fbpx Η τρίτη κρίση στα νερά του Αιγαίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΑΡΘΡΟ

Η τρίτη κρίση στα νερά του Αιγαίου

ΑΡΘΡΑ
Δημήτρης Τζελέπης

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης 

Διανύουμε την τρίτη κλιμάκωση μετά την 21η Ιουλίου όταν η Άγκυρα έβγαλε το ερευνητικό σκάφος πρώτη φορά στην περιοχή του Καστελλορίζου, αλλά με την παρέμβαση της Μέρκελ, όπως αποκάλυψε η Bild η Καγκελάριος απέτρεψε εκείνη την ημέρα ένα θερμό επεισόδιο σαν εκείνο με την κρίση των πυραύλων της Κούβας εν μέσω Ψυχρού Πολέμου.

Η δεύτερη κλιμάκωση ήταν τον Αύγουστο που τότε η Τουρκία βρήκε αιτία την υπογραφή μνημονίων για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τότε η κρίση δεν τελείωσε μέσα σε ένα βράδυ, αλλά κράτησε 35 μέρες.  

Η σημερινή τρίτη κλιμάκωση ίσως είναι και η πιο επικίνδυνη από τις δύο προηγούμενες, γιατί η Τουρκία με την Navtex που εξέδωσε φτάνει έως και τα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο. Το Διεθνές Δίκαιο μας δίνει το δικαίωμα να επεκτείνουμε τα ναυτικά μίλια στα 12, αλλά επειδή υπάρχει το casus belli από πλευράς Τουρκίας δεν έχουμε ασκήσει το δικαίωμα που μπορούμε να το ασκήσουμε μονομερώς.

Εάν το Oruc Reis επιχειρήσει να φτάσει στα χωρικά μας ύδατα τα θεσμοθετημένα ή τα δυνητικά, θα πρέπει να το αποτρέψουμε με κάθε τρόπο. Ή θα γίνει επεισόδιο ή η Τουρκία θα τα ζυγίσει και θα κάνει πίσω όταν οι δύο στόλοι θα είναι παρατεταγμένοι  ο ένας απέναντι στον άλλον.

Εάν δεν το κάνουμε, τότε θα είναι σαν να αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα στο Αιγαίο και αυτό θα μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις όποτε και εάν αυτές ξεκινήσουν.

Η ελληνική πλευρά θα παίξει ξανά όλα τα όπλα της διπλωματικά και επιχειρησιακά. Μπορεί στην Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας η Τουρκία να βγει αναφερόμενη, αλλά μάλλον κυρώσεις δεν θα δούμε και η Γερμανία μοιάζει ξανά να είναι κατευναστική απέναντι στην Τουρκία παρότι ο Τούρκος Πρόεδρος κορόιδεψε την Μέρκελ και έκανε το αντίθετο από αυτό που προσπαθούσε η ίδια η Καγκελάριος.

Ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει να προκαλεί, θέλει η χώρα μας να βρεθεί εν αδίκω, δηλαδή να είμαστε εμείς που θα ρίξουμε πρώτοι.  Ο πρωθυπουργός στα Νέα είπε ότι είναι υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης, αλλά έχει διαμηνύσει από το καλοκαίρι ότι εάν αναγκαστούμε «θα κάνουμε ότι χρειαστεί».

Το κουβάρι των ελληνοτουρκικών μοιάζει δύσκολο να ξετυλιχτεί και αυτό που μάλλον θα βάλει τις δύο χώρες στο τραπέζι θα είναι ένα επεισόδιο. Και μετά κάποιος θα πρέπει να επιβάλει το Διεθνές Δίκαιο για να μην συζητηθούν θέματα εφ’ όλης της ύλης.

Πολλοί είναι αυτοί που θα ψαρέψουν και θα κάνουν τους ένθερμους υποστηρικτές του θερμού επεισοδίου, αλλά η κοινωνία μας αντέχει την θυσία του θανάτου;

Μία κοινωνία που έχει μεγαλώσει μαθαίνοντας να απλώνει το μέλι πάνω στο βούτυρο και τώρα θα αναγκαστεί να βρεθεί να πολεμήσει;

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δεν μας φτάνουν τα  περιοριστικά μέτρα, ο εγκλεισμός και η καραντίνα, η τραγική κατάσταση που βιώνουν οικονομικά οι περισσότεροι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι  και πολίτες, από τη δεκαετή οικονομική κρίση και