ένας Τούρκος επιχειρηματίας. Τελικά η καλύτερη προσφορά γίνεται από τον Τούρκο επιχειρηματία με καταγωγή από την Ροδόπη, αφού δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος Έλληνας επενδυτής. Η παράταξη Σπάρτακος διαμαρτύρεται στην πλατεία Κομοτηνής με κεντρικό σύνθημα ξεπουλάτε τα πάντα στους Τούρκους.

Ένας περίεργος τύπος με κουκούλα και δερμάτινο μπουφάν συλλαμβάνεται από την αστυνομική διεύθυνση της Ροδόπης μετά από καταγγελίες,  ότι κάθε βράδυ με ένα αλυσοπρίονο, μία σκούπα και ένα φαράσι καθαρίζει την πόλη και πολλοί θεωρούν ότι είναι ύποπτος και βολιδοσκοπεί τις κινήσεις των κατοίκων, φοβούμενοι για ενδεχόμενες κλοπές οι διαρρήξεις. Όταν όμως ο συλληφθείς βρίσκεται στα γραφεία της διεύθυνσης της ασφάλειας, αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Γιάννη Μουρτίδη, ο οποίος σχεδόν κάθε βράδυ καθαρίζει και βάφει τα πεζοδρόμια και κόβει τα κλαδιά από τα δέντρα, λόγω έλλειψης προσωπικού.  Αφού τελείωσαν τα οκτάμηνα και το προσωπικό δεν επαρκεί να γίνουν όλες αυτές οι δουλειές. Αφήνεται φυσικά ελεύθερος.

Σε νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχει το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό επιμελητήριο, που αφορά και χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εταίρους την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Γερμανία. Όπου απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή επιχειρηματιών,  είναι για όσους απασχολούν πάνω από 15 εργαζομένους. Γιατί για τους Ευρωπαίους όσοι απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους, δεν θεωρούνται επιχειρηματίες. Και απορούν πώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα το ΕΒΕΡ. Στο τέλος της ημερίδας που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή,  με τους εταίρους, παίζεται και η θεατρική παράσταση, «ο θάνατος του εμποράκου».

Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού κυρίου Σταθάκη, ξεμπλοκάρονται όλες οι επενδύσεις για το χρυσό στην Ελλάδα και όχι μόνο στις Σκουριές της Χαλκιδικής,  αλλά και οι παλιές επενδυτικές πρωτοβουλίες του χρυσού στην περιοχή μας. Διαμαρτύρεται η διανομαρχιακή επιτροπή κατά του χρυσού Ροδόπης-Έβρου,  οι σύντροφοι του Σύριζα που θεωρούν ξεπούλημα μια τέτοια επενδυτική πολιτική,  αλλά ο υπουργός τους διαβεβαιώνει, ότι για το χρυσό και την εξόρυξη του,  υπάρχει νέα μέθοδος, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Είναι και το θετικό εξάλλου μήνυμα που θέλουν να στείλουν στις αγορές, ότι είναι υπέρ των επενδύσεων και παράλληλα θα δημιουργηθούν και εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στην περιοχή μας, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Ο γραμματέας του Σύριζα Ροδόπης δέχεται πλήθος αιτήσεων διαγραφής από το κόμμα.
 

Νοέμβριος

 

Παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις υπάρχουν στη Θράκη και η Ροδόπη πλημμυρίζει για άλλη μια φορά,  με τον περιφερειάρχη να κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πολλά χωριά της Ροδόπης. Επιρρίπτει ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, γιατί δεν προχώρησε σε ένα συνολικό σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, αλλά του επιτίθενται οι σύντροφοι του τοπικού Σύριζα ότι η αρμοδιότητα των αντιπλημμυρικών έργων ανήκει στην περιφέρεια, όσο κι αν προσπαθεί να τα ρίξει στην κυβέρνηση. Περισσότερα προβλήματα πάλι αντιμετωπίζει ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών και τα Αμάραντα πλημμυρίζουν για άλλη μία φορά. Ο δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης αναγκάζεται να εκδώσει έκτακτη χρηματοδότηση από τα αποθεματικά του δήμου και μαζί με το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τα εισιτήρια του φεστιβάλ, αγοράζει 100 πλαστικές βάρκες και  προμηθεύει τους κατοίκους των Αμαράντων.

Περιττό να αναφέρουμε ότι οι αποζημιώσεις από τις περσινές πλημμύρες, δεν έχουν δοθεί ακόμα στους  πλημμυροπαθείς.
Νέα σεισάχθεια,  ανακατανομή των εισοδημάτων,  αλλά και διαμόρφωση των νέων τάξεων, προτείνει η κυβέρνηση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλέον στη χώρα, αφού η ανάπτυξη ακόμα δεν έρχεται, όσο κι αν γίνονται φιλότιμες προσπάθειες. Η σεισάχθεια αυτή είναι στα πρότυπα αυτής που είχε εφαρμόσει ο αρχαίος Σόλων. Πλούσιοι πλέον θα θεωρούνται στη χώρα όσοι έχουν σπίτι και ένα αυτοκίνητο και δεν παίρνουν κοινωνικό μέρισμα. Αστική τάξη θα θεωρείται κάποιος αν έχει εισόδημα πάνω από 15.000 € το χρόνο και μεσαία τάξη θα θεωρούνται όσοι έχουν εισόδημα από 5.000 έως 15.000 €. Και φτωχοί οι  δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων που πρέπει να επιδοτούνται από την αστική και την μεσαία τάξη, θα  θεωρούνται αυτοί που έχουν εισόδημα κάτω από 3.000 €. Αυτό δεν είναι ανακατανομή του πλούτου δηλώνει η Νέα Δημοκρατία,  αλλά μοιρασιά της φτώχειας.
Μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα στον ισολογισμό δηλώνει ότι υπάρχει ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης.  Έτσι και οι πληρωμές και οι οφειλές προς τους ιδιώτες μπορούν να  γίνονται άμεσα σχεδόν την ίδια ημέρα,  αλλά και δίνεται η δυνατότητα για νέα αναπτυξιακή τροχιά στο δήμο. Με απόφαση όμως του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη,  δεσμεύονται όλα τα πρωτογενή πλεονάσματα των δήμων. Γιατί δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει πλεονάσματα μεγαλύτερα από την κεντρική κυβέρνηση. Για κλοπή των πόρων από την αυτοδιοίκηση φωνάζουν οι δήμαρχοι στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και διώχνουν κακήν κακώς τον υπουργό που προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι ένα δίκιο μέτρο αυτό, γιατί στόχο έχει να ανακουφίσει τις φτωχές κοινωνικές τάξεις.

Η τουρκική καπνοβιομηχανία SEBA είναι ο πλειοδότης στην πτωχευτική διαδικασία της ΣΕΚΑΠ στον πλειστηριασμό και με τίμημα 10  € ευρώ, εξαγοράζει την εταιρεία που κατείχε μέχρι τώρα ο ομογενής από τη Ρωσία Έλληνας επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Το ενδιαφέρον βέβαια βρίσκεται στο γεγονός ότι τα 38 εκ € του περιβόητου χρέους με μια τροπολογία, το αναλαμβάνει να το πληρώσει η ελληνική πολιτεία. Αλλά και η ανακοίνωση του βουλευτή του Σύριζα Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ,  που μετά την εξαγορά της εταιρείας από την τουρκική SEBA, αναφέρει ότι η κυβέρνηση τολμά και στηρίζει την επιχειρηματικότητα, αλλά και την διείσδυση ξένων κεφαλαίων και αυτό είναι θετικό για τον τόπο μας. Απολύονται όλοι οι χριστιανοί  Ξανθιώτες εργαζόμενοι τις επόμενες ημέρες και προσλαμβάνονται μουσουλμάνοι ως εργάτες στην καπνοβιομηχανία.
 

Δεκέμβριος

Η είδηση πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία και αφορά την αποχώρηση του Χρήστου  Μέτιου από την παράταξη, που έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Παυλίδης, την Περιφερειακή Αναγέννηση. Γιατί η συνεχής σύγκριση των έργων των λόγων και των πράξεων, με τον αείμνηστο περιφερειάρχη και του οράματός του, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο να ξετυλίξει ο ίδιος το δικό του όραμα. Οι σύμβουλοι που έχουν μείνει αποδέχονται την παραίτησή του και ο Χρήστος Μέτιος δηλώνει ότι παραμένει βέβαια περιφερειάρχης, αλλά φτιάχνει τη δική του παράταξη για τις ερχόμενες εκλογές. Η διακήρυξη της νέας παράταξης γίνεται στο χωριό του τη Γρατινή και το όνομα της παράταξης είναι «Γρατίναια Δύναμη». Την επόμενη  ημέρα προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Παύλος Δαμιανίδης παραιτείται από την παράταξη του Φώτη Καραλίδη, και προσχωρεί στην Περιφερειακή Αναγέννηση περιμένοντας να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Λάβρος ο Φώτης Καραλίδης εναντίον του. 

Για να αποφύγει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ενόψει των σκληρών μέτρων με τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου, η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ ζητά από τους δανειστές  παράταση ενός χρόνου για την εφαρμογή αυτών των επώδυνων μέτρων,  προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της. Όλως περιέργως οι δανειστές που έχουν ανακουφιστεί με την έξοδο από τα μνημόνια,  αφού οι Έλληνες έχουν συνηθίσει με την κυβέρνηση Σύριζα και αποδέχονται μόνοι τους τα δικά τους μνημόνια που είναι πιο δυσβάσταχτα,  συναινεί. Ζητά όμως να εφαρμοστεί έκτακτη φορολογία περίπου 5  δις μέσα στο 19,  τα οποία θα τα  επιβαρύνεται η νέα αστική τάξη με εισοδήματα από 15 έως 30.000 €, αλλά και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν προκύψει από τη νέα σεισάχθεια της κυβέρνησης. Το αίτημα των δανειστών γίνεται απευθείας δεκτό από την κυβέρνηση,  αφού έτσι θα αποφύγει όπως λέει τα σκληρά μέτρα για τους φτωχούς. Η  Νέα Δημοκρατία ωρύεται ζητώντας επειγόντως εκλογές, γιατί η κοροϊδία πλέον είναι ωμή και απροκάλυπτη απέναντι στον ελληνικό λαό.

Οι πλειστηριασμοί πλέον στην Ελλάδα είναι καθημερινό φαινόμενο όπως και οι εξώσεις των ιδιοκτητών, που γίνονται παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έχουν επιφορτιστεί ως ειδικό σώμα να επιβάλουν την τάξη. Μια περίεργη ανάρτηση στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του συμβούλου του πρωθυπουργού του γνωστού Καρανίκα, ότι η ιδιοκτησία είναι κατάλοιπο μιας αρρωστημένης νοοτροπίας του παρελθόντος και του καπιταλιστικού συστήματος, θεωρείται ότι είναι άποψη της κυβέρνησης. Και απλώς ο κύριος Καρανίκας κάνει το λαγό για να επιβάλει αυτή τη νοοτροπία. Εντύπωση προκαλεί επίσης και η ανάρτηση στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι κερδίζει ουσιαστικά αυτός που του πλειστηριάζουν το σπίτι. Γιατί το παίρνει η τράπεζα,  πληρώνει αντί για αυτόν ΕΝΦΙΑ,  κοινόχρηστα,  ΔΕΗ και οι ιδιοκτήτες τους πλέον τα νοικιάζουν με μικρό αντίτιμο.  Εδώ η λογική σηκώνει τα χέρια. 

Εκλογές εδώ και τώρα ζητά επειγόντως η Νέα Δημοκρατία. Είναι η πιο καταστροφική κυβέρνηση που κυβερνά εδώ και τρία χρόνια τον τόπο.  Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές επιμένει η κυβέρνηση, η οποία προχώρα σε μία κίνηση αντιπερισπασμού, δηλώνοντας ότι το κοινωνικό μέρισμα των φετινών Χριστουγέννων, θα δοθεί σε περισσότερους Έλληνες πολίτες, για να ανακουφιστούν από τα πρόσθετα φορολογικά βάρη, αλλά και τα μέτρα που έχουν επιβάλει οι δανειστές για το 2018.


Καλή Χρονιά !
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.