ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΥΣ ΦΙΛΟΥ ΣΑΣ

Καλοκαιράκι, σκύλος και …θερμοπληξία!

ΑΡΘΡΑ
Κατοικίδια
Καλοκαίρι

Τα κατοικίδια ζώα  απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για την αποφυγή της θερμοπληξίας 

Τι είναι η θερμοπληξία, ποια συμπτώματα πρέπει να μας κινητοποιήσουν και πώς τελικά μπορούμε να προστατεύσουμε τους τετράποδους φίλους μας; Ο κος Ευθύμιος Τερζής, κτηνίατρος Α.Π.Θ (M.Sc. Κλινική Φαρμακολογία- Θεραπευτική) ο οποίος ζει και εργάζεται στην πόλη μας, μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει και οφείλουμε να ξέρουμε εφόσον έχουμε υπό την ευθύνη μας  ένα σκυλί. 


Η θερμοπληξία σύμφωνα με τον κ. Τερζή αποτελεί παθολογική κατάσταση, η οποία οφείλεται σε υπέρμετρη αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας, λόγω παραμονής του ζώου σε χώρο που είχε υπερθερμανθεί ή λόγω παρατεταμένης εργασίας του κάτω από θερμές και υγρές συνθήκες.


Τα κατοικίδια ζώα, αναφέρει, απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για την αποφυγή της θερμοπληξίας τώρα που είναι καλοκαίρι. Τα σκυλιά δεν μπορούν από μόνα τους να αντιληφθούν την υψηλή θερμοκρασία, για το λόγο αυτό είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι αυτά έχουν επαρκή προστασία από τον ήλιο, επαρκή παροχή νερού και πρόσβαση σε δροσερό περιβάλλον.


Η φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου είναι 38-39,3ο C. Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι. Για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους χρησιμοποιούν το λαχάνιασμα αποβάλλοντας την υψηλή θερμότητα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν ο αέρας του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα ζεστός και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σχετική υγρασία.


Τα πρόωρα σημάδια της θερμοπληξίας, σημειώνει, είναι η ταχύπνοια, η ταχυκαρδία, η αλλαγή στο χρώμα των ούλων (συχνά έντονο κόκκινο ή ωχρό),  η αρχική διέγερση και η μετέπειτα κατάπτωση και η μυική αδυναμία. Επιπλέον, μπορούν να παρατηρηθούν εμετός και διάρροια. Όλα τα προηγούμενα οδηγούν τελικά σε κατάρρευση, σπασμούς, κώμα, διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος και τελικά στο θάνατο του σκύλου.


Γενικά, τονίζει πως η θερμοπληξία είναι μια κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από τον κτηνίατρο. Για το λόγο αυτό η πρόληψη είναι σημαντική. Φροντίστε ο σκύλος σας να παραμένει σε περιβάλλον με άφθονη σκιά και νερό. Ποτέ δεν αφήνουμε το κατοκίδιό μας μέσα σε σταματημένο αυτοκίνητο. Η βόλτα του σκύλου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εμφάνιση ατονίας ή αναίτιας κούρασης. Τέλος, ευαίσθητες ομάδες αποτελούν οι σκύλοι με μακρύ τρίχωμα, οι σκύλοι με μαύρο τρίχωμα και οι βραχυκεφαλικές φυλές. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εύλογο είναι τα κόμματα μετά από ένα μεγάλο γεγονός, οικονομικό,  πολιτικό, πόσο μάλλον εθνικής σημασίας, όπως η συμφωνία με τα Σκόπια,  να προσπαθούν να κάνουν και ταμείο σαν πολιτικά …μαγαζιά.

Ημερολόγιο